Dreigtweets aan PVV-raadslid na schofferen Noren

De politie Den Haag onderzoekt meerdere ernstige bedreigingen die de afgelopen dagen zijn geuit aan het adres van het Haagse PVV-raadslid Arnoud van Doorn. Dat schrijft de Volkskrant op de website.

Redactie
Het Haagse PVV-raadslid Arnoud van Doorn. © ANP Beeld
Het Haagse PVV-raadslid Arnoud van Doorn. © ANP

Zondag haalde Van Doorn zichzelf veel publieke woede op de hals door een tweet die hij publiceerde. Terwijl de wereld kennis nam van het hoge dodental onder jonge Noorse sociaal-democraten verstuurde hij via Twitter een gedateerd en onjuist bericht onder het kopje 'Noorse PvdA wil Israël bombarderen'.

Een politiewoordvoerder spreekt over vier tweets die alle in de categorie 'ernstige vorm van bedreiging' vallen. Hij gaat er van uit dat dit dossier bij het OM belandt. Een van de bedreigingen kwam van iemand die zei dat Van Doorn 'de volgende is die met een stuk ijzer in z'n kop het asfalt gaat kussen'. Deze persoon twitterde gisteravond spijt te hebben van zijn daad.

Overeenkomst met Breivik
Op de site Joop.nl verscheen zondagavond een artikel waarin op een overeenkomst wordt gewezen tussen Van Doorn en de Noorse terrorist Anders Breivik. In het stuk oppert hoofdredacteur Francisco van Jole van 'Joop' dat PVV-leider Wilders er verstandig aan zou doen nog eens te kijken naar het symbool waarmee Van Doorn zich een tijdje geleden tooide op Twitter.

'Dat is het zogeheten Jeruzalem Kruis', schrijft Van Jole, 'het symbool van de gewapende strijders die in de duistere Middeleeuwen oorlog voerden tegen moslims. Massamoordenaar Breivik dweepte ook met die symboliek. Hij zag zichzelf als een nieuwe kruisridder. Van Doorn kennelijk ook.'

Van Doorn betreurt tweet
'Het is een schandalige insinuatie', reageert Van Doorn. 'Ik verafschuw geweld. Je discussieert in de politiek met woorden. Ik betreur het dat een link is gelegd tussen mij en de dader van de verschrikkingen in Noorwegen.' Ook zegt Van Doorn zijn eigen tweet over 'de Noorse PvdA' te betreuren. 'Inhoudelijk klopte mijn bericht niet', erkent hij, 'en de timing was heel onhandig.'

Het PVV-raadslid heeft maandagavond al zijn accounts op de sociale media opgeheven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden