PlusReconstructie

Dreiging leidde tot vasthouden Willem II-fans, maar van wie?

Willem II-supporters zijn woedend over het politieoptreden waardoor ze vorige week urenlang vastzaten op het Centraal Station. De politie en de burgemeester zeggen dat ze wel móesten ingrijpen. Een reconstructie van beide kanten.

De ME fouilleert Willem II-supporters na aankomst van hun trein op spoor 8 van het Centraal Station. Beeld De Kruikenzeiker
De ME fouilleert Willem II-supporters na aankomst van hun trein op spoor 8 van het Centraal Station.Beeld De Kruikenzeiker

Het is zaterdag 3 november en om 20.45 uur zal de aftrap zijn van de voetbalwedstrijd Ajax-Willem II in de Johan Cruijff Arena. Voor het eerst in jaren is de wedstrijd gekwalificeerd als 'categorie A-wedstrijd'.

Het is daarmee een wedstrijd met een klein risico waarbij voor de supporters gen beperkende maatregelen gelden. De supporters van Willem II mogen daarom op eigen gelegenheid reizen.

Een groep van 100 tot 150 Willem II-supporters pakt om een uur 's middags de trein naar Amsterdam. In het weblog van een Willem II-aanhanger die zich Kruikenzeiker noemt - de historische bijnaam van Tilburgers - is het relaas van die dag te lezen. Zijn lezing wordt onderschreven door veel medesupporters.

In een kroeg in de Tilburgse binnenstad, schrijft hij, heeft iedereen netjes een treinkaartje en een 'omwisselbiljet' voor een wedstrijdkaartje. 'De sfeer is gemoedelijk. Iedereen heeft het naar z'n zin.'

Dan om 14.46 uur: 'We komen aan op Amsterdam Centraal en als we uit het raam kijken, zien we een enorme overmacht aan Mobiele Eenheid (...) We kunnen geen kant op.'

null Beeld Marloes Laarschot
Beeld Marloes Laarschot

De groep wordt op het perron gefouilleerd en daar vervolgens twee uur vastgehouden. 'Om de blaas te legen, mogen we van de politie tegen de Intercitytreinen aanpissen,' schrijft Kruikenzeiker.

'Er is niemand opgepakt na het fouilleren. Er is niks schokkends zoals wapens of vuurwerk in beslag genomen en er is ook niemand zonder wedstrijdkaartje uitgepikt.'

Om 16.45 uur worden de supporters tussen linies ME 'als een groep gevangenen' naar station Duivendrecht vervoerd. 'Een bijzonder deprimerende setting. Ik voel me (...) een beest, een minderwaardig mens,' schrijft Kruikenzeiker.

Om 19.22 uur zijn de supporters in het stadion. Veel Willem II-fans hebben dan geen zin meer in de wedstrijd, maar de trein nemen naar Tilburg mag niet.

Om 23.15 uur reist de groep per trein huiswaarts. Over wat de reden is geweest van deze behandeling tasten zij in het duister. De meesten zijn ervan overtuigd dat er geen enkele grond was voor het machtsvertoon.

Vechtafspraak
De Amsterdamse politie en burgemeester Halsema denken daar heel anders over. Zij stellen wel degelijk sterke redenen te hebben gehad om op te treden. Die staan puntsgewijs in het noodbevel dat Halsema zaterdag heeft uitgevaardigd.

De rode draad daarin zijn duidelijke aanwijzingen voor een op handen zijnde confrontatie tussen Tilburgse en Amsterdamse hooligans.

Rond een uur 's middags krijgt de politie te horen, aldus het noodbevel, dat onder de 100 tot 150 Willem II-supporters ook leden zijn van de harde kern. Ongeveer vijftig man is door 'supportersbegeleiders' van de Tilburgse politie herkend als de 'fightclub' van Willem II.

Zo'n dertig anderen komen uit de harde kern van FC Antwerp - een bevriende club uit België waarvan supporters vaker met de Tilburgers meereizen, en andersom. Sommige supporters hebben een stadionverbod. De harde kern zou ook 'een vechtafspraak' hebben met andere supporters, in Utrecht.

In Amsterdam willen de Willem II-fans zich volgens de politie verzamelen in een café op het Thorbeckeplein 'waar een deel van hen de wedstrijd gaat kijken'. Op het naburige Rembrandtplein verzamelen zich van oudsher Ajaxsupporters, vooral in en rond café Monico.

Groep vertoont zoekgedrag
De politie ontvangt intussen ook informatie dat een groep van de harde kern van de Ajaxsupporters die voornemens was de wedstrijd te bezoeken, nu plannen maakt om de wedstrijd in de binnenstad van Amsterdam te bekijken'.

De politie constateert daarnaast dat een groep van honderd man van de harde kern van Ajax zich rond het Centraal Station manifesteert en 'zoekgedrag vertoont' rond het moment dat de trein uit Tilburg arriveert.

Hooligans met capuchons over hun hoofden hangen rond het onder Ajacieden geliefde café Karpershoek aan de Martelaarsgracht, met zicht op het station.

Halsema weegt in haar noodbevel ook mee dat de supporters elkaar in 2014 'gewelddadig troffen' in Amsterdam. Dat het rond het station 'zeer druk' is met winkelpubliek, toeristen en dagjesmensen onderstreept de noodzaak maatregelen te treffen, besluit het noodbevel.

'Verziekte middag'

Blogger de Kruikenzeiker, die anoniem wil blijven, schrijft in zijn weblog 'volledig in het duister te tasten' over de politieactie. Dat er leden van de harde kern en mensen met een stadionverbod meereisden bestrijdt hij, ook telefonisch.

"Misschien een enkeling. De echte harde kern gaat bijna nooit naar uitwedstrijden. Ze geven te weinig om voetbalwedstrijden, gok ik."

Van een 'fightclub' zegt hij nog nooit te hebben gehoord. "Wij zijn fanatieke supporters die een gezellig dagje uit wilden. Even een biertje halen bij café Old Sailor op de Wallen." Dat er supporters van FC Antwerp mee waren, klopt, zegt hij. "Dat zijn onze vrienden."

Hij bezoekt al twintig jaar nagenoeg alle uitwedstrijden. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Supportersvereniging Kingzine overweegt juridische stappen te ondernemen vanwege de 'verziekte middag'. Berry van Gool, directeur van Willem II, gaf eerder deze week op een Tilburgse fansite te kennen de supporters te zullen steunen als dat nodig zou zijn in nadere acties.

Maar hij wil eerst de uitkomst van overleg tussen de Amsterdamse en de Tilburgse politie afwachten. Zij gaan de komende weken de zaak evalueren.

"Ik wil niet oordelen voor er meer bekend is. Er moet wel helderheid over komen. Als het politieoptreden onterecht was, staan we zij aan zij met onze supporters. Het is leuk als een uitvak vol staat, ook voor de spelers," aldus van Gool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden