Drie Amsterdamse scholen scoren onvoldoende op rekentoets

Middelbare scholen hebben het afgelopen jaar gemiddeld betere resultaten behaald met de rekentoets dan in 2014. Toch scoorden de leerlingen van zestien Nederlandse scholen gemiddeld een onvoldoende. Drie van die scholen liggen in Amsterdam.

Minister Jet Bussemaker is voorstander van de rekentoets. Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker is voorstander van de rekentoets.Beeld ANP

Het gaat om drie scholen in Zuid: het Mediacollege op de Dintelstraat, culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff op de Betuwestraat en het Geert Groote College op de Fred. Roeskestraat (officieel geregistreerd als de Vrije School N Holland). De leerlingen van die eerste school scoorden gemiddeld een 4,9. Bij de laatste twee scholen bleef het gemiddelde steken op een 5,4, net geen voldoende dus.

Landelijk gezien laten alle schoolsoorten en leerwegen verbeterde resultaten zien ten opzichte van 2014, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Donderdag gaf het ministerie de resultaten per schoolvestiging vrij.

Vanaf schooljaar 2013-2014 is een rekentoets onderdeel van het eindexamen voor middelbare schoolleerlingen. Die toets is bedoeld om te kijken of het rekenniveau van de leerlingen voldoende is. Tot nu toe telden de resultaten niet mee voor het eindexamen, maar vanaf dit schooljaar (2015-2016) zal dat voor vwo-leerlingen wel het geval zijn. Voor het vmbo en het havo telt het cijfer nog niet mee, maar staat het wel op de cijferlijst.

Hoogste score
Scholen waarbij de resultaten achterblijven, krijgen hulp bij de verbetering van hun rekenlessen van het door de overheid gesubsidieerde Steunpunt Taal en Rekenen. In de Tweede Kamer was felle weerstand tegen de rekentoets, omdat de leerlingen het slachtoffer zouden zijn van slecht rekenonderwijs. Uiteindelijk is daarom afgesproken dat alle leerlingen de toets moeten maken, maar dat alleen bij het vwo het cijfer in het schooljaar 2015-2016 ook echt meetelt voor het diploma.

Op vier scholen in Nederland - allen gymnasia - lag het op gemiddelde op een 8 of hoger. Daar zit geen Amsterdamse school bij. Het hoogste gemiddelde in de stad, een 7,4, werd behaald door de leerlingen van het 4e gymnasium op de Westelijke Eilanden. Slechts 4,4 procent van de leerlingen aan deze school haalde geen voldoende voor de toets.

Op de kaart is per schoolvestiging de gemiddelde score te zien, plus het percentage van de leerlingen dat een voldoende haalde:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden