Drag Queens op olympisch niveau

Honderden homo's, lesbiennes en travestieten, en zeker zo veel nieuwsgierige hetero's, zijn afgekomen op een nieuw hoogtepunt van de Gay Pride: de olympische spelen voor travestieten. Foto Amaury Miller Beeld
Honderden homo's, lesbiennes en travestieten, en zeker zo veel nieuwsgierige hetero's, zijn afgekomen op een nieuw hoogtepunt van de Gay Pride: de olympische spelen voor travestieten. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - De dijen en de derrière van Drag Queen Jennifer Hopelezz zijn gigantisch, en overduidelijk van schuimrubber. Het publiek bij de Drag Queen Olympics vindt het fantastisch. "Lekker kontje, schat."

Niets is te gek op deze vrijdagavond op de Westermarkt. Honderden homo's, lesbiennes en travestieten, en zeker zo veel nieuwsgierige hetero's, zijn afgekomen op een nieuw hoogtepunt van de Gay Pride: de olympische spelen voor travestieten. Jennifer Hopelezz: "De afgelopen vijf jaar hielden we de spelen altijd op 29 april, maar dan regent het vaak, en dat is rampzalig voor onze kleding, onze haren en onze makeup. Dus doen we het nu op de Gay Pride. Lekker in de zomer!"

Het is aan Jennifer - J-Ho voor intimi - om de zesde Drag Queen Olympics in goede banen te leiden. Ze wordt bijgestaan door onder anderen een assistente met enorme ballonnen onder haar groene jurk, die de hele avond ongeïnteresseerd en bitchy op een sigaretje kauwt. Voordat de spelen kunnen beginnen, moet wel eerst de openingsceremonie worden afgewerkt: de fakkel wordt aangestoken, het lint doorgeknipt, de regenboogvlag gehesen en het travestietenlied gezongen. De stampvolle Westermarkt vindt het prachtig.

Daarna moeten de kandidaten worden voorgesteld: naast usual suspects als Fabiola en Windy Mills hebben zich nog veertien kandidaten gemeld, onder wie één echte vrouw. Er wordt enthousiast geklapt voor deelneemster Jomanda, met blauwe cape en donkere baard. Ook een prachtig opgemaakte drag queen in een trouwjurk krijgt de handen op elkaar. Verder zijn er veel harige benen onder flodderige jurkjes, veel baardjes en ballonnetjes die uit de veel te kleine bh'tjes puilen. Het publiek vermaakt zich kostelijk, drinkt liters rosé en zwaait enthousiast naar passerende vrienden en vriendinnetjes.

Maar de Drag Queen Olympics gaan over sportieve prestaties: de zestien kandidaten moeten de strijd met elkaar aanbinden op 'olympische' onderdelen als de 100 meter stilettosprint, handtasjeswerpen en touwtrekken. Maar dat moet dan wel met flair.

Bij de stilettosprint valt die flair niet mee: de deelneemsters lijken zich tijdens de 100 meter langs de Keizersgracht vooral druk te maken om hun snelheid; de jurken worden zo hoog mogelijk opgehesen. Bij het handtasjeswerpen gaat het al wat beter: alle deelneemsters maken van de gelegenheid gebruik om eerst parmantig over het podium te lopen en pas dan met een sierlijke boog hun handtasje in het publiek te gooien.

Tussen de onderdelen door neemt Jennifer uitgebreid de tijd voor de prijsuitreikingen. Er wordt druk het podium op en neer geflaneerd, gezoend, geknuffeld en gezwaaid naar het publiek.

Tussen de bedrijven door krijgt Windy Mills de prijs voor grootste 'hoer' van de spelen, uitgereikt door Xaviera Hollander: "Omdat ze de meest sexy drag queen is." "Hoerrrrrr," gilt het publiek. Windy vindt het prachtig.

Na drie onderdelen van de olympische spelen blijkt Tiger Lily, een struise dame in een leren broek en jurkje met panterprint de beste. Dat uitgerekend de enige vrouw de Drag Queen Olympics wint, kan Jennifer Hopelezz niet schelen: "Dat is juist leuk. Je moet zijn wie je wil zijn. drag queen of niet." (JASPER KARMAN)

Fotobron: Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden