Update

Drie aanhoudingen 'gele hesjes' in Amsterdam

Bij de rustig verlopen demonstratie van de gele hesjes in Amsterdam heeft de politie drie personen aangehouden.

Jop van Kempen

De ongeveer honderd demonstranten, onder wie enkele Ajax-supporters, uitten hun ongenoegen over een breed scala aan onderwerpen.

De hoge huurprijzen voor Amsterdamse woningen, de accijns op sigaretten en het immigratiebeleid. Het zijn slechts enkele onderwerpen die de gele hesjes veranderd willen zien. Ze zijn ook premier Mark Rutte zat, die ze verwijten voortdurend te liegen. Van alle politieke partijen kan het Forum voor Democratie onder de demonstranten waarschijnlijk op de meeste sympathie rekenen.

Ludieke actie
"We zijn bezorgd voor de volgende generatie," zei initiatiefnemer Jikkenien Deerenberg (55). In navolging van de protesten in Frankrijk en Den Haag vroeg ze een demonstratievergunning aan in Amsterdam."Maar het mag niet gewelddadig worden, het moet een ludieke actie zijn," aldus Deerenberg voor aanvang.

Ze gaf toe een beetje zenuwachtig te zijn. "Ik heb nog nooit een demonstratie georganiseerd. De laatste keer dat ik zelf demonstreerde was in de jaren '80, als havo-scholiere. Toen tegen atoombommen."

null Beeld anp
Beeld anp

Naar schatting honderd demonstranten verzamelden zich om half 12 bij de Stopera. Ze liepen een rondje en zongen '15 miljoen mensen' mee, een liedje van Fluitsma & Van Tijn uit 1996. "We willen weer terug naar de geborgenheid van vroeger," aldus Deerenberg, die gele rozen uitdeelde aan omstanders.

De demonstratievergunning was afgegeven voor een rondje rond de Stopera, maar een deel splitste zich af en maakte een wandeling door binnenstad. De massaal aanwezige politie liet het begaan, ook toen enkele tientallen demonstranten de nauwe straatjes van de Wallen inliepen om de ME-wagens af te schudden.

Rookbom
In de Sint Annensteeg ging een rookbom af. De politie, die ook enkele Ajax-supporters signaleerde, verrichte drie arrestaties vanwege belediging en het bezit van messen en vuurwerk.

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Erik Flentge (SP) was uit belangstelling naar de bijeenkomst gekomen. "Ik wil horen waar de mensen mee zitten," zei hij. Demonstranten die betaalbare huurwoningen het belangrijkste punt vinden, adviseerde hij op de SP te stemmen. "Daar maken wij ons sterker voor dan Forum voor Democratie."

Lees ook: Gele hesjes in Amsterdam: 'We willen een stem hebben'

null Beeld anp
Beeld anp
Initiatiefnemer Jikkenien Deerenberg (links). Beeld anp
Initiatiefnemer Jikkenien Deerenberg (links).Beeld anp

Andere 'gele hesjes' in Nederland

In Den Haag verzamelden ongeveer honderd demonstranten zich op het Plein. Een spontaan plan om door te lopen naar het Binnenhof werd voorkomen door een flinke politiemacht, uitgerust met politiepaarden en wapenstokken. Het bleef verder rustig in de hofstad.

In Rotterdam liepen ongeveer tweehonderd mensen, vooral ouderen, vanaf het Willemsplein een rondje over de Erasmusbrug. Ze betoogden dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt.

Voor het MVV-stadion in Maastricht verzamelden zich rond tweehonderd mensen met gele hesjes. Ze droegen pamfletten met de opschriften 'Laat ons samen strijden voor de toekomst van onze kleinkinderen' en 'Een vinger kun je breken, een vuist niet'.

Voor de demonstraties van de 'gele hesjes' in Leeuwarden (circa vijftig mensen), Nijmegen (ongeveer dertig) en Eindhoven (zo'n veertig mensen) bestond minder belangstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden