Update

Drie aanhoudingen bij UvA-demonstratie

Bij de demonstratie tegen het UvA-beleid op het Spui zijn gisteravond twee mensen aangehouden voor brandstichting. Later op de avond is bij het politiebureau in de Beursstraat opnieuw iemand aangehouden.

Lorianne van Gelder en Josien Wolthuizen
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

De twee arrestanten hadden geprobeerd standbeeld Het Lieverdje in brand te steken, een verwijzing naar acties van provo's in de jaren zestig. Na de arrestaties ontstonden schermutselingen tussen de politie en een aantal demonstranten. Agenten worden in het nauw gedreven en omver geduwd.

Kort daarna verzamelde zich een groep demonstranten bij het politiebureau in de Beursstraat, waar de actievoerders een lawaaidemonstratie wilden houden tegen de het eerder gearresteerde tweetal. Een woordvoerder van de politie zegt dat hierbij de in- en uitgang van het bureau geblokkeerd werd. Agenten hebben nog geprobeerd met de demonstranten in gesprek te gaan, maar dat liep uiteindelijk op niks uit.

Agenten besloten daarop in te grijpen toen er een steen door een ruit van het politiebureau werd gegooid en er banden van politiefietsen werden lekgeprikt. Er werd geprobeerd de groep uiteen te drijven. Daarbij is één iemand aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De politie spreekt van een 'vervelende situatie', zeker omdat de rest van de demonstratie vreedzaam is verlopen.

'Hee, hoo, CvB'
De protestmars begon eerder op de middag bij het Maagdenhuis leidde langs een aantal UvA-locaties, waaronder de Oudemanhuispoort en het Bungehuis. De demonstranten riepen leuzen als 'bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer' en 'hee, hoo, CvB, hier krijg je problemen mee'. Ook dragen ze borden mee met daarop teksten als 'weg met CvB' en 'alle macht aan studenten en docenten'.

Een aantal studenten aan het begin van de stoet droeg bivakmutsen. De politie heeft gevraagd die af te doen, maar studenten weigerden dat. Bij gebouwen van de UvA en panden die in het bezit zijn van de universiteit hielden de studenten korte speeches.

De demonstratie is een initiatief van alle betrokken actiegroepen en sympathisanten, zoals De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie.

Een maand
Boze studenten bezetten nu al een maand panden van de Universiteit van Amsterdam. Ze trokken op vrijdag 13 februari het Bungehuis in, dat anderhalve week later door de politie werd ontruimd. Daarop bezetten de betogers een dag later het bestuurscentrum van de UvA: het Maagdenhuis op het Spui.

Hoewel het UvA-bestuur afgelopen week in een brief inging op eisen die studenten en medewerkers stellen, was deze reactie voor de betogers niet afdoende. Ze noemden de brief 'te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen'.

Lees ook: Tijdlijn de bezetting van de UvA-panden duurt al een maand

Het verkeer op het Rokin staat vast. Beeld Lorianne van Gelder
Het verkeer op het Rokin staat vast.Beeld Lorianne van Gelder
De demonstranten hielden een sit-in op de Dam. Beeld Lorianne van Gelder
De demonstranten hielden een sit-in op de Dam.Beeld Lorianne van Gelder
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
Honderden sympathisanten lopen mee in de demonstratie. Beeld Lorianne van Gelder
Honderden sympathisanten lopen mee in de demonstratie.Beeld Lorianne van Gelder
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden