Plus

Down to Earth

Zoals sommige gestopte rokers fanatieke antirokers worden, veranderen sommige snelle carrièremannen in spirituele kruistochtridders als ze het licht zien en de aarde willen redden. Zo iemand is Rolf Winters.

Op zoek naar 'wisdom keepers' reisden ze in vijf jaar naar zes continentenBeeld Down to Earth

De in Nederland opgegroeide veertiger werkte na zijn studie bedrijfseconomie jarenlang in het bedrijfsleven, maar stapte ruim tien jaar geleden uit de ratrace. Hij verkocht zijn huis, verhuisde met vrouw en drie kinderen naar Michigan, waar hij in een indianengebied een huis bouwde.

Daarna begon het gezin aan een groot reisavontuur. Op zoek naar 'wisdom keepers' ('wijsheidbewaarders') reisden ze in vijf jaar naar zes continenten. Het doel was, in de woorden van Winters, om 'te leren van mensen die een met de aarde verbonden leven leiden'.

Ontmoetingen
Hij vergat niet een camera mee te nemen, met als resultaat het reisverslag Down to earth.

De film volgt het gezin in Michigan en op reis door Zuid-Amerika, Afrika, Japan, Australië, India, Nepal, Kenia en Europa. Het levert fraaie natuurbeelden op, maar de nadruk ligt op ontmoetingen met veelal oude mannen en vrouwen in eeuwenoude ­traditionele culturen.

De achterliggende gedachte is dat hun wijze ­inzichten de dolgedraaide wereld kunnen redden van de afgrond.

Hallucinerende planten
Dat valt tegen, want Down to earth bevat vooral open deuren en tegeltjeswijsheden à la 'geld kan kwaadaardig zijn'. De woorden spiritualiteit en energie vallen vaak, maar omdat ze niet gepreciseerd worden, klinken ze hol en leeg.

Ook slikken de makers veel voor zoete koek, zoals de 'medische' handelwijze van een Peruaanse medicijnman, die na het eten van hallucinerende planten uitstekend meent te kunnen vaststellen welke ziekte iemand onder de leden heeft. Nog een goed advies: "Als je op je ware pad loopt, kan je niets gebeuren."

Doe er uw voordeel mee.

Down To Earth

Regie Renata Heinen en Rolf Winters
Te zien in Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden