Nieuws

DPG Media krijgt meer dan half miljoen euro boete van Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft DPG Media een boete opgelegd van 525.000 euro. Het mediabedrijf, waar ook Het Parool onder valt, krijgt de boete omdat klanten die hun gegevens wilden inzien of laten verwijderen, daarvoor eerst een identiteitsbewijs moesten uploaden.

ANP
Het hoofdkantoor van DPG Media in Hoofddorp. Beeld Harold Versteeg/ANP
Het hoofdkantoor van DPG Media in Hoofddorp.Beeld Harold Versteeg/ANP

De toezichthouder ontving verschillende klachten over de manier waarop mediabedrijf Sanoma Media Netherlands, dat in april 2020 werd overgenomen door DPG Media, omging met dit soort verzoeken. Wie wilde weten welke persoonsgegevens Sanoma en DPG Media bijhielden, of gegevens wilde laten wissen, moest eerst een identiteitsbewijs uploaden of opsturen. Bovendien werden ze er niet op gewezen dat zij de daarop vermelde gegevens mochten afschermen.

Het ging om klanten van DPG Media die geen online-account hadden aangemaakt. Deze klanten konden moeilijker bij hun gegevens om ze in te zien of te wijzigen.

‘Te zwaar middel’

“Een identiteitsbewijs mag je nooit zomaar opvragen,” zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. “Er staan veel persoonsgegevens op. Zelfs als er delen van een identiteitsbewijs zijn afgeschermd, blijft een kopie vaak een te zwaar middel om vast te stellen of iemand is wie diegene zegt te zijn.”

DPG Media, waar naast Het Parool ook onder meer de Volkskrant enTrouw onder vallen, heeft na de overname van Sanoma de werkwijze gewijzigd en stuurt inmiddels een verificatiemail om de identiteit van een verzoeker te kunnen vaststellen. Daarmee is de overtreding beëindigd. Het mediabedrijf kan nog bezwaar maken tegen de boete.

DPG Media laat weten zich op dit moment te beraden over de te nemen stappen. Het opleggen van de boete, en ook de hoogte daarvan, staat volgens het bedrijf ‘totaal niet in verhouding tot de vermeende overtreding die bovendien al is gestaakt’. Ook is het volgens DPG niet duidelijk dat Sanoma destijds inderdaad de regels van de AVG heeft overtreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden