Drie jaar cel geëist tegen vice-president motorclub No Surrender

Justitie eist drie jaar cel tegen Mike H. (42), die als vice-president van de Amsterdamse afdeling van motorclub No Surrender zes zakenlieden zou hebben afgeperst. Ook zou hij de auto van de afgezette 'president' in brand hebben laten steken, zijn criminele winsten hebben witgewassen en een hennepkwekerij in de Kinkerstraat hebben gehad.

No Surrender-leden tijdens de uitvaart van een verongelukt lid Beeld anp
No Surrender-leden tijdens de uitvaart van een verongelukt lidBeeld anp

Volgens officier van justitie Maaike van Kampen ging H. geraffineerd te werk, ook door zijn clubkleuren te dragen. Hij dreigde veelal niet rechtstreeks en heel concreet, maar stelde zich vooral intimiderend op. Één slachtoffer heeft hij een klap gegeven tijdens een onverwacht bezoek aan het vakantiehuis waar de zakenman zich verborgen had gehouden, maar ook andere (beweerde) schuldenaars ervoeren zijn optreden als 'intimiderend en bedreigend', betoogde de aanklaagster.

The Power of the Patch
Uit afgeluisterde telefoontjes en gesprekken die de recherche in zijn auto heeft opgenomen, blijkt volgens de officier zonneklaar dat H. zijn clubjasje bewust droeg om de druk op de slachtoffers te verhogen en te laten merken dat hij een motorclub achter zich had staan. "Hij was zich zeer bewust van de intimiderende werking van zijn hesje van No Surrender en maakte daar gebruik van."

Slachtoffers ervoeren 'the power of the patch' in de meeste gevallen ook. Sommigen zeiden tegen vertrouwelingen 'in hun broek te schijten' voor H. Die meldde een weigerachtige schuldenaar dat hij wel eens zou langskomen om te laten zien met wat voor 'zware jongen' hij te maken had.

undefined

Hij stuurde zijn doelwitten foto's van hun brievenbus of auto, volgens justitie om te laten zien dat hij wist waar ze woonden. Zelf zei H. dat hij die foto's maakte als bewijs dat zij heus bezittingen hadden, in de veronderstelling dat ze wel zouden gaan beweren dat ze failliet waren en geen cent konden makken.

Al met al acht Van Kampen drie afpersingen en drie pogingen daartoe bewezen, plus de brandstichting, het witwassen en het bezit van de wietkwekerij.

'Intermediair'
Dat H. 'het laakbare van zijn handelen duidelijk niet inziet' en zelfs overweegt na zijn detentie weer als 'intermediair' te gaan optreden, moet volgens de officier van justitie meewegen in de straf - al houdt ze ook rekening met zijn bescheiden strafblad, dat bovendien handelt over heel andere zaken.

Advocaat Irma Groenendijk vraagt vrijspraak. Zij ziet in alle afgeluisterde gesprekken en sms'jes nergens een concrete dreiging met geweld. H.'s methode lijkt in haar visie eerder op stalking.

Dat H. zou hebben gedreigd met geweld door zijn clubjack te dragen, gaat de raadsvrouw veel te ver. "Als ik met mijn hardloopjasje de supermarkt in loop, is dat dan soms ook dreigen met geweld? Is het benoemen van je lidmaatschap van een motorclub ook al bedreigend?"

undefined

Causaal verband
Geen van de slachtoffers zegt rechtstreeks door H. te zijn bedreigd, hield de Groenendijk de rechters voor. "Die ene tik was stom, maar ook die man voelde zich niet gedwongen iets te doen. Bovendien: waar is het causale verband tussen een eventuele dreiging en de betalingen?"

Volgens de advocaat probeerde H. reële vorderingen te incasseren voor zijn opdrachtgevers en had hij daarin 'een goedlopend, leuk bedrijfje'.

Toen Groenendijk nogmaals terugkwam op haar vaststelling dat het niet verboden is een jasje met clubemblemen te dragen, onderbrak rechtbankvoorzitter Polly van Dijk haar. "De officier van justitie betoogt toch ook niet dat het enkele aantrekken van dat jasje afpersing is? Met je jasje aan bij de slager om een onsje ham vragen, is toch wel wat anders dan een zakenman in zo'n jasje om geld vragen?"

Dat moest de advocaat erkennen, maar zij herhaalde onvoldoende bewijs te zien voor afpersing en vroeg de rechters H. snel vrij te laten.

De rechtbank doet op 9 maart uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden