Drie jongens willen 'gestolen' fiets terug van fietsenmaker in Oost

Drie jongens hebben vanmiddag een actie gehouden voor de deur van fietsenwinkel Flying Dutch op het Zeeburgerpad, omdat de gestolen fiets van één van de jongens in de winkel te koop stond.

Luciano Balestra (links) en Gaetano Caretto voor de deur van Flying Dutch. Beeld Lennart Brans
Luciano Balestra (links) en Gaetano Caretto voor de deur van Flying Dutch.Beeld Lennart Brans

De Amsterdamse Luciano Balestra (20) en zijn vrienden Zenith Schmitz (20) en Gaetano Caretto (22) pikken het niet: de mooie, witte racefiets van Luciano, een verjaardagskado van zijn vrienden, werd gestolen voor de deur van zijn huis. Op zijn verjaardag nog wel. Twee weken later zag Luciano de fiets plotseling te koop staan in de fietsenwinkel Flying Dutch van Lucian Stroe, die adverteert met 'goedkope fietsen voor studenten'.

Luciano: 'Ik liep de winkel in en dacht: what the fuck? Ik herkende mijn fiets gelijk. Hij heeft hetzelfde witte ventieldopje op de achterband, hetzelfde aparte zadel en dezelfde krassen. De trappers, die ik van mijn opa heb gekregen, zijn ook hetzelfde. Alleen het lint om het stuur is vervangen. 'Dat is mijn fiets!' zei ik tegen de fietsenmaker.'

Framenummer
De fietsenmaker geloofde er niets van. Luciano werd weggebonjourd, zegt hij: 'Ga maar naar de politie en bewijs het maar,' zei hij tegen mij. Maar ja, ik heb geen bonnetje, want de fiets werd al heel lang door vrienden gebruikt. Een framenummer heeft 'ie ook niet, daar is 'ie veel te oud voor.' Foto's van zijn fiets had Luciano wel, maar ook dat overtuigde de fietsenhandelaar niet.

De politie kon zonder bonnetje of framenummer ook niets doen. Tijd om het recht in eigen hand te nemen, vonden Luciano, Zenith en Gaetano.

Met een stapel flyers stonden ze vanmiddag voor de deur van Flying Dutch. 'Koop hier geen fietsen meer, want ze zijn gestolen.' Potentiële klanten werden aangesproken. Uiteindelijk kwam ook de politie een kijkje nemen.

AFAC
Dit alles tot woede van Lucian Stroe, die zegt de fiets op eerlijke wijze te hebben verkregen. 'Ik heb de fiets legaal gekocht bij het AFAC, de Amsterdamse dienst die foutgeparkeerde fietsen wegknipt. Ik heb ook helemaal niet gezegd dat ze moeten oprotten, zoals zij beweren. Toen zij zeiden dat de fiets was gestolen heb ik om een aangifte en een bonnetje gevraagd. Dat hadden ze niet,' zegt Stroe.

De AFAC verkoopt inderdaad eens per maand fietsen die te lang in het depot staan aan handelaren. Maar de fietsen die mogen worden verkocht, moeten minimaal 13 weken in het depot staan. Dat kan met de fiets van Luciano niet het geval zijn: die werd op 9 augustus ontvreemd en stond zo'n drie weken later al bij de Flying Dutch. Volgens Stroe kocht hij de fiets 'één of twee maanden geleden' bij de AFAC.

Stroe kon ook niet direct de nota laten zien waarop de aankoop van de fiets stond vermeld. De AFAC noteert per fiets aan welke handelaar die is verkocht. Volgens Luciano verzekerde het AFAC hem dat er geen fietsen zijn weggeknipt rond de tijd dat zijn fiets verdween.

De fiets van Luciano staat niet meer in de winkel. De drie jongens hebben inmiddels geprobeerd tot een overeenkomst te komen met de fietsenhandelaar: hij tracht Luciano nu van een nieuwe racefiets te voorzien.

Luciano houdt goede moed. 'Ik hoop dat ik mijn eigen fiets nog terugkrijg.' Als iemand de fiets te goeder trouw heeft gekocht, hopen de jongens dat hij contact opneemt om tot een oplossing te komen.

undefined

De flyer die voor de deur werd uitgedeeld. Beeld .
De flyer die voor de deur werd uitgedeeld.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden