Update

Drie doden Maasstad Ziekenhuis door bacterie

De Klebsiella-bacterie was zeer waarschijnlijk de directe oorzaak van drie sterfgevallen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Dat heeft interim-bestuurder van het ziekenhuis León Eijsman vandaag gezegd op een persconferentie. Onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door professor E. de Jonge, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft dat uitgewezen.

Redactie
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Beeld anp
Het Maasstad Ziekenhuis in RotterdamBeeld anp

In totaal zijn 27 sterfgevallen onderzocht van mensen die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam met de Klebsiella-bacterie besmet waren geraakt. In totaal overleden 28 patiënten, maar over een van hen kon de professor geen oordeel vellen, omdat hij niet over de geschikte gegevens beschikte. Bij 14 mensen is er geen sprake van een verband tussen de bacterie en hun overlijden. Van de tien andere sterfgevallen valt niet te zeggen of de bacterie een rol heeft gespeeld. Het Maasstad Ziekenhuis zal met een financiële vergoeding komen voor de nabestaanden.

Het is overigens niet gezegd dat wanneer de patiënten niet aan de Klebsiella-bacterie zouden zijn overleden, het zouden hebben overleefd. Het ging in alle gevallen om ernstig zieke patiënten, zei De Jongen.

Interim-directeur Eijsman van het ziekenhuis zei er van overtuigd te zijn dat 'juist het Maasstad Ziekenhuis' in de toekomst goed bewapend zal zijn tegen de uitbraak van dit soort bacteriën. Eijsman betuigde zijn 'oprechte spijt' dat de uitbraak 'in dit ziekenhuis had kunnen gebeuren'.

De interim-directeur gaf toe dat het mogelijke uitblijven van maatregelen bijgedragen zou kunnen hebben aan de verspreiding van de bacterie. Onderzocht wordt of dat inderdaad het geval was, aldus Eijsman, die nog niet heel lang werkzaam is bij het ziekenhuis.

Kritiek op ziekenhuisdirecteur
De crisis rond de bacterie leidde tot het vertrek van ziekenhuisdirecteur Paul Smits. Er was veel kritiek op zijn functioneren. De multiresistente bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op, maar pas eind mei dit jaar erkende Smits dat er een probleem was. In juli bood hij nog wel openlijk zijn excuus aan, maar dat bleek te laat.

De uitbraak van de Klebsiëllabacterie is inmiddels volledig onder controle. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen in het ziekenhuis geconstateerd. In totaal is bij 107 patiënten geconstateerd dat zij de bacterie bij zich droegen. Tussen de 1000 en 2000 andere patiënten die de afgelopen periode in het ziekenhuis verbleven, worden nog onderzocht. Mogelijk kunnen er dus nog een paar andere gevallen worden geconstateerd waarbij patiënten de bacterie dragen, stelde Eijsman.

De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam werd aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk te behandelen is.

Acht miljoen
De uitbraak van de bacterie heeft het ziekenhuis tot nu toe 7 tot 8 miljoen euro gekost. Het ziekenhuis zag sinds het bekend worden van de uitbraak in mei de omzet dalen omdat patiënten het ziekenhuis meden en operaties afzegden. Ook hebben de onderzoeken naar de bacterie geld gekost, aldus interim-directeur Peter Weeda.

Interim-bestuurder Léon Eijsman zei ook dat het ziekenhuis een serie claims verwacht van nabestaanden. 'Wij zullen chique omgaan met deze mensen', zei Eijsman. Volgens hem heeft het ziekenhuis nu gesprekken met ze. Over eventuele bedragen kon het bestuur niets zeggen.

De schade die het ziekenhuis heeft geleden, blijft niet zonder consequenties. Het ziekenhuis moet bezuinigingen doorvoeren om de financiële klap op te vangen, zei Weeda. Hij kon niet uitsluiten dat er ontslagen zullen vallen.

PVV: Bestuur moet opstappen
Het gehele bestuur van het Maasstad Ziekenhuis moet opstappen en aansprakelijk gesteld worden voor de dood van drie patiënten als gevolg van de Klebsiella-bacterie. Dat stelt PVV-Tweede Kamerlid Karen Gerbrands.

De partij vindt dat het ziekenhuis ernstig is tekortgeschoten in het omgaan met de uitbraak van de bacterie. 'Door hun nalaten en fout handelen zijn er mensen gestorven', aldus Gerbrands.

Volgens de PVV hebben de bestuurders gespeeld met mensenlevens. 'In plaats van de verantwoordelijken hiervoor te bestraffen loopt directeur Paul Smits met ruim 2 ton de deur uit en blijft de rest van het bestuur gewoon zitten waar zij zit. Dit is de omgedraaide wereld, slecht gedrag en wanbeleid worden beloond.'

De PVV noemt het onacceptabel. 'Wij verwachten dan ook dat het gehele bestuur opstapt zonder hun zakken gevuld met tonnen aan afscheidspremies en dat zij aansprakelijk gesteld worden voor de dood van deze drie patiënten', aldus Gerbrands.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden