Drie jaar geëist voor witwassen miljoenen

Het Openbaar Ministerie heeft in Arnhem wegens witwassen drie jaar cel geëist tegen de 31-jarige Amsterdammer Youssef L. el A. De man werd 9 september 2009 aangehouden toen hij een sporttas met 4,7 miljoen euro aan contant geld uit zijn huis haalde. Volgens de aanklager is dat geld aantoonbaar illegaal. Het OM vermoedt dat het afkomstig is uit de Nederlandse hasjwereld.

De zaak tegen de Amsterdammer is een bijvangst in het enorme Doomeronderzoek naar grootschalige hasjhandel en witwassen. Het OM heeft de afgelopen twee weken tegen twaalf andere verdachten straffen geëist tot twee jaar cel wegens de productie van hennep.

Met de in totaal dertien strafeisen sluit justitie het eerste deel af van het onderzoek-Doomer, een onderzoek naar grootschalige en georganiseerde productie van hasj in Nederland, smokkel naar het buitenland en het witwassen van vele miljoenen euro's. Justitie vervolgde Charles Zwolsman als leider van die organisatie, tot hij in januari in zijn cel overleed. De eerste zaken zijn volgens justitie de 'bijvangst' van het speuren naar bendeleden en bendeleiders.

Het OM kreeg L. el A. in beeld nadat in 2008 in Frankrijk een vrachtwagen met 1700 kilo hasj werd onderschept. Een telefoonnummer dat daarbij boven water kwam leidde naar de Amsterdammer en zijn broer. Het kwam tevens voor in de paperassen van wijlen Zwolsman. Toen duidelijk werd dat justitie nieuwsgierig naar hen was, haalde de Amsterdammer voor de ogen van een observatieteam het geld uit de woning.

De Amsterdammer stelde dat hij schulden heeft sinds hij een partij hasj verloor. De miljoenen euro's zou hij van een zakenman uit Marokko hebben gekregen. Die zou het fijn hebben gevonden om geld in Europa te hebben voor snelle vastgoeddeals en kon tegelijk de Amsterdammer met zijn schulden helpen.

Zijn advocaat snapt niet dat justitie zo stellig is over de illegale herkomst van het geld. Hij pleitte voor vrijspraak en anders een uitvoeriger onderzoek naar het scenario met de geldschieter. Als de rechtbank zijn cliënt niet vrijspreekt, wil de advocaat de zakenman horen én voormalig minister van justitie Ernst Hirsch Ballin. Met hem zou de zakenman de gevoeligheid van het aangetroffen geld vriendschappelijk hebben besproken.

De rechtbank doet in alle gevallen uitspraak op 21 april.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden