Plus

Drie jaar overleggen werkt: geen bezwaren over Amsteldijk

Aan de versterking van twee kilometer Amsteldijk gingen jaren van voorbereidingen vooraf. Met het gewenste resultaat: geen van de omwonenden tekende bezwaar aan.

In het najaar beginnen de werkzaamheden aan de Amsteldijk Noord. Beeld Rink Hof
In het najaar beginnen de werkzaamheden aan de Amsteldijk Noord.Beeld Rink Hof

De schrik van iedere waterschapsbestuurder: huis aan huis protestborden in de tuin. Gerard Korrel herinnert zich nog levendig zijn eerste jaar als bestuurder van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

De versterking van de Geindijk leidde tot massaal verzet en tijdrovende juridische procedures. "Het was een andere tijd met een andere aanpak," vertelt Korrel.

"Het waterschap schreef een plan en daar moest iedereen het maar mee doen. Het leverde enorm veel weerstand op. Bij de volgende dijkversterking hebben we het anders aangepakt en zijn we bij wijze van experiment begonnen aan de keukentafel bij de omwonenden. Dat was voor iedereen een beetje wennen, maar het werkte wel."

Klankbordgroep
Voor de aanstaande versterking van bijna twee kilometer Amsteldijk tussen Amsterdam en Amstelveen is hetzelfde recept gevolgd. Drie jaar geleden al streken waterschapsmedewerkers er neer om met bewoners te praten over wat nodig was, en op welke manieren dat zou kunnen worden bereikt.

Er kwam een klankbordgroep van bewoners met wie na een reeks gesprekken een convenant volgde over het verdere proces. Korrel: "Pas daarna zijn we de plannen gaan uitwerken. De samenwerking heeft vrucht afgeworpen: geen van de omwonenden heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen. Er zijn twee zienswijzen ingediend, over details die we tamelijk eenvoudig konden oplossen."

Verschillen van inzicht die vroeger bij de rechter werden beslist, worden nu in een vroeg stadium met elkaar besproken. Een van de bezwaren van de bewoners, vertelt Nicole van Buuren namens de vereniging Amsteloever, was het voornemen van het waterschap om het jaagpad langs de Amstel te verlagen, zodat dit bij hoog water kon onderlopen.

Van Buuren: "Maar dat vonden wij niks. Het pad wordt veel gebruikt door wandelaars." Korrel: "Wij hadden die capaciteit nodig voor de waterberging. Uiteindelijk is het gelukt om die ruimte een stuk verderop langs de dijk te vinden. Daar konden we de Amstel verbreden door een paar meter land weg te snoepen."

Rietcamouflage
Een ander verzoek: liever een damwand dan een verhoging en verbreding van de dijk met alle gevolgen voor de omgeving. Ook daarin is het waterschap meegegaan. "Een damwand is nooit onze eerste optie," zegt Korrel.

"Het is niet de fraaiste oplossing. Wij houden van een groene oever. Een damwand gaat zeventig jaar mee en is relatief duur. We gaan nu in totaal toch een kilometer damwand slaan, en proberen die zo veel mogelijk te camoufleren met riet. De rest van de dijk wordt op sommige plekken verhoogd en op andere plekken versterkt."

Aan de noodzaak van de dijkversterking twijfelt niemand. Duizend jaar geleden staken de boerderijen langs de rivier nog drie meter boven het water uit, maar de bodem zakt elk jaar een halve centimeter.

Daarbij komt dat de Amstel in de toekomst meer water moet kunnen afvoeren. "Dit is niet de meest risicovolle dijk in ons gebied," vertelt Korrel. "Die 150 kilometer hebben we in de afgelopen jaren aangepakt. Maar ook dit stuk moet gebeuren, ook omdat de wet ons daartoe verplicht."

De werkzaamheden duren vanaf het najaar ongeveer een half jaar. De bewoners blijven constructief en kritisch toezien, vertelt Van Buuren. "We hebben al een appgroep opgericht."

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden