Dreigbrief tegen Piet op scholen Zuidoost

In een dreigbrief, verstuurd aan een koepel van tien basisscholen in Zuidoost, dreigt een onbekend actiecomité Strijd en Actie Antiracistische Nederland (Staan) met brandstichting als er zwarte Pieten aanwezig zijn bij het Sinterklaasfeest. Foto GPD

AMSTERDAM - Basisscholen in Zuidoost hebben een dreigbrief ontvangen over het Sinterklaasfeest. In de brief wordt gedreigd met brandstichting op de scholen die ook zwarte Pieten opvoeren tijdens het kinderfeest. De politie neemt de dreiging serieus en was vanochtend extra alert tijdens de vieringen op scholen in het stadsdeel.

De brief is vorige maand binnengekomen bij Bijzonderwijs, een koepel van tien basisscholen in Zuidoost. De afzender, het onbekende actiecomité Strijd en Actie Antiracistische Nederland (Staan), veroordeelt het Sinterklaasfeest als een 'fascistisch feest om mensen te hersenspoelen en hen voor te bereiden op het gebruik van psychisch, verbaal en zinloos geweld tegen mensen met een kleurtje'.

In de op een computer geschreven brief wordt gewaarschuwd voor een herhaling van de brand die de afgelopen zomer op Kortvoort een aantal noodlokalen van de basisscholen Onze Wereld, Crescendo en De blauwe lijn in de as legde. ''De brand op Kortvoort 61 was slechts een voorproefje. De volgende scholen zullen in brand vliegen op het moment dat de kinderen in de klaslokalen zijn. Deze branden zullen tegelijkertijd beginnen bij de ingangen en ramen en zullen heviger zijn.''

Inez Gerner van De blauwe lijn zegt geschrokken te zijn van de agressieve toon. ''Ik organiseer het Sinterklaasfeest al meer dan twintig jaar. Wij werken met gekleurde Pieten, en toch is er elk jaar gedoe. Maar een dreigbrief heb ik nog niet eerder meegemaakt.'' De blauwe lijn vierde vanmorgen het Sinterklaasfeest in het Henriëtte Roland Holsthuis. De viering verliep probleemloos.

Vanwege de gevoeligheid kent het openbaar onderwijs in Zuidoost sinds 1999 een sinterklaascode. Daarin zijn afspraken gemaakt over de viering van het kinderfeest, met name over de rol van zwarte Piet. Afgesproken is dat deze niet als dommerik wordt afgeschilderd of door de Sint als knecht wordt aangesproken. Bovendien zijn de Pieten geschminkt in verschillende kleuren. Ook de liederen zijn aangepast. Zo is in Zie ginds komt de stoomboot de strofe 'Zijn knecht staat te lachen' vervangen door 'Zijn Piet staat te lachen'.

Mariet Brouwers van Sirius, verantwoordelijk voor veertien openbare scholen: ''Het protocol is vorig jaar nog geactualiseerd naar aanleiding van een klacht van een van de ouders. Die vader heeft zijn kind van school gehaald om het Sinterklaasfeest. Hij had moeite met het feest vanwege het slavernijverleden. Dat is jammer, want wij besteden er juist heel veel aandacht aan om er een fijn kinderfeest voor iedereen van te maken.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.