Update

Drie arrestaties riool- en kofferbakmoord

AMSTERDAM - De politie heeft drie verdachten aangehouden in verband met de rioolmoord in Almere en de kofferbakmoord in Nieuw-Vennep. René Karamatali (29) werd in november aangetroffen in een rioolput in Almere. Het lichaam van Brian Stein (49) lag dagen in de kofferbak van een Peugeot die eind november in Nieuw-Vennep was geparkeerd.

De drie arrestanten, die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de twee Surinaamse mannen, kwamen bij de recherche in beeld na een schietpartij in oktober in het Isaak Gosseshof in Slotervaart. Het betreft twee mannen (35 en 47) en een vrouw (43).

Toen zij in verband met die schietpartij werden ondervraagd, trof de politie bij hen spullen van de twee Surinamers aan, die op dat moment nog niet waren gevonden. Vanavond wordt in televisieprogramma Opsporing verzocht aandacht aan de zaak besteed.

De dood van de mannen is mogelijk terug te voeren op een schietpartij in januari 2005 in een parkeergarage in de Reguliersdwarsstraat in het centrum waarbij de 31-jarige 'Rico' Flores Lopez de dood vond. Flores Lopez was de lijfwacht van Stein.

Na een avondje stappen in club The Ministry kregen twee groepen mannen ruzie bij het verlaten van de parkeergarage. Flores Lopez trok een volautomatisch wapen, een Tech 9, en liep op de vechtenden af.

De Surinaams-Amsterdamse crimineel August Adjoeba wist het wapen af te pakken, maar tijdens een nieuwe worsteling trok de toen 26-jarige Boneka Belserang het wapen weer uit diens handen en schoot hij Flores Lopez dood. Belserang kreeg negen jaar, mede op basis van getuigenverklaringen van Adjoeba en Stein.

In beroep bracht het Amsterdamse gerechtshof de straf terug tot vijf jaar, voor doodslag. Het hof oordeelde mild omdat Belserang zich had verdedigd in een uit de hand gelopen ruzie, waarbij Flores Lopez hem had aangevallen.

Het laatste halfjaar zijn diverse betrokkenen bij de vechtpartij in de parkeergarage vermoord. Op 11 augustus werd August Adjoeba door twee 'getinte' mannen doodgeschoten in de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, toen hij de flat van zijn vriendin verliet om naar de sportschool te gaan.

Adjoeba was binnen de Amsterdamse én Surinaamse onderwereld verwikkeld in veel conflicten. Hij had de naam uiterst gewelddadig te zijn. Hij stond bekend als ripper, iemand die drugs van smokkelaars en handelaren afhandig maakt.

Begin februari werden twee mannen doodgeschoten op een parkeerterrein langs de A4 bij een pannenkoekenhuis aan de Persant Snoepweg in Leiderdorp. Eén van hen was Belserang, de man die in de parkeergarage Flores Lopez doodschoot. Het tweetal leek tijdens een vlucht uit hun auto te zijn doodgeschoten. Hun lichamen lagen ongeveer twintig meter uit elkaar.

Ook Belserang beschikte over een indrukwekkende reputatie in het Amsterdamse criminele milieu. Hij bewoog zich in zeer gewelddadige groepen drugshandelaars. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden