Plus

Drama MC Slotervaart zet zorg in de stad op z'n kop

Na 43 jaar dreigt nu echt het doek te vallen voor MC Slotervaart. Acute vraag: waar moeten al die patiënten heen? Ziekenhuizen overleggen koortsachtig over hun opvang.

Malika Sevil en Bas Soetenhorst
Het Slotervaart heeft jaarlijks 90.000 patiënten, er staan 130 bedden en er zijn 1095 mensen in dienst. Vandaag was het ziekenhuis, op de spoedhulp na, gewoon open Beeld Dingena Mol
Het Slotervaart heeft jaarlijks 90.000 patiënten, er staan 130 bedden en er zijn 1095 mensen in dienst. Vandaag was het ziekenhuis, op de spoedhulp na, gewoon openBeeld Dingena Mol

De ziekenhuizen in Amsterdam zijn dinsdag overvallen door het nieuws dat het voort­bestaan van MC Slotervaart aan een zijden draadje hangt.

Hoewel MC Slotervaart al langer grote financiële problemen heeft, lag bij de andere ziekenhuizen geen noodscenario klaar voor het geval de zorgverzekeraars de geldkraan zouden dichtdraaien.

MC Slotervaart heeft uitstel van betaling aangevraagd. Een bewindvoerder kijkt of er investeerders zijn die verder willen met MC Slotervaart. Die kans noemt bestuursvoorzitter Mariska Tichem 'heel klein'.

Het ziekenhuis, met jaarlijks 90.000 patiënten en ruim duizend werknemers, staat op omvallen. Dat zet de zorg in Amsterdam op zijn kop. "Er is continu intensief overleg tussen de ziekenhuisbesturen hoe we de patiënten onderling verdelen," zegt een woordvoerder van het OLVG.

Vooralsnog gaat het alleen om de patiënten van de spoedeisende hulp (SEH) van MC Slotervaart, die dinsdag per direct is gesloten. Dat zijn er dertig tot veertig per dag. "MC Slotervaart neemt überhaupt geen nieuwe patiënten meer op, dus de ziekenhuizen kijken ook hoe we die patiënten kunnen verdelen."

Dinsdag kwam daar een storing bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, bovenop, waardoor de SEH daar een paar uur dichtging. Het legt extra druk op de toch al zwaarbelaste acute zorg in Amsterdam.

Dinsdag werd bekend dat het aantal keren dat een spoedafdeling patiënten moet weigeren met 40 procent is gestegen, naar 2800 keer per jaar. "We doen wat we kunnen."

Volgens Zilveren Kruis, waar het overgrote deel van de Amsterdammers is verzekerd, kunnen de ziekenhuizen in Amsterdam de patiënten van MC Slotervaart goed opvangen. Vooralsnog gaat het goed, stellen ook de ziekenhuizen.

De benen nemen
Er is nog een risico: MC Slotervaart heeft veel duur, ingehuurd gespecialiseerd personeel. De vaste medewerkers krijgen via het UWV loon uitbetaald, weliswaar veel later en tot een maximum, maar dat salaris komt. Voor de inhuurkrachten wordt nog aan een regeling gewerkt.

Blijven deze gewilde artsen en verpleegkundigen, nu MC Slotervaart bijna failliet is en zij vooralsnog niet krijgen uitbetaald? Als zij besluiten thuis te blijven, loopt de patiëntenzorg alsnog gevaar. "Grote kans dat zij de benen nemen," zegt gezondheidseconoom Wim Groot.

MC Slotervaart verkeerde afgelopen jaren veelvuldig in de gevarenzone, vooral door een tekort aan patiënten. De MC Groep van Loek Winter, sinds 2013 eigenaar, wilde met een afgeslankt ziekenhuis goedkoper werken.

Maar achterstallig onderhoud en hoge uitgaven aan gespecialiseerd personeel maakten nieuwe bezuinigingen noodzakelijk. Dat leidde tot ruzie met de medische staf, die dit voorjaar liet blijken geen vertrouwen meer te hebben in de directie.

Bij personeel, directie en aandeelhouders overheerst nu boosheid over de zorgverzekeraars. Deze zomer gingen zij niet akkoord met een plan het ziekenhuis in te krimpen tot een paar poliklinieken. Vrijdag weigerden de verzekeraars ook medewerking aan 'gecontroleerde sluiting' over een half jaar.

Slechte verstandhouding
In juli sprong Zilveren Kruis wel bij met een extra voorschot. Volgens de verzekeraar klopte het ziekenhuis begin deze maand aan voor een ­lening. Dat was een brug te ver. "De financiële ­situatie bleek slechter dan verwacht," aldus de verzekeraar.

Loek Winter klaagt regelmatig over de machtspositie van zorgverzekeraars. Op een besloten personeelsbijeenkomst zei Tichem dinsdag zich ook te hebben afgevraagd of de slechte verstandhouding tussen de verzekeraars en Winter en de andere aandeelhouders een rol speelt bij de dreigende sluiting.

Volg alle ontwikkelingen rond MC Slotervaart in ons blog

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden