Drankzucht nationale tragedie Rusland

President Dimitri Medvedev noemt de Russische alcoholconsumptie een 'nationale ramp'. Foto EPA

LISVA - Nergens ter wereld wordt zoveel gedronken als in Rusland. Meer dan de helft van de volwassen mannen is aan de drank, een ware catastrofe. President Dimitri Medvedev is de volgende Russische leider die er iets aan wil doen.

'Hij drinkt'. Die uitspraak zegt de gemiddelde familie in Rusland meer dan genoeg. Alcoholisten raken als eerste hun werk kwijt. Dan verdwijnen de inkomsten, gaat het huwelijk er aan, wordt het huis verkocht en in veel gevallen krijgt de alcoholist ook nog eens problemen met het almachtige bestuur. In de grotere Russische steden is het probleem aan de oppervlakte niet zo zichtbaar, in de kleinere des te meer. Alcoholisten liggen gewoon op straat, de inwoners laten ze links liggen en de medische diensten rijden er aan voorbij.

''Laat ze kapotvriezen", zegt Elena Soldatova (29). Ze loopt met haar twee kinderen door een parkje in Lisva, een kleine provinciestad aan de voet van het Oeralgebergte, zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou. ''Mijn man was vroeger een schat, maar toen ik zwanger was van onze tweede zoon is hij gaan drinken", legt ze uit. ''Hij sloeg alles stuk, mijn ouders hebben hem het huis uitgezet. Ik weet niet eens waar hij nu is. Tragisch, maar ik heb niet met hem te doen." Wie de gevolgen van alcoholverslaving wil begrijpen hoeft alleen maar een lokale krant open te slaan. Deze week reed in de kleine gemeenschap van Lisva een dronken vrachtwagenchauffeur over een tentje heen. Twee doden. Een jong gezin kwam om het leven bij een aanrijding met een beschonken chauffeur. Een aantal houten huizen net buiten de stad brandde tot de grond toe af nadat een dronkenman met een brandende sigaret in slaap was gevallen.

Meer dan de helft van de mannen boven de veertig heeft een alcoholprobleem. President Dimitri Medvedev noemde de Russische alcoholconsumptie onlangs een 'nationale ramp'. Gemiddeld gezien drinkt de Rus achttien liter pure alcohol op jaarbasis, vrouwen en kinderen meegerekend. ''Wanneer je de cijfers omzet in flessen drank, gaat dat je verstand te boven", liet Medvedev in een kabinetszitting weten. Hij kondigde strengere wetgeving en hogere belastingen aan. Het bestuur van de provincie Perm, waar ook Lisva onder valt, nam vast een voorschot op de maatregelen en verbood de verkoop van sterke drank na elf uur 's avonds. Andere delen van Rusland hebben soortgelijke maatregelen genomen.

Alcoholverslaving plaagt Rusland al jaren. In de jaren tachtig werd onder Michail Gorbatsjov al een ambitieus anti-alcoholprogramma ingevoerd. Maar de populariteit van de laatste Sovjetleider stortte in en veel Russen gingen in badkuipen hun eigen drank brouwen, met alle gevolgen van dien. Volgens Tatjana Golikova, de Russische minister van Volksgezondheid, verwacht men van slechts veertig procent van de huidige schoolverlaters dat die de pensioengerechtigde leeftijd, tussen de 55 en 60, zal halen.

Het ontbreekt in Lisva, net als in de rest van Rusland, aan medische zorg voor de chronische alcoholverslaafden. Doktor Lazareva van de polikliniek in de stad legt uit dat ze de dronkaards niet in haar kliniek wil hebben. ''Er is maar een remedie en je hoeft er geen arts voor te zijn. Ze moeten van de fles afblijven. Verder helpt er niets." Ondertussen beconcurreren de drankwinkeltjes in het stadje elkaar met hun prijzen. Een blik 'Baltika'-bier kost in achttien en een halve roebel, ongeveer veertig eurocent.

'Goedkoper drink je nergens', staat op een affiche. Een liter wodka gaat er voor 150 roebel, iets meer dan drie euro, over de toonbank. ''We waren eerst 24 uur per dag open", legt verkoopster Masja uit. ''Maar sinds de nieuwe wetgeving draai ik na middernacht de deur op slot, daarna verkoop ik toch niets meer." Veel verschil maakt het volgens haar niet. ''Ze kopen voor sluitingstijd twee flessen en liggen de volgende ochtend hier nog voor de deur." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden