Dreiging Iran overdreven, zegt Barradei

Mohamed El-Baradei vindt de paniek rondom de nucleaire dreiging overdreven. Foto GPD Beeld
Mohamed El-Baradei vindt de paniek rondom de nucleaire dreiging overdreven. Foto GPD

WENEN - De nucleaire dreiging van Iran wordt door Westerse landen overdreven. Dat zegt Mohamed El-Baradei, de topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Volgens El-Baradei is sprake van een 'hype'.

El-Baradei, wiens termijn op 30 november afloopt, doet zijn uitspraken in een vaktijdschrift van atoomwetenschappers. Hij erkent dat er reden is voor bezorgdheid over het atoomprogramma van Iran, maar keert zich tegen de paniek die volgens hem nu heerst.

''We hebben geen concreet bewijs dat Iran bezig is atoomwapens te ontwikkelen,'' zegt El-Baradei, die in 2005 de Nobelprijs voor de Vrede won. ''Toch praten mensen erover alsof het 's werelds grootste dreiging is.''

De IAEA-topman zegt dat de dreiging van Iran 'op veel manieren gehyped is'. ''Ja, er zijn zorgen over de bedoelingen van Iran, en Iran moet opener zijn tegenover het IAEA en de internationale gemeenschap. Maar het idee dat we morgen wakker worden en Iran opeens een atoomwapen heft, wordt niet ondersteund door de feiten die we tot dusver hebben gezien.''

El-Baradei keert zich met zijn uitspraken vooral tegen de waarschuwingen van Israël, al noemt hij die niet expliciet. De regering-Netanyahu is ervan overtuigd dat het nucleaire programma van Iran een acute bedreiging vormt - een overtuiging die onder George W. Bush werd gedeeld in Washington.

Barack Obama heeft gekozen voor een minder confronterende politiek jegens Iran, maar ook hij verlangt dat Iran de verrrijking van uranium - noodzakelijk voor de productie van atoomwapens - staakt. Onderhandelingen daarover in het zogeheten 'zeslandenoverleg' werden gisteren voortgezet op een onbekende lokatie nabij Frankfurt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden