Drie jaar cel na levensgevaarlijke vlucht voor politie

Het is een 'klein wonder' dat Arthur M. met zijn vluchtpoging voor de politie maar vier gewonden achterliet, zegt de rechter, die hem veroordeelt tot 3 jaar cel voor poging tot doodslag.

Jasper Piersma
Arthur M. rijdt in zijn vluchtpoging met hoge snelheid door rood, links en rechts inhalend en al spookrijdend. Beeld anp
Arthur M. rijdt in zijn vluchtpoging met hoge snelheid door rood, links en rechts inhalend en al spookrijdend.Beeld anp

M. wilde op 28 januari 'koste wat het kost' voor de politie vluchten, nadat die hem in de Zeezigt in Diemen een stopteken gaven vanwege een verdachte situatie. Vanuit Diemen reed hij in een gestolen BMW een levensgevaarlijke rit van zo'n 25 kilometer, totdat hij op de A22 na maar liefst vier aanrijdingen tot stilstand kwam.

In de dollemansrit haalde M. snelheden van zo'n 160 kilometer per uur, terwijl hij door rood, tegen het verkeer en over dubbele strepen reed. Op de kruising van de Cornelis Bruijnzeelweg en de Gerrit Bolkade bij Zaandam negeerde hij het rode verkeerslicht en raasde met volgens een getuige meer dan 140 kilometer per uur de weg over.

Rolstoel
Een automobilist die op dat moment overstak moest vol in de remmen en zag zijn voorbumper van zijn auto afgereden worden. Een aanrijding die een fractie later tot dodelijk gevolgen had kunnen leiden, aldus de rechter.

Hetzelfde geldt voor de vierde aanrijding met een Renault, die M. al slingerend van de weg af duwde. Daarmee werd ook de hectische vluchtpoging van M. een halt toegeroepen.

De vier inzittenden van de Renault raakten daarbij gewond, enkelen ondervinden daarvan nog steeds fysieke en mentale gevolgen. M., die na het ongeval ook zelf in een rolstoel is beland, moet hen van de rechter een schadevergoeding van ruim 3000 euro betalen.

Colaflessen met benzine
Het vermoeden bestaat dat de vlucht voor de politie van M. alles te maken had met een liquidatiepoging. Sluitend bewijs ontbreekt daar echter voor. Volgens de rechter heeft de gestolen BMW wel 'behoorlijk crimineel karakter', zeker omdat in het voertuig colaflessen gevuld met benzine en aanstekers zijn gevonden. Spullen waarmee criminelen doorgaans na het plegen een misdrijf een vluchtauto in brand steken.

Die spullen werden ook gevonden in een andere BMW die M. even daarvoor voor een flat in Diemen parkeerde. De sleutels hiervan liet hij achter op de linker voorband van de auto, waarna hij even later arriveerde in de tweede BMW waarin hij later op de vlucht zou slaan.

De rechter houdt M. verantwoordelijk voor de heling van een van de auto's en het rijden in de andere. Hij krijgt daarvoor een celstraf van een jaar, bovenop de twee jaar voor de poging tot doodslag. Justitie had in totaal vier jaar geëist.

Kalasjnikov
In de BMW die M. die avond achterliet en in de gaten werd gehouden door agenten, stapten even later twee mannen in. Een van hen wist bij een arrestatie te vluchten en gooide een rugzak weg waarin later een kalasjnikov bleek te zitten.

Barry M. (28), een Top 600-lid, werd wel aangehouden. Hij is eveneens veroordeeld voor heling van de auto en ook het gevonden wapen wordt aan hem gelinkt. Hij krijgt daarvoor 18 maanden cel. Bovendien moet hij door de nieuwe veroordeling de 551 dagen voorwaardelijke celstraf die hij eerder kreeg voor enkele gewelddadige woningovervallen alsnog uitzitten.

Verdacht in onderzoek 26Koper

Arthur M. is bepaald geen onbekende van justitie: eerder was hij verdachte in het geruchtmakende onderzoek 26Koper, waarin een groep mannen uit Utrecht en Nieuwegein door justitie in verband werd gebracht met meerdere liquidaties. Uiteindelijk werden de groepsleden daarvoor niet veroordeeld, Arthur M. werd zelfs niet vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden