Plus

Drama Wijdesteeg was onafwendbaar

Het was een beklemmend schouwspel, zaterdag in de binnenstad. Een verwarde man die vermoedelijk een fikse brand had gesticht, sprong voor vele ogen de dood in. Was dit trieste einde de uren tevoren niet af te wenden? Helaas niet.

Grote vlammen slaan zaterdagmiddag uit het dak van panden in de Wijdesteeg. Beeld Marc Postma
Grote vlammen slaan zaterdagmiddag uit het dak van panden in de Wijdesteeg.Beeld Marc Postma

Was het bewust of een gelukje bij een ongeluk? In weerwil van het gemopper van twitteraars staakte AT5 zaterdagmiddag om zes uur de livestream via de website. Tot dat moment waren niet alleen op straat, maar ook via internet vele belangstellenden in de ban van de uitslaande brand in de Wijdesteeg, tussen Spuistraat en Nieuwezijds Voorburgwal. De vlammen sloegen uit de daken, de rookkolom was van ver te zien.

Wie beter keek, zag de waarschijnlijke stichter van de brand verward over de bouwsteigers heen en weer lopen. Hij gooide allerlei rotzooi naar beneden. De brandweer kreeg de vlammen onder controle, vanuit een hoogwerker, maar de man bleef radeloos op de steiger. Hij verkeerde waarschijnlijk in een psychose.

Rond kwart voor zeven gebeurde wat al die tijd viel te vrezen: hij sprong naar beneden en stierf ter plekke, tot ontzetting van vele getuigen.

Vragen
De vragen drongen zich op, op straat en de sociale media: hadden de hulpverleners deze man dan echt niet kunnen redden? Helaas niet.
Zoals in dit soort gevallen gebruikelijk, waren een onderhandelaar van de politie en een arrestatieteam opgeroepen. De onderhandelaar deed verwoede pogingen contact te maken met de man, maar was niet tot hem doorgedrongen.

Het arrestatieteam, getraind en uitgerust om op hoogte te werken, was hem buiten zijn zicht dicht genaderd, maar kon niet ongezien op tijd zo dichtbij komen dat hij te overmeesteren was.

Ambulancepersoneel mag in dit soort omstandigheden vanwege de eigen veiligheid niet op de patiënt afgaan. De man sloopte stukje bij beetje de steiger waar hij op stond.

Weinig opties
Politiesocioloog Jaap Timmer (VU), die veel onderzoek heeft gedaan naar het optreden van arrestatieteams, schat dat die ongeveer eens per maand met een onderhandelaar een verwarde van grote hoogte moeten proberen te halen. 'Je probeert zo iemand tot rede te brengen en naar beneden te krijgen, of hem of haar anders ongezien te benaderen en te pakken te krijgen,' zegt hij. 'Hier was het lastige dat deze man op die steiger veel bewegingsvrijheid had. Dan zijn er niet verschrikkelijk veel opties meer. De veiligheid van de hulpverleners staat voorop.'

Dat de man met spullen gooide en heen en weer liep over de steiger, maakte dat het geen optie was een luchtkussen te leggen. Het ligt niet voor de hand dat iemand die zelfmoord wil plegen, op zo'n kussen zal springen, bovendien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden