Drie Gouden Kalveren te koop op Marktplaats

Er zijn weer drie Gouden Kalveren opgedoken op een veilingsite op internet. Op Marktplaats kunnen liefhebbers woensdag bieden op drie beeldjes die elk jaar worden uitgereikt aan de beste Nederlandse filmmakers van het jaar.

Op Marktplaats duiken drie Gouden Kalveren op Beeld anp
Op Marktplaats duiken drie Gouden Kalveren opBeeld anp

Eerder deze week wisselde op veilingsite Catawiki al een exemplaar voor 3400 euro van eigenaar. Het lijkt erop dat ook de drie Kalveren die nu worden aangeboden op Marktplaats niet zijn uitgereikt op het Nederlands Film Festival. Kunstenaar Theo Mackaay, die het beeldje in 1980 bedacht, heeft begin jaren tachtig een groot aantal Kalveren geproduceerd. Enkele hiervan heeft hij weggeven aan vrienden en bekenden. Vooral deze exemplaren duiken nog wel eens op op veilingen en veilingsites. In een uitgereikt Kalf staat de naam van de winnaar gegraveerd.

Het Nederlands Film Festival is ongelukkig met deze gang van zaken maar kan er weinig tegen beginnen. Inmiddels zijn afspraken met Mackaay gemaakt dat de beelden alleen mogen worden verspreid als prijs op het Nederlands Film Festival. Voor de drie exemplaren op Marktplaats werd woensdagochtend tussen de 900 en 1450 euro geboden.

Voor zover bekend is er nog nooit een winnaar geweest die zijn Kalf te koop heeft aangeboden. Er worden overigens wel eens Kalveren geweigerd door winnaars. Zo gooide acteur Rijk de Gooyer zijn beeld in 1995 uit het raam van een taxi en schonk Peter Paul Muller zijn Kalf aan een kinderboerderij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden