Update

Drank en drugs in jeugdgevangenis

Foto ANP Beeld
Foto ANP

DEN HAAG - Er komt een strengere controle op het gebruik van drugs en alcohol in justitiële jeugdinrichtingen. Justitieminister Ernst Hirsch Ballin schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van onderzoek waaruit blijkt dat er in jeugdgevangenissen op ruime schaal drugs en alcohol worden gebruikt en dat er binnen de inrichtingsmuren ook makkelijk aan is te komen.

De minister denkt aan onder andere speekselanalyses, blaastests, en grootschalige controles, mogelijk met gebruik van drugshonden. Ook moeten regels worden aangescherpt en/of beter worden nageleefd.

Volgens het onderzoek van de Universiteit Utrecht onder 155 jongens in gesloten jeugdinrichtingen, blijkt 26 procent binnen de muren van de instelling te hebben gedronken, terwijl maar liefst 65 procent er wel eens cannabis heeft gerookt. Ongeveer zes procent gaf aan er ook wel harddrugs te hebben gebruikt.

Uit verschillende onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat het personeel in jusititiële inrichtingen niet altijd opgewassen is tegen agressie van en intimidatie door pupillen. Zo constateerde de inspectie jeugdzorg twee jaar geleden dat de jeugdinrichtingen hun taak onvoldoende waarmaakten, en er te grote risico's waren op onveilige situaties. Uit andere rapporten rees het beeld op dat drugs en drank soms vrij simpel vrij gemakkelijk kunnen worden binnengesmokkeld.

In jeugdinrichting Doggershoek in Den Helder is enkele jaren geleden een groepsleider ontslagen die drugs voor jongeren naar binnen smokkelde. En ouders klaagden over een gesloten inrichting in Den Haag dat jongeren er vrij gemakkelijk over het hek konden klimmen en dat er spullen zoals drugs door bekenden over het hek op het terrein van de inrichting werden gegooid. Volgens een rapport van de inspectie jeugdzorg is er in de jeugdinrichtingen altijd een spanning tussen het bieden van zorg en het handhaven van de veiligheid. (GPD)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden