Drie Amsterdamse woningcorporaties onder verscherpt toezicht

Drie Amsterdamse woningcorporaties zijn en blijven voorlopig onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Dat blijkt uit een tussenstand waarover minister Blok van Wonen aan de Tweede Kamer schrijft. Het gaat om Woonstichting De Key, Stadgenoot en Ymere.

Woningen bij de ring. Archieffoto.Beeld ANP

Het CFV verzamelt informatie van de woningcorporaties, toetst die aan normen en komt tot beoordelingen. Wanneer woningcorporaties de regels niet naleven en het fonds moet ingrijpen, is er sprake van verscherpt toezicht.

Over Woonstichting De Key schrijft Blok dat de financiële marges 'gering' zijn. 'De omvang van de leningenportefeuille en het aantal (voorgenomen) projecten en resterende grondposities zijn relatief (te) groot.' De CFV wil mede daarom het toezicht bij De Key voortzetten. De woonstichting moet de administratie professioneler maken en met businessplannen komen die wél bij de financiële mogelijkheden passen.

De financiële marges van Stadgenoot zijn volgens de brief eveneens 'gering' en de leningportefeuille en de projectposities zijn 'relatief groot'. Ook hier wil het CFV het verscherpt toezicht doorzetten.

Stichting Ymere is met ruim 77.000 woningen de op één na grootste woningbouwcorporatie van Nederland. Er zijn bij deze corporatie 'diverse aandachtspunten', zo meldt Blok. In combinatie met de kwaliteit van de financiële verantwoording leiden die tot zorgen. Punten die genoemd worden, zijn onder andere het resultaat over het jaar 2011 en de omvang en de prognoses van de leningportefeuille. De corporatie moet een plan van aanpak opstellen ter verbetering.

Naast deze drie corporaties zijn er landelijk nog eens elf andere corporaties onder verscherpt toezicht gesteld. Bovendien zijn er twee corporaties die een steunaanvraag hebben ingediend: Vestia en WSG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden