Dranghekken in Loppersum voor komst minister Kamp

Loppersum maakt zich op voor de mogelijke komst van minister Henk Kamp van Economische Zaken. In de Groningse plaats, die midden in het aardbevingsgebied ligt, is politie aanwezig en worden hekken geplaatst om actievoerders op afstand te houden. Een deel van de Molenweg, waaraan het gemeentehuis ligt, is afgezet. Dat meldde de politie vanochtend.

Minister Kamp bezoekt Groningen, 3 juli 2013.Beeld ANP

Als er vandaag door het kabinet een besluit wordt genomen over de toekomst van de gaswinning, reist Kamp vermoedelijk af naar het gemeentehuis in Loppersum om lokale bestuurders een toelichting te geven op zijn besluit. Daarna zou er een persconferentie zijn waar hij zijn besluit bekendmaakt.

Een woordvoerster van de gemeente benadrukt dat nog steeds niet zeker is of Kamp vandaag naar Groningen komt. Wel is het gemeentehuis de hele dag dicht 'wegens voorbereidingen'. De politie laat weten klaar te zijn voor de mogelijke komst van de minister. 'We willen escalatie voorkomen', zegt een woordvoerder. Over hoeveel politiemensen er op de been zijn, doet de politie geen uitspraken. Ook wil de woordvoerder niet zeggen of er bij het hoofdgebouw van de NAM in Assen een extra oogje in het zeil wordt gehouden.

'We zullen kijken of we tot besluit komen'
Minister Kamp zei vanochtend vooraf aan de ministerraad dat het definitieve besluit nog moet worden genomen. Hij heeft inmiddels wel met de meeste kabinetsleden erover gesproken, maar nog niet met allemaal. 'We gaan erover praten en we zullen kijken of we vandaag tot een besluit kunnen komen. Lukt dat niet, dan gaan we volgende week verder.'

Bronnen op het Binnenhof meldden gisteren dat Kamp de gaswinning dit en volgend jaar wil maximeren op 42,5 miljard kuub gas. Afgelopen jaar werd er nog voor 54 miljard opgehaald. Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan leidt tot ongeveer 700 miljoen euro minder inkomsten voor de schatkist. Het is ook de bedoeling dat er 140 miljoen euro beschikbaar komt voor compensatie aan de gedupeerden van aardschokken en het stimuleren van de werkgelegenheid in het gebied.

Minister Kamp arriveert bij de ministerraad.Beeld anp

Actiegroep heeft ludieke actie voorbereid
Als Kamp naar Groningen gaat, kan hij zijn borst natmaken. De actiegroep Schokkend Groningen staat paraat om te protesteren. Actievoerder John Lanting heeft een ludieke actie bedacht. Hij wil iets aanbieden aan de minister. 'Mijn hand zal in mijn binnenzak gaan en ik haal er iets uit', zei hij vanochtend. 'Nee, geen wapen', voegde hij er aan toe.

De actiegroep is niet onder de indruk van het nieuws dat gisteravond naar buiten kwam. De beperking van de gaswinning op 42,5 miljard kuub per jaar en een compensatiefonds van 140 miljoen euro noemt Lanting 'drie keer helemaal niks'. Als Kamp deze plannen vandaag bevestigt, gaat Schokkend Groningen door met actievoeren. Lanting heeft een actie voorbereid die 'het wereldnieuws gaat halen'. Hij wilde niet zeggen wat de stunt zal inhouden en wanneer deze moet plaatsvinden.

Lanting werd vorig weekend gearresteerd nadat hij het terrein van de gaswinninglocatie van de NAM bij 't Zandt op was gegaan nadat hij een hek had doorgeknipt.

Actiegroep Schokkend Groningen protesteerde begin deze week bij een gaswinningsinstallatie van de NAM.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden