Plus

Dreun uit Nashville kwam aan op de VU

Sinds vijf medewerkers van de VU de Nashvilleverklaring ondertekenden, rijst de vraag of de VU wel zo lhbt-vriendelijk is. Hoe is het om homo te zijn op de VU?

Fier wappert de regenboogvlag bij de VU om steun te geven aan de lhbt-gemeenschap Beeld ANP
Fier wappert de regenboogvlag bij de VU om steun te geven aan de lhbt-gemeenschapBeeld ANP

Niek Rood (27) twijfelde eerst of hij wel naar de Vrije Universiteit Amsterdam moest. Hij was er niet van overtuigd dat de van oudsher gereformeerde universiteit de beste keuze was. "Ik ken Abraham Kuyper ook, ik wist niet of ik als homo op mijn plek zou zijn."

Hij ging overstag, mede omdat de studie medicijnontwikkeling niet aan de Universiteit van Amsterdam werd aangeboden. En hij heeft geen spijt: "Ik heb nooit iets vervelends gehoord, ben nooit raar aangekeken. Medestudenten op de bètafaculteit die horen dat ik homo ben zeggen 'O? boeien!' Heel fijn eigenlijk."

Rood is bestuurslid van studentenvereniging ASV Gay. Die club staat ook elk jaar op de informatiemarkt voor eerstejaars van de VU, volledig ingeburgerd. Zo ondervond Mark Bokhorst het ook toen hij negen jaar geleden homonetwerk Gryphus oprichtte. De docent aarde en economie kreeg destijds alle steun van het universiteitsbestuur, er kwam zelfs geld voor een VU-boot op de Gay Pride. Terwijl de UvA, benadrukt hij maar even, geen boot wilde financieren.

Foldertjes
Gryphus hield vier jaar geleden op te bestaan, maar er komt een nieuw homonetwerk, VUpride, dat in februari een eerste bijeenkomst houdt. Dat mag ook wel, want zichtbaar is het niet, vindt Bokhorst. "In elke folder over diversiteit staat een studente met een hoofddoek. Daar is niets mis mee, maar laat ook homo's of transseksuelen zien, het hele plaatje van diversiteit."

Mede-oprichter van VUpride en diversiteitsmedewerker Wim Haan kent in de tien jaar dat hij dit werk doet geen voorbeelden van ernstige botsingen tussen religieuze en lhbt-studenten. Dat neemt niet weg dat hij vindt dat er aandacht moet blijven voor het onderwerp. "We hebben aandacht voor studiesucces van migrantenstudenten, maar we mogen ook kijken naar wat lhbt-studenten nodig hebben."

De ophef over de Nashvilleverklaring, die onder meer door vijf medewerkers van de faculteit religie en theologie werd ondertekend, illustreert ook dat er aan de VU nogal verschillende opvattingen bestaan over homoseksualiteit. Als reactie namen zowel de faculteit religie en theologie, als het college van bestuur, afstand van de verklaring. Onmiddellijk werd de regenboogvlag voor het hoofdgebouw gehesen.

Open debat
Dat het antihomogeluid van enkelen afstraalde op de universiteit die veelkleurig en tolerant wil zijn, stak nogal. Joke van Saane, vice-decaan van de faculteit religie en theologie, benadrukt dat hooguit 20 procent van de faculteit op basis van hun interpretatie van de bijbel of de koran vindt dat homoseksualiteit geen plek heeft in het geloof. "Toch worden wij er allemaal op aangesproken."

Iedereen mag zo zijn eigen mening hebben en geloven wat hij of zij wil, maar dat moet altijd in open debat en academische context zijn, vinden ze op de VU. "Daarom was het zo kwalijk dat de ondertekenaars met een statement naar buiten kwamen. Dan is er geen ruimte meer voor gesprek."

Van Saane benadrukt dat de orthodoxe christenen en moslims aan de religiefaculteit misschien homo's afwijzen of nooit vrouwen als imam of predikant zouden tolereren, maar zonder problemen hun homoseksuele decaan en de vrouwelijke collegevoorzitter accepteren.

Leuzen in de wc
De VU is al lang niet meer het gereformeerde bolwerk van weleer, al willen sommige mensen dat stempel nu graag op de universiteit plakken. "Honderd jaar geleden accepteerde de hele samenleving geen homohuwelijken. En de VU ook niet. Nu gebeurt dat wel, en vinden we het aan de VU ook normaal," zegt Van Saane.

Af en toe staan er wel antihomoleuzen in de lift of op de wc, weet docent Mark Bokhorst. En vroeger kregen studenten en docenten in transitie (van man naar vrouw of andersom) wel eens 'blikken'. Dat is voor zover hij weet voorbij. "Er is nu zoveel aandacht voor, dat verandert hoe mensen erover denken."

De Nashvilleverklaring en de ondertekening door collega's waren wel een schok. Toch is Bokhorst vooral van de school dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. "Er zijn hier ook islamitische studenten en studentenverenigingen die minder open staan voor homo's. Iedereen mag zelf uitmaken wat hij of zij gelooft, maar projecteer het niet op een ander, en zeg niet dat je iets namens je universiteitsfunctie vindt."

Student Niek Rood had liever gezien dat de Nashvilleondertekenaars niet aan de VU waren gelieerd. Tegelijkertijd was hij overdonderd door de steun die er voor homo's kwam, in het bijzonder van veel protestantse kerken. "Ik wist niet dat protestanten zoveel doen voor lhbt'ers."

Amerikaanse import

De Nashvilleverklaring uit 2017 beschrijft hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit. Transgenders en homoseksuele en lesbische relaties worden in het Amerikaanse document expliciet afgewezen met een beroep op de Bijbel.

De Nederlandse dominee Maarten Klaassen en predikant Piet de Vries, ook docent aan de VU, lieten een vertaling maken. Die is door protestantse predikanten en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij ondertekend.

De Vries vergeleek in het AD deze week de 'genderideologie' met de nazi-ideologie. Hij trok dit later terug en werd uitgenodigd voor een 'pittig gesprek' met het bestuur, waarbij 'passende maatregelen worden genomen'. Nog vier andere VU-medewerkers tekenden het Nashvilledocument.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden