Download hier: de goede versie van PS pagina 31

Door een technische storing bij de drukker, wordt pagina 31 uit de PS vandaag helaas niet goed weergeven op papier. Hieronder kunt u de ontbrekende pagina lezen of downloaden als PDF. Excuses voor het ongemak.

Beeld Het Parool

Als de hotelgasten ontwaken in hun ronde kamer valt de zon net door de oostelijke vensters binnen. De avond daarvoor hebben ze hem nog zien wegzakken door dewestelijke vensters, waar de hemel boven het Oosterdok, het Centraal Station en daarachter het Westelijk Havengebied in brand leek te staan.

Het verkeer in de stad begint grommend op gang te komen en dendert vlak onder de ramen door. De eerste rondvaartboten melden zich, de toeristenbussen trekken de stad binnen en de eerste bezoekers melden zich voor Nemo en het Scheepvaartmuseum.

Misschien komen de hotelgasten wel van het Amerikaanse platteland, uit een Aziatische miljoenenstad of zijn het twee Amsterdammers die hun eigen stad wel eens met nieuwe ogen wilden bekijken. Ze hebben thuis in elk geval iets te vertellen over hun verblijf in de stad.
"Het idee was om een hutje op de hei midden in de stedelijke dynamiek te plaatsen," zegt architect Marthijn Pool.

"Normaal zijn toeristen zo kort mogelijk op hun hotelkamer, die ergens zeshoog-achter ligt. Maak van die hotelkamer een plek waar je ook echt wilt zijn: midden in de stad." En als Pool het over 'midden in de stad' heeft, bedoelt hij dat letterlijk. Die gedroomde hotelkamer gaat er
komen, samen met 26 anderen, en ligt op een plek in de stad waar duizendenmensen dagelijks voorbijkomen.

Deze bijvoorbeeld: het ronde brugwachtershuisje op de Kortjewantsbrug, gebouwd in 1967 naar een ontwerp van architect Dick Slebos. Hoeveel mensen weten eigenlijk dat die brug tussen het Oosterdok en de Nieuwe Herengracht, onderdeel van de drukke Prins Hendrikkade, de Kortjewantsbrug heet? Hoeveel mensen merken dat brugwachtershuisje opmet die schitterende raampartij rondom, die zicht biedt op alle stedelijke dynamiek die je jezelf maar toewenst? "Ze liggen eigenlijk in een dode hoek," zegt Pool, die met zijn bureau Space & Matter, in samenwerking met het Lloyd Hotel, het project Sweets op poten zette. Hierbij worden 27 in onbruik geraakte brugwachtershuisjes omgebouwd tot hotelkamers.

"Amsterdam loopt achter met de automatisering van de bruggen, maar er worden er langzamerhand steeds meer van afstand en centraal bediend," aldus Pool. En dat betekent dat de brugwachtershuisjes in onbruik gaan raken. In optimistische architectentaal heet dat dan al gauw dat er 'een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de huisjes'
geschreven gaat worden.

Aan de andere zijde van de Kortjewantsbrug ligt het architectuurcentrum Amsterdam, beter bekend als Arcam, dat bij nader inzien ook wel iets weg heeft van een brugwachtershuisje.

Daar is vanaf dit weekend de tentoonstelling Sweets te zien, waarin aandacht wordt besteed aan deze blinde vlek van de architectuurgeschiedenis. De huisjes die zullen worden getransformeerd tot hotelkamer zijn op een schaal van 1:25 nagemaakt en zijn bij elkaar gezet, waardoor ze voor het eerst in één oogopslag te zien zijn.

Er verschijnt een publicatie waarin de geschiedenis van de toekomstige hotelkamers is vastgelegd. En verder worden er vaar- en fietsexcursies langs deze 'architectonische juweeltjes' georganiseerd.

Space & Matter en Lloyd Hotel hopen dat ergens de komende twee jaar de eerste kamers van dit 'verspreide' hotel de toeristenmarkt op kunnen. Pool: "Space&Matter is niet de exploitant. De gemeente gaat ze casco opleveren, waarna Lloyd voor de inrichting gaat zorgen. De exploitatie is nog redelijk bewerkelijk: misschien moet het linnengoed wel op een bakfiets worden bezorgd.

Dit is een onvolledig artikel. Het volledige artikel leest u in de PS van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden