'Draagvlak meisjesbesnijdenis neemt af'

In veel Noord- en Oost-Afrikaanse landen worden tegenwoordig minder meisjes besneden dan bij de voorgaande generaties, maar blijft die traditie wel een gewone gang van zaken. Dit terwijl de meeste inwoners van die landen vaak tegen meisjesbesnijdenis zijn en er zelfs wetgeving tegen is. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Unicef.

Khady Koita, voorzitter van het Europees netwerk preventie meisjesbesnijdenis. Beeld ANP
Khady Koita, voorzitter van het Europees netwerk preventie meisjesbesnijdenis.Beeld ANP

Wereldwijd zijn op dit moment 125 miljoen vrouwen besneden: hun clitoris en/of schaamlippen zijn (deels) weggehaald of aan elkaar vastgehecht. Nog zeker 30 miljoen meisjes staat in de komende 10 jaar hetzelfde te wachten.

In de 29 onderzochte, voornamelijk Afrikaanse en enkele Arabische landen neemt het draagvlak voor meisjesbesnijdenis af. Dat gebeurt zelfs in landen waarin nog altijd bijna elke vrouw wordt besneden, zoals Egypte en Sudan, aldus Unicef.

De kans dat een Keniaans of Tanzaniaans tienermeisje (15-19 jaar) is besneden, is drie keer kleiner dan bij een vrouw tussen de 45 en 49 daar. In Benin, de Centraal Afrikaanse Republiek, Irak, Liberië en Nigeria is die kans half zo groot.

In Somalië, Guinee, Djibouti en Egypte neemt meisjesbesnijdenis nauwelijks af: nog altijd is 90 procent van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 49 jaar genitaal verminkt. In landen als Tsjaad, Gambia, Mali, Senegal, Sudan of Jemen is zelfs helemaal geen daling.

Infecties
Het besnijden van de geslachtsorganen van jonge meisjes kan extreem pijnlijk zijn en tot gevaarlijke infecties zorgen. Maar ook wanneer ouders er geen voorstander van zijn, voelen ze zich toch sociaal verplicht om hun dochter te laten besnijden. Dat komt deels door een gebrek aan open communicatie over het gevoelige en private onderwerp, denkt Unicef.

'Dit rapport maakt duidelijk dat wetgeving alleen niet genoeg is. De uitdaging is om meisjes en vrouwen, jongens en mannen hardop te laten uitspreken dat ze deze schadelijke praktijk willen stoppen", zegt Geeta Rao Gupta, adjunct-directeur van UNICEF Internationaal. 'Nu blijft de gewoonte bestaan omdat 'iedereen' het zou goedkeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden