Plus

Dré Hazes: 'Ik blijf altijd in de schaduw van die ouwe'

André Hazes jr. (22) presenteerde vorige week zijn plaat Leef. Donderdag, vrijdag en zaterdag staat hij met Holland zingt Hazes in de Ziggo Dome. 'Wat ik tot mijn achttiende maakte was niet zo goed.'

André Hazes jr. staat donderdag, vrijdag en zaterdag in een uitverkochte Ziggodome met Holland zingt Hazes. Beeld Mark van der Zouw
André Hazes jr. staat donderdag, vrijdag en zaterdag in een uitverkochte Ziggodome met Holland zingt Hazes.Beeld Mark van der Zouw

Hij komt even wat minder in de sportschool, zegt André Hazes jr. Zijn nieuwe album Leef, de uitverkochte optredens Holland zingt Hazes in Ziggodome (aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag) en de karrenvracht aan interviews die daarbij horen, gooien roet in het eten. Hij mist de halters. "Zeven keer per week, normaal gesproken."

Nu is het even teruggeschroefd naar vier keer. Zijn vader heeft, zo vermoeden we, nooit een sportschool van binnen gezien. "Maar ik wil niet zo'n standaard volkszanger - wit overhemd, donker colbert en net iets te zwaar - worden. Overigens zijn er verhalen dat die ouwe ook weleens binnenliep bij een sportschool. Keek ie eens goed rond en kneep ie er snel weer tussenuit."

Dré Hazes. Hij is volwassen geworden, zegt hij. Nadat hij in 2014 had meegedaan aan het AvroTros-programma De Beste Zangers van Nederland, nam zijn zangcarrière de vlucht waar hij al zo lang op had gehoopt. Eerder dat jaar bracht hij zijn eerste soloalbum uit, Mijn Beste Vriend, afgelopen week volgde zijn tweede plaat. "Wat ik tussen mijn dertiende en achttiende maakte, was niet zo goed hoor. Op dat moment denk je dat je fantastisch bent, maar als ik het terughoor, snap ik de mensen die kritiek hadden wel. Dat strotje was nog veel te jong."

Toch heb ik niet het idee dat je veel in de weg werd gelegd om op te treden.
"Dat heeft vooral met de naam te maken. Ik heb het gevoel dat ik nu meer serieus wordt genomen. Ik blijf natuurlijk een snotaap, maar op Leef staan goede liedjes. Ik laat zien dat ik ook iets kan en niet per se Zij Gelooft In Mij hoef te zingen om te scoren. Het werd tijd dat die stap gezet werd, maar het moet wel gebeuren hè."

Is er zo veel veranderd?
"Ik heb een periode gehad waarin die achternaam toch voor extra druk zorgde. Ik ben de zoon van Hazes, dus de deuren zwiepten makkelijk open. Maar eenmaal binnen, moest ik vechten. Weet je wat het is: alles wat ik doe, mijn vader deed het anders. Als ik een scheet laat, deed die ouwe dat mooier. Dat geldt ook voor grappen maken of liedjes zingen. Ik zal ook altijd in zijn schaduw blijven staan en dat vind ik helemaal niet erg. Sterker nog, ik ben ver­eerd. Alleen: ik ben wel een eigen persoon met andere interesses. Ook al leeft zijn muziek overal voort."

Je bent opgevoed met zijn muziek. Wat vind je eigenlijk van de hedendaagse muziek?
"Je ziet dat er ruimte komt voor nieuwe dingen - al kun je nog steeds je spullen pakken als je geen Hazes draait in een bruine kroeg, wat mij betreft. De jeugd luistert liever naar 1, 2, 3 van Lil' Kleine - dat over pillen gebruiken en bitches versieren gaat. De muziek die mijn pa maakte, en mijn optredens ook, trekken vooral wat ouder publiek."

Wat vind jij daarvan?
"Ik snap dat jonge mensen van Lil' Kleine houden. Hij heeft een onwijs grote bek, denkt nergens over na, en wat ie doet - dat gangsterrappen - doet ie fantastisch. 'Fuck the police' en middelvingers opsteken, het zou niet in mij opkomen, want voor je het weet zit je in een politiebusje. Maar hij denkt: dan zit ik straks mooi in een politiebusje! En hij heeft een klein hartje. Ik zit weleens met hem en dan zegt ie: 'Weet je wat het is Dré, ik wil eigenlijk gewoon een huis kopen voor mijn pa.' Dan ben je een goed ventje."

Hoe ziet zo'n hangsessie met Lil' Kleine eruit?
"Dat gebeurt niet vaak, hoor. Dat soort gasten heeft zo'n ander leven dan ik. Ik heb nu een nieuwe auto gekocht, maar dat doe ik alleen op het moment dat ik er ook twee kan kopen. Ik denk wat meer aan de toekomst, Lil' Kleine leeft met de dag."

"Verkoopt Marco Borsato twaalf keer de Ziggo Dome uit, dan wil ik dertien keer."Beeld Mark van der Zouw

Op je nieuwe plaat zing je letterlijk: 'Leef, alsof het je
laatste dag is.'
"Haha, ja. Maar natuurlijk moet je ook een klein beetje aan de toekomst denken. Zo is het gewoon. Die andere gasten doen maar en kopen rolexen van duizenden euro's en stukken vlees van vierhonderd euro. Ik gun het ze van harte, alleen als ik daarbij ga zitten, neem ik toch ook dat dure vlees. En als we daarna gaan stappen, ga ik ook de beste champagne drinken. Daar ga ik niet tegenop boksen. Misschien mag ik eens een kleine krijgen met Monique - laten we het hopen - en dan koop ik liever een extra shirtje voor 'm en een mooie kinderwagen. Zo denk ik dan."

Ook wel een beetje degelijk voor een jongen van 22.
"Ik, degelijk? Daar heb ik de verkeerde achternaam voor. Nooit. Ik blijf altijd wel mijn speelsheid houden. Als je een relatie met mij begint, dan weet je dat - ik heb Monique er ook voor gewaarschuwd. Maar ik wil niet meer op optredens komen en dat m'n stem het niet doet. Bovendien heb ik het allemaal wel een beetje meegemaakt."

Dat zeg je vaak.
"Kijk, ik was dertien jaar toen ik begon met stappen. Als ik naar mijn neefje van die leeftijd kijk, die zit alleen maar achter zijn Playstation. Ik was zo niet. Ik was toen wel al met vrouwen bezig. Een les van die ouwe: je moet het leven niet ondergaan. Ik zei in die tijd altijd dat ik het druk had, maar ik stond gewoon van dinsdag tot zondag in de stad. Omdat ik er zo vroeg bij was, hoeft het van mij allemaal niet meer per se. Ik zou daarbij best graag een jonge vader worden. Dat m'n zoon dan twintig is en dat ik met hem kan gaan stappen. Dat hij dan op een gegeven moment zegt: 'Pa, we gaan naar huis.' En dan ik: 'We gaan nog helemaal niet naar huis.' Lijkt me prachtig."

Je bent een open boek. Je hebt in interviews verteld over je eerste seksuele ervaring bij de hoeren, je vertroebelde relatie met je moeder Rachel en zus Roxeanne ligt op straat en je deelt op Instagram veel van je leven met Monique (38). Wat vind je ervan dat alles over jou openbaar is?
"Soms ben ik gewoon effe iets te eerlijk geweest. Maar liever dat, dan dat ik over vijf jaar denk: kolere, wat heb ik toen ook alweer gezegd? Als je eerlijk bent, hoef je niks te onthouden. Natuurlijk heb ik ook momenten dat ik even geen zin heb om te praten, over de familiesituatie bijvoorbeeld. Omdat het zeer doet, of omdat het er al genoeg over is gegaan. Maar in principe geldt: als iemand wat wil weten, krijgt ie antwoord."

Vanaf donderdag sta je drie dagen op het podium met je zus, terwijl jullie al een hele periode geen contact hebben. Is dat ingewikkeld?
"Nee. De concertreeks is puur een ode aan die ouwe. Ik promoot daar niets voor mezelf: iedereen komt voor hem. Dat Rox, mijn moeder en ik woorden hebben, doet er dan even niet toe. Daar zijn we professioneel genoeg voor. Bovendien staat we op een podium met tien andere artiesten. Met zijn tweeën had het misschien vreemd geweest, dat klopt. Al heeft de buitenwereld meer moeite met de situatie dan wijzelf. Het mag sowieso geen invloed hebben op de optredens in de Ziggo Dome. De ouwe kan sowieso niks aan de situatie doen toch?"

Wat is de situatie?
"Weet je wat het is: ik ben degene die geen contact zoekt met mijn moeder en Rox. Het loopt gewoon niet als gezin. En of Monique daar iets mee te maken heeft, doet er niet eens toe. Verder wil ik niet met modder gooien. Ik heb een goede opvoeding gehad en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. En wie weet komt het op een dag goed - daar gaan we maar gewoon vanuit. Op dit moment zit het er niet in. Ik ben er ook te druk voor: zes dagen per week ben ik van huis, dan heb ik geen tijd om in een hoekje te gaan zitten huilen. Ik wil nu vooruit. Verkoopt Marco Borsato twaalf keer de Ziggo Dome uit, dan wil ik dertien keer. Lukt dat niet? Dan heb ik er alles aan gedaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden