Dotans 7 Layers Festival: in stilte naar muziek luisteren

Muzikant Dotan laat op de tweede editie van zijn 7 Layers Festival twee dagen singer-songwriters optreden in Paradiso en op locaties daaromheen.

Dotan organiseert zijn 7 Layers Festival voor de tweede keerBeeld Remko de Waal

Na het succes van zijn album 7 Layers in 2014 leidde Dotan een druk bestaan, waarin alles steeds om hem draai­de. Dat viel hem zwaar. "Ik had even niet de behoefte zelf aan een nieuwe plaat te beginnen. Ik wilde anderen een podium geven."

Magische avonden
Twee jaar geleden organiseerde hij voor het eerst de 7 Layer Sessions. "Ik wilde een plek creëren waar mensen in stilte naar muziek kunnen luisteren. Zelf stoorde ik me bij concerten aan mensen die erdoorheen praten, waardoor ik niet kon genieten van wat op het podium gebeurde."

De huisregel bij 7 Layers is dan ook: in stilte luisteren. Tot Dotans eigen verbazing verkocht die eerste avond uit. Meerderde sessies en zelfs een 7 Layers Tour volgden.

"Het waren zulke toffe, magische avonden. Artiesten vroegen me: kan ik ook een keer komen spelen? Of: ik zou zo graag in Amsterdam spelen, maar ik weet niet hoe, want ze kennen me nog niet. Toen dacht ik: waarom begin ik geen festival?"

Iets soortgelijks bestond in Nederland nog niet.

"Er zijn veel festivals waar mensen naartoe gaan om uit hun dak te gaan. Dat is te gek, maar er zijn maar weinig festivals waar je echt heen gaat om in stilte naar muziek te luisteren. Ik vind dat muziek ook in stilte binnen kan komen."

Een voorbeeld is het optreden van de Engelse Benjamin Francis Leftwich, die net zijn vader had verloren. "Hij zette een foto van zijn vader op het podium. Ik zag hoeveel hij aan dat optreden had."

Aanraders voor deze editie heeft Dotan te over: het Engelse wonderkind Billie Marten, Lisa Hannigan van de band van Damien Rice, en Tamino die hij beschrijft als 'de nieuwe Jeff Buckley in een Belgisch lichaam'.

Authentiek
Naar enkele namen luisterde Dotan al voor het festival. "Van Justin Nozuka en Hannigan dacht ik altijd: die zou ik graag een keer live willen zien. Het is gek dat die opeens op mijn festival staan."

Anderen, als Alex Vargas en Tash Sultana, zijn juist door het platform in grote zalen gaan spelen. "Dat maakt me het meest trots. Dan verkopen ze opeens de grote zaal in Paradiso uit, en sta ik echt te glunderen." Inmiddels is er zelfs een kleine 'gemeenschap' die de artiesten volgt.

Van R&B tot meer klassiek: 7 Layers biedt uiteenlopende genres. Zo lang iemand maar solo zijn of haar eigen liedjes speelt.

Het belangrijkste voor Dotan is dat de muziek mooi en authentiek is. "Kwetsbaar en eerlijk. We plakken steeds meer overal filters op. Ik geloof dat authenticiteit altijd wint, en muziek is voor mij de mooiste vorm."

7 Layers Festival

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden