Drie jaar leesachterstand na basisschool

Foto ANP/Robert Vos Beeld
Foto ANP/Robert Vos

AMSTERDAM - Amsterdamse kinderen leren op de basisschool niet goed genoeg lezen. Meer dan een kwart verlaat de school met een leesachterstand, soms van drie jaar.

Dit blijkt uit gesprekken met taal- en leespecialisten en mensen uit het onderwijs. Volgens de Onderwijsinspectie verlaat een kwart van de leerlingen de basisschool met een leesachterstand. Taalwetenschapper Simon Verhallen stelt dat de situatie in Amsterdam nog erger is.

''Leerlingen leren onvoldoende lezen,'' zegt Verhallen, die verbonden is aan de UvA. Christa Compas van het Amsterdamse onderwijsadviesbureau ABC: ''Grosso modo is het niet genoeg.''
Wethouder Lodewijk Asscher noemt het percentage leerlingen dat de basisschool met een leesachterstand verlaat, buitengewoon hoog. ''Daar houden ze lang last van, want die achterstanden zijn moeilijk in te halen.''
De gevolgen zijn groot. Leerlingen raken gedemotiveerd en rebelleren. Ze komen ook in de knoei met andere vakken.

Voor de leesachterstanden zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Verhallen wijst op de opkomst van anderstalige leerlingen, die veelal binnenkomen met een kleinere woordenschat.

Scholen besteden te weinig aandacht aan lezen. ''Docenten moeten zo veel doen op scholen dat de tijd voor lezen de laatste twintig jaar is afgenomen,'' aldus Verhallen.

Daar komt bij dat kinderen ook thuis minder worden gestimuleerd te lezen. ''Veel ouders vragen zich af waarom ze een kind van negen maanden moeten voorlezen,'' zegt leesdeskundige Kathelijn Rombaut.

Verhallen heeft een actieplan opgesteld voor de gemeente. Hij pleit voor een grootschalige campagne die scholen moet motiveren een hoger niveau te halen en zich concrete doelen te stellen. Verhallen vindt dat studenten aan de lerarenopleiding het tekort aan leesouders moeten opvangen. Asscher wil met scholen afspraken maken over het niveau dat ze moeten halen. (MICHIEL COUZY)

Zie vandaag ook de PS Kind, 'Scholieren leren niet meer lezen', bij Het Parool.

Test zelf de taalvaardigheid van uw kind

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden