Update

Dramatisch verlies Griekse grote partijen

De centrumrechtse Nieuwe Democratie is gisteren de grootste Griekse partij geworden, hoewel de partij van Antonis Samaras en ook coalitiepartner Pasok dramatisch verloren. Dat blijkt uit een niet-officiële prognose van de uitslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Athene.

Nieuwe Democratie-leider Antonis Samaras.Beeld afp

Nieuwe Democratie komt uit op 19,2 procent van de stemmen (33,5 procent bij de vorige verkiezingen). Dat is goed voor 109 van de driehonderd zetels in het parlement. De socialistische Pasok komt uit op 13,6 procent (was bijna 44 procent). De regeringspartijen hebben de afgelopen tijd draconisch bezuinigd om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en betalen daar de tol voor.

Coalitie
Samaras zei gisteren dat hij een coalitieregering wil vormen, maar noemde nog geen namen van mogelijke coalitiepartners. De regerende Pasok is zelfs ingehaald door de radicaal linkse partij Syriza, die op 16,3 procent mag rekenen. De neonazipartij Gouden Dageraad komt voor het eerst in vier decennia in het parlement. De rechtsextremisten kregen 6 tot 8 procent van de kiezers achter zich.

De belangrijkste kritiek op de traditioneel grootste partijen, die sinds 1974 steeds afwisselend aan de macht waren, was dat ze Griekenland aan de rand van de financiële afgrond hebben gebracht. De 'gewone Griek' is bovendien boos dat de regering de financiën op orde probeerde te brengen met onder meer loonsverlagingen en pensioenkortingen.

'Ze hebben Griekenland vernietigd', sprak een kiezer die zei dat hij ging stemmen om de grote partijen 'uit de macht te schoppen'. Efthimis Karadimas, een 43-jarige arts, hoopte vooral dat de Grieken 'genoeg gezond verstand hadden' om deze keer op andere partijen te stemmen.

Ander politiek landschap
De afstraffing betekent dat Pasok en Nieuwe Democratie in een heel ander politiek landschap terechtkomen. Omdat Nieuwe Democratie niet meer met Pasok wil regeren, moet de partij waarschijnlijk de samenwerking zoeken met een aantal kleinere partijen. De vertrekkende premier Lucas Papademos zei vandaag te verwachten dat er binnen een week een nieuwe regering is.

De uitkomst van de verkiezingen kan voor verdere spanningen zorgen in de eurozone. Partijen die hebben gewonnen, zoals Syriza, zijn namelijk tegen de door de Europese Unie, de ECB en het IMF geëiste en door Pasok en Nieuwe Democratie beloofde bezuinigingen.

Noodleningen
De leiders van de twee partijen die bij de verkiezingen de meeste stemmen hebben behaald willen opnieuw onderhandelen over de noodleningen waar Griekenland van afhankelijk is. Samaras deed nadat de uitslag bekend was geworden een oproep voor een nieuwe coalitie met twee doelen: Griekenland in de euro houden en de voorwaarden waar de noodleningen aan verbonden zijn opnieuw onder de loep nemen. Tsipras wil de hele overeenkomst in de prullenbak werpen.

PASOK-leider George Papandreou.Beeld epa
Nikolaos Mihaloliakos (R), leider van de neonazipartij Gouden Dageraad.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden