Draghi: ECB bereid om meer stappen te nemen

De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om meer actie te ondernemen om de Europese economie en de kredietmarkten te ondersteunen. Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de ECB.

ECB-president Draghi tijdens een voorjaarsvergadering van de ECB en het IMF, op 20 april in Washington. Beeld REUTERS
ECB-president Draghi tijdens een voorjaarsvergadering van de ECB en het IMF, op 20 april in Washington.Beeld REUTERS

Draghi gaf onder meer aan dat banken in de eurozone in ieder geval tot juli volgend jaar net zo veel geld bij de ECB kunnen lenen als ze denken nodig te hebben. Daanaast voert de centrale bank overleg met andere instituties, zoals de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie, over mogelijkheden om de kredietverlening aan bedrijven in de eurolanden vooruit te helpen. Daarbij gaat het onder meer om de mogelijkheid om verpakte bedrijfsleningen te gebruiken als onderpand voor leningen bij de ECB.

De ECB verlaagde donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone met een kwart procentpunt naar 0,5 procent. Die stap is bedoeld om de kredietverlening te verbeteren. Draghi gaf aan dat de beleidsrente van de ECB echter nog altijd niet goed doorwerkt op de Europese kredietmarkten. Door de schuldencrisis bestaat er nog altijd een grote kloof tussen de rentes die bedrijven in Zuid- en Noord-Europa moeten betalen voor leningen. Die kloof moet worden gedicht, benadrukte Draghi.

Overheden
De ECB is daarbij echter ook afhankelijk van overheden. Zij moeten de noodzakelijke hervormingen in hun economie doorvoeren en hun overheidsfinanciën op orde brengen. Daarnaast moet er snel werk worden gemaakt van de beloofde Europese bankenunie.

De depositorente van de centrale bank bleef ongewijzigd op 0 procent. Volgens Draghi is de bank bereid dat tarief uiteindelijk verder te verlagen, waardoor banken geld zouden moeten toeleggen op hun tegoeden bij de centrale bank. 'We kijken daar met een open blik naar en staan klaar om actie te ondernemen als het nodig is', zei Draghi in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar de maandelijkse rentevergadering dit keer plaatsvond.

De Italiaanse centralebankpresident gaf aan dat de economische omstandigheden in de eurozone voorlopig zwak blijven. 'De productie is al vijf achtereenvolgende kwartalen gekrompen, de arbeidsmarkt blijft zwak. Die omstandigheden hebben doorgezet in het voorjaar', stelde hij. In de tweede helft van het jaar moet er wel een geleidelijk herstel kunnen ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden