Dotcom mag Nieuw-Zeelandse veiligheidsdienst aanklagen

Kim Dotcom heeft vandaag een belangrijke overwinning behaald in zijn strijd tegen zijn dreigende uitlevering aan de Verenigde Staten. Een rechtbank in Wellington heeft namelijk bepaald dat de oprichter van MegaUpload de Nieuw-Zeelandse veiligheidsdienst GCSB kan aanklagen wegens illegale spionage.

Kim Dotcom tijdens het lanceerfeest van MEGA, in januari. Beeld Reuters
Kim Dotcom tijdens het lanceerfeest van MEGA, in januari.Beeld Reuters

Begin 2012 werd MegaUpload door de FBI uit de lucht gehaald omdat er op de site auteursrechtelijk beschermd materiaal werd uitgewisseld. Met veel machtsvertoon werd een inval gedaan in de Nieuw-Zeelandse villa van Dotcom, en de MegaUpload-voorman en een aantal andere verdachten werden opgepakt. In september bleek dat die inval onrechtmatig was, omdat Dotcom en zijn medeverdachten in de aanloop naar de arrestaties illegaal waren afgeluisterd door de GCSB.

Verantwoordelijk
Een procureur-generaal die namens de GCSB optreedt, bepleitte vandaag tevergeefs bij de rechter dat de Australische veiligheidsdienst niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de afluisterpraktijken. Maar de rechter vindt dat Dotcom mag doorgaan met de rechtszaak die hij eerder al had aangespannen tegen de dienst. De GCSB moet een deel van het bewijs tegen de verdachten overhandigen, schrijft persbureau Reuters.

Dotcom, die van oorsprong Kim Schmidt heet, woont weliswaar in Nieuw-Zeeland, maar heeft de Duitse nationaliteit. Om die reden was de GSCB niet gerechtigd om hem in het geheim af te luisteren. Toen dat bekend werd, bood de Nieuw-Zeelandse premier John Key zijn verontschuldigingen aan aan de excentrieke internetentrepeneur.

Dotcom en zijn medeverdachten, die op borgtocht vrij zijn, proberen uitlevering aan de VS te voorkomen. Zij worden ervan beschuldigd dat ze sinds 2005 minstens 175 miljoen dollar hebben verdiend met het uitwisselen van beschermd materiaal. Maar volgens Dotcom bood MegaUpload slechts opslagcapaciteit, en kan het niet verantwoordelijk worden gehouden voor het materiaal dat erop wordt uitgewisseld. Vorige week kreeg hij nog een tegenslag te verwerken, toen een rechtbank in Nieuw-Zeeland oordeelde dat er geen
bezwaren zijn om hem uit te leveren aan de VS.

MEGA
MegaUpload behoorde tot de meest bezochte websites ter wereld. In januari van dit jaar lanceerde Dotcom de opvolger: MEGA. Volgens Dotcom is die site volledig legaal en heeft offline halen geen zin. Bestanden worden automatisch versleuteld, zodat Mega geen inzicht heeft in wat er zoal wordt opgeslagen. Gebruikers krijgen 50 GB aan opslagruimte gratis.

Bij het lanceringsfeest van MEGA werd de inval op Dotcoms villa - precies een jaar eerder - met helikopters en al nagespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden