Drankrijders krijgen rijbewijs niet terug

Twee drankrijders die hun rijbewijs terugwilden, vangen bot bij de Haagse rechtbank. Ze hadden in een kort geding verzocht om het alcoholslotprogramma (ASP) te staken, zodat ze hun rijbewijs zouden terugkrijgen. De Raad van State (RVS) en de Hoge Raad zetten begin maart een streep door het alcoholslotprogramma, maar dat geldt niet voor oude gevallen.

Redactie
Een alcoholslot. Beeld anp
Een alcoholslot.Beeld anp

De twee moesten deelnemen aan het programma omdat ze betrapt waren achter het stuur met te veel alcohol op. Maar ze lieten het slot niet inbouwen omdat ze dat niet kunnen betalen - het kost zo'n 4000 tot 5000 euro. Automobilisten die niet deelnemen aan het programma, mogen vijf jaar niet rijden.

Omdat de twee bestuurders geen beroep instelden nadat ze het ASP kregen opgelegd, is deze beslissing van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) definitief geworden, stelt de rechtbank. De Raad van State heeft duidelijk gesteld dat in deze gevallen herziening niet mogelijk is.

Het CBR zou de oplegging van het ASP opnieuw kunnen overwegen, maar heeft volgens de rechtbank al verklaard dat niet te willen doen in deze twee gevallen.

Rechtsongelijkheid
De advocaten van de twee bestuurders betoogden twee weken geleden voor de rechter dat er nu sprake is van rechtsongelijkheid en dat het alcoholslotprogramma ook moet worden teruggedraaid voor mensen die het vóór de uitspraak van de Raad van State opgelegd hebben gekregen, maar niet hebben kunnen deelnemen omdat ze het slot niet kunnen betalen.

Begin maart bepaalde de Raad van State dat het CBR geen alcoholslotprogramma had mogen opleggen aan bestuurders die te veel hadden gedronken.

Tot nog toe was het zo dat bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden, verplicht deel moesten nemen aan het alcoholslotprogramma. Deden ze dat niet, dan mochten ze vijf jaar lang niet rijden. Voor jonge bestuurders lag de ondergrens op 1 promille.

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot 'ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander', aldus de Raad van State.

De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat het aan de minister of de wetgever is te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Het alcoholslot kan dus in de toekomst weer terugkomen, maar dan moet wel eerst de wetgeving worden aangepast.

Wat is een alcoholslot?

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Het alcoholslot meet dan de hoeveelheid alcohol in de adem van de automobilist. De auto start niet als hij of zij te veel heeft gedronken. Die grens ligt bij 0,2 promille.
Het inbouwen kost zo'n 4000 tot 5000 euro.

Hoge Raad

Begin maart bepaalde de Hoge Raad nog dat iemand die een alcoholslot heeft opgelegd gekregen, niet ook nog strafrechtelijk mag worden vervolgd. Het alcoholslot zou al genoeg straf zijn.

Het alcoholslot is een bestuurlijke maatregel. Die houdt in dat iemand verplicht het apparaatje in zijn of haar wagen moet laten inbouwen. Dat kost 4.000 tot 5.000 euro. Bovendien wordt het rijbewijs ingenomen en vervangen door een gecodeerd rijbewijs, waarop duidelijk is vermeld dat alleen een auto met alcoholslot mag worden bestuurd. Ook zijn de tussentijdse onderzoeken van de blaasresultaten voor eigen rekening van de bestuurder.

Ongeveer 5200 bestuurders hebben nu een alcoholslot. Bij de meesten is hun zaak onherroepelijk. Zij blijven in het alcoholslotprogramma, aldus het departement. Er wordt nog bekeken wat er moet gebeuren met gevallen die nog niet onherroepelijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden