Plus

Drie Amsterdamse techbedrijven op zoek naar grote geld

In het spoor van fintechkampioen Adyen - beurswaarde 14 miljard - ruiken andere Amsterdamse succesbedrijven het grote geld. De drie grootste goudzoekers.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Elastic
1,5-3 miljard dollar

800 werknemers

Zakenbanken Goldman Sachs en JP Morgan puzzelen volgens techsite Recode aan een beursgang van Elastic op Wall Street, ergens na de zomer. Traditioneel worden zulke geruchten gericht gelekt, alhoewel het aan de Schinkel gevestigde bedrijf ze volgens dezelfde mores bevestigt noch ontkent.

Elastic, zes jaar geleden opgericht, zit diep in de big data. Het bedrijf ontwikkelt software waarmee databedrijven enorme hoeveelheden computergegevens kunnen doorspitten op zoek naar patronen.

Open source
De software van Elastic is niet van alle kanten dichtgetimmerd, maar bewust 'open source'. Zo kan iedereen met verstand van zaken de programmatuur verbeteren en aanvullen. Die vrijgevigheid legt Elastic geen windeieren; het verdient aan cursussen, helpdesks en extra toepassingen voor bedrijven.

Niet de minsten maken er gebruik van. Nasa gebruikte Elasticprogrammatuur om de gegevens van Marslander Curiosity door te vlooien. En - o jee - bij twee opeenvolgende Amerikaanse verkiezingen werd het gebruikt om op basis van miljoenen sociale mediaboodschappen patronen te ontdekken waarmee spindoctors aan de slag konden.

Te vroeg
Als gebruikelijk in de techwereld roken de schoorstenen bij Elastic gitzwart vanwege het verbrande investeringsgeld. Op een omzet van 83 miljoen dollar in boekjaar 2016/'17 boekte het een verlies van 46 miljoen.

Elastic heeft een beursgang altijd opengehouden, maar dan met de toevoeging dat het daarvoor nog te vroeg is. Naar een exacte beurswaarde is het gissen; na de laatst bekende investeringsronde in 2014 zette het bedrijf zichzelf op 700 miljoen dollar.

null Beeld Elastic
Beeld Elastic

Uniqure
1,2 miljard dollar
175 medewerkers

Het Amsterdamse biotechbedrijf heeft al sinds 2014 een keurige notering aan de Nasdaq, onder de aansprekende beursafkorting 'qure'. En beursveteranen herinneren zich wellicht de gedoemde beursgenoteerde voorganger van Uniqure, AMT, dat in 2012 werd overgenomen.

Uniqure werkt al jaren aan een gentherapie die bloedziekte hemofilie-B moet beteugelen. Ook ontwikkelt het een medicijn tegen hart­falen. Om zich op die pijlers te concentreren werd onderzoek naar een therapie tegen de debiliserende stofwisselingsziekte van San­filippo twee jaar geleden in de ijskast gezet.

Groeigeld
Eerder deze maand liet Uniqure zien dat techbedrijven niet alleen aan de beurs vertoeven om hun aandeelhouders rijk te maken. Het bedrijf haalde met een extra aandelenuitgifte bijna 150 miljoen dollar (125 miljoen euro) groeigeld op.

Met de emissie - en bijbehorende koersexplosie - tilde het bedrijf zich boven de grens van een miljard dollar beurswaarde, om nu op de 1,2 miljard dollar te dobberen.

Daarmee is Uniqure, vlak bij het AMC in Zuidoost gevestigd, na het Leidse Galapagos (4 miljard) de tweede Nederlandse medische eenhoorn geworden - een bedrijf dat meer dan een miljard dollar waard is.

Met de emissie profiteert Uniqure niet alleen van het zonnige beursklimaat, maar ook van de opleving die biotech doormaakt. Links en rechts kopen farmagiganten beloftevolle therapieën op. Uniqure onderhoudt warme banden met farmareus BMS.

null Beeld Uniqure
Beeld Uniqure

WeTransfer
125-150 miljoen
100 werknemers

Wordt de postbode van het internet de volgende techbeursganger? Topman Gordon Willoughby, die twee jaar geleden het stokje overnam van WeTransferoprichters Bas Beerens en Ronald Hans, heeft in zijn hoofd het jaar 2021 staan voor een beursstap, zei hij vorige maand.

Ook de vorig jaar aangetreden operationeel topvrouw Marili 't Hooft hintte onlangs op 'een volgende stap'.

Dropbox
Met de techsuccessen die nu rondom de databezorger gevierd worden, zou dat best wel eens sneller kunnen zijn. Dat grote rivaal Dropbox in maart met zijn beursgang in één klap ruim twaalf miljard dollar waard werd, zet de gedroomde voorbereidingsperiode van drie jaar flink onder druk.

De markt voor bestandsuitwisseling is dan ook niet zonder concurrentie. Van Google Drive tot Dropbox als eminente alternatieven - en er zijn ook duisterdere opties, voor wie wat minder zekerheid en betrouwbaarheid vraagt.

120 miljoen
Veertig miljoen internetters kennen WeTransfer vooral van het gemak waarmee bestanden over de wereld zijn te sturen; iets wat ze maandelijks een miljard keer doen. WeTransfer verdient aan advertenties op de gratis versie en aan abonnementen die bedrijven afsluiten om daarvan gevrijwaard te blijven en hun eigen hoekje op te zetten.

Na de laatst bekende bedelronde (22 miljoen euro in 2015) kwam de waarde van het bedrijf naar eigen zeggen tussen de 100 en 200 miljoen euro uit - financieel experts hielden het toen op 120 miljoen. Investeerder annex aandeelhouder Highland Capital weet wel hoe met de beursbijl moet worden gehakt.

null Beeld Wetransfer
Beeld Wetransfer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden