Drank dwingt Sekyere uit PvdA-Zuidoost

AMSTERDAM - Ernest Owusu Sekyere, deelraadslid in Zuidoost, is uit de fractie van de PvdA gestapt nadat hij met drank op betrokken was bij een aanrijding. Sekyere, eigenaar van een drankengroothandel, blijft in de raad als eenmansfractie.

Sekyere was op 26 november betrokken bij een kop-staartbotsing op de Daalwijkdreef in Zuidoost. Niemand raakte gewond. De politie liet hem enkele keren een blaastest doen, maar die mislukte telkens. Vervolgens werd een bloedproef afgenomen.

Raadsleden kregen van Sekyere een brief waarin werd gevraagd met een reactie te wachten totdat de uitslag van de bloedproef bekend was. Uit de bloedproef bleek dat hij te veel had gedronken.

Volgens Lourens Burgers, voorzitter van de stadsdeelraad, is Sekyere, die vanochtend onbereikbaar was voor commentaar, niet uit de fractie gezet. ''De PvdA heeft na eerdere situaties op dit gebied regels opgesteld en besloten dit niet meer te tolereren. Sekyere kent de regels en is opgestapt.''

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (PvdA) kwam eerder in opspraak toen bleek dat ze twee keer achter het stuur was betrapt met te veel drank op. Eind 2003 kreeg ze een boete van 390 euro voor het rijden onder invloed.

Vorig jaar concludeerde een PvdA-commissie onder leiding van oud-burgemeester Ed van Thijn dat Sweet de partij onnodig schade had toegebracht. Volgens Van Thijn was rijden onder invloed door de stadsdeelvoorzitter 'geen privékwestie', zoals Sweet beweerde. Maatregelen bleven uit, omdat de gedragscode voor PvdA-politici toen nog niet van kracht was.

Sekyere en Sweet kwamen begin dit jaar samen in opspraak in verband met de drankenhandel van Sekyere.

In maart bleek dat Sweet al jaren wist dat bij slijterij Sadisco van Sekyere aan het Bullewijkpad een illegaal café wordt uitgebaat. Slijterij en café werden 7 maart op last van burgemeester Job Cohen gesloten. De politie trof bij de slijterij een illegaal café aan met vijftig bezoekers. Op de vloer van het zaaltje lag een vuurwapen.

Sekyere, die sinds 1996 drank aan het Bullewijkpad verkoopt, bleek de zaak in 2006 op naam te hebben gezet van zijn partner, Cynthia Tackey.

In 2002 werd Sekyere er al op gewezen dat het café in strijd was met het bestemmingsplan. Sweet schreef op 11 mei 2005 dat ze op 26 oktober 2004 een gesprek had gehad met Owusu 'naar aanleiding van de rapportage van de politie waarin wordt gemeld dat door u alcoholische dranken aan particulieren worden verkocht vanuit het bedrijfspand Bullewijkpad 11'.

Sekyere werd in 2006 hoog op de kandidatenlijst van de PvdA gezet hoewel bij Sweet bekend was dat hij een illegaal café bestierde. Sweet zei de kwestie van de illegale drankenhandel bij de kandidaatstelling niet gemeld te hebben omdat sprake was van 'ambtsgeheim'.

Sekyere, deelraadslid in Zuidoost sinds 1998, was eerder lid van de fractie van GroenLinks. Zijn hoge plaats op de PvdA-lijst lijst leidde tot discussie binnen de afdeling, ook omdat Sekyere moeite had met de Nederlandse taal.

Wethouder Hannah Belliot maakte zich sterk voor de Ghanese kandidaat, die dat beloonde door 1222 stemmen binnen te halen.

Henk de Boer van oppositiepartij CDA noemt het het vertrek van Sekyere uit de fractie schadelijk voor de PvdA, de stadsdeelraad, het imago van Zuidoost en de Ghanese gemeenschap.

''Wat zijn we voor stadsdeel dat telkens met slecht nieuws in de media komt? Langzamerhand worden wij in Zuidoost politiek gezien het afvalputje van Nederland. Meewarig schudt men in den lande over ons het hoofd en we zijn niet in staat het stof van onze kleren te schudden,'' aldus De Boer.

Pvda'er Burgers betreurt het vertrek van Sekyere. ''Afgezien van het feit dat hij een stemmentrekker was, is hij ook een buitengewoon intelligente man. Jammer dat het zo is gelopen.'' (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden