Downloaden van internet is goed voor economie

Voor elk bestand dat legaal wordt gekocht wordt het 7,5 keer zonder betalen gedownload. Foto EPA/Mike Nelson Beeld
Voor elk bestand dat legaal wordt gekocht wordt het 7,5 keer zonder betalen gedownload. Foto EPA/Mike Nelson

AMSTERDAM - Het uitwisselen van muziek en films via internet is goed voor de economie. Volgens TNO levert filesharing jaarlijks honderd miljoen euro op, ondanks gederfde inkomsten voor filmstudio's, platenmaatschappijen en artiesten.

Dat schrijft TNO in rapport Ups and downs na onderzoek in opdracht door de ministeries van OCW, EZ en Justitie.

In Nederland worden jaarlijks twee miljard 'cultuurbestanden' (muziek, films, games) gedownload, vaak nadat ze illegaal zijn aangeboden. Voor elk bestand dat legaal wordt gekocht (bijvoorbeeld via Itunes) wordt het 7,5 keer zonder betalen gedownload via torrentsites, peer-to-peerdiensten of nieuwsgroepen.

TNO noemt het aannemelijk dat door downloaden de verkoop van cd's, dvd's en games daalt en dat de amusementsbranche daardoor per jaar honderd miljoen euro misloopt. Maar downloaders blijken volgens TNO trouwe kopers te zijn. ''Consumenten die downloaden, onderhouden een nauwe band met muziek, films of games. Ze kopen evenveel cd's en dvd's als niet-downloaders en meer games.'' TNO becijfert de gevolgen op jaarlijks 200 miljoen euro.

Het downloaden van muziek-, foto- en filmbestanden is in Nederland nog altijd toegestaan, ondanks een uitspraak vorig jaar van een Haagse rechter die het tegendeel oordeelde. Het aanbieden van zulke bestanden is strafbaar, evenals het downloaden van auteursrechtelijk beschermde games en software. (HERMAN STIL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden