Drank en voedsel duurder door biobrandstof

AMSTERDAM - Milieuvriendelijk autorijden kan wel eens grote gevolgen hebben voor het voedselvoorziening in de wereld. Doordat steeds meer landen biobrandstof propageren, stijgen niet alleen de winkelprijzen voor producten van graan en suiker, maar ook die van vlees.Biobrandstof wordt gewonnen uit allerlei landbouwproducten, als graan, suiker of koolzaad. De toegenomen productie van biobrandstof drijft nu de prijzen van die landbouwproducten op. De traditionele afnemer van die producten, de voedingsindustrie, betaalt nu de prijs

Gisteren werd bij de presentatie van de jaarcijfers van bierbrouwer Heineken duidelijk dat niemand aan de prijsstijgingen kan ontkomen. ''Mout (een graanproduct, rd.) is al twee jaar achtereen moeilijk te krijgen,'' aldus topman Jean-François van Boxmeer. ''De prijzen waren vorig jaar twee keer zo hoog als in 2005.'' De inkoopkosten bij Heineken stijgen dit jaar zeven tot acht procent, 150 tot 180 miljoen euro.

Het is volgens Van Boxmeer onvermijdelijk dat zulke stijgingen worden doorberekend in de prijs die de consument voor bier betaalt, alhoewel het effect volgens de topman niet overdreven moet worden.

''Grondstoffen maken circa twintig procent van de totale prijs van bier uit. Maar het is logisch dat dit soort structurele veranderingen in inkoopsprijzen in de wereld, gevolgen hebben voor de consumentenprijzen.''

''Wij zijn niet de enige met problemen. Die gelden voor de hele voedingsindustrie.'' Ook de prijs van maïs is volgens Van Boxmeer verdubbeld en de prijzen van tarwe en suiker stijgen.

Voedingsgigant Unilever zegt er niet aan te ontkomen prijsstijgingen van grondstoffen door te berekenen in de winkelprijs voor producten die uiteenlopen van margarine tot koekjes. Unilever wijst vooral op de prijsstijging (veertig procent vorig jaar) van koolzaad- en lijnzaadolie - grondstoffen voor margarine, maar ook populair als basis voor biobrandstof.

Biobrandstofrage

Fabrikant Nutreco meldde eerder al dat de biobrandstofrage veevoer duurder maakt - met gevolgen voor de prijzen van melk en vlees.

De Europese Commissie wil dat over drie jaar 5,75 procent van de energiebehoefte in de Unie door biobrandstof wordt gedekt. Producenten van biobrandstof kunnen hun grondstoffen met subsidie van Brussel kopen, terwijl de voedselindustrie het volle pond moet betalen.

Ook in de VS en Brazilië wordt vol ingezet op biobrandstof. In 2012 gaat van alle maïs die in Brazilië wordt geoogst een derde op aan de productie van bio-ethanol. De VS zullen over vijf jaar 34 miljard ton bio-ethanol produceren, tegen net geen twintig miljard ton het afgelopen jaar.

Voor westerse consumenten leidt de opkomst van biobrandstof tot hogere voedselprijzen, in de derde wereld kan het tot een voedselcrisis leiden. In Mexico zijn al protestmarsen gehouden omdat tortilla's vier keer zo duur waren geworden als gevolg van de prijsstijgingen van de belangrijkste grondstoffen maïs en tarwe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden