Festivalblog

Dotan gaat op herhaling in Amsterdam

Deze zomer zijn er in Amsterdam meer dan driehonderd festivals. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over festivals, én delen we onze verslagen en fotoseries. Tips? Mail naar stadsgids@parool.nl.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Het 7 Layers Festival krijgt volgend jaar een tweede editie. Dit kondigde organisator Dotan vrijdag aan in De Wereld Draait Door. De eerste editie van het uitverkochte tweedaagse festival is komend weekend op meerdere locaties in Amsterdam. Lees het hele artikel hier.

De vijfde editie van het BetonCentrale festival vond zaterdag plaats in Noord. Over vier podia draaiden dj's als Tama Sumo, Space Dimension Controller, QU, Ron Morelli en Delta Funktionen disco, techno en house. Onze fotograaf Amaury Miller was erbij, bekijk hier de fotoreeks.

Het nieuwe Amsterdamse festival Oorzaken gaat helemaal mee in de hype rond podcasts. Op dit festival in de Brakke Grond luisteren bezoekers niet naar muziek, maar naar radiodocumentaires en audioverhalen.

Dat betekent alleen niet dat je drie dagen stil hoeft te zitten: er zijn ook geluidswandelingen, luisterspelen en bovendien kunnen bezoekers blijven slapen.

Oorzaken Festival
Vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober
Brakke Grond, Nes 45

Onze fotograaf Amaury Miller was zaterdag op de NDSM-werf om foto's te maken bij Valtifest: On Fire. Het thema was dit jaar vurig en de bezoekers kwamen weer massaal verkleed.

Bekijk hier de fotoserie.

Unicef organiseert op zaterdag 10 september een kinderfestival in de Workship en de Ark op de broedplaats De Ceuvel in Amsterdam Noord. Met het festival vraagt Unicef aandacht voor kinderarbeid in de cacaosector van Ivoorkust.

Tijdens het festival kunnen kinderen (van 8 tot 12 jaar) films kijken, zelf muziek maken, leren streetdancen, rappen met hiphoptrio Navdroon uit Amsterdam-Noord, meedoen met afroyoga, of gewoon met een reep van Tony's Chocolonely achterover zakken tot het donker is.

De opbrengsten van het festival gaan naar het Unicef kinderarbeid programma Ivoorkust.

Unicef Kinderfestival Amsterdam
Zaterdag 10 september (11.00-18.00)
Workship & de Ark, De Ceuvel

De line-up van 538Live XXL in de Ziggo Dome is rond. Als laatste zijn ook Dotan en Fais toegevoegd aan het programma, meldt Radio 538 donderdag. Eerder werd de komst van onder meer Shawn Mendes, Clean Bandit, Kensington en Miss Montreal al aangekondigd. Het muziekevenement vindt plaats op 17 september. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Het Noorderparkfestival, dat zondag 4 september plaatsvindt, biedt voor iedereen wat. Op het 'Kinderveld' worden kleine bezoekers opgeleid tot circusartiest en op het NDSM-speelplein kan speelgoed gemaakt worden.

De Noorderparkkamer is omgetoverd tot klein bioscoopje met een film over de watersnoodramp van 1916 en een vertoning van Bep en Bodien.
De Tolhuistuin verzorgt dit jaar onder andere een talentenjacht in de vorm van 'De Beste Volkszanger van Noord'.

Voor jongeren is er het subfestival #Zelfie festival, vanaf 14.00 uur, met dj's en stand-up comedy.

Bekijk het volledige programma hier.

Ook de allerkleinsten kunnen de circusartiest in zichzelf ontdekken. Beeld Noorderparkfestival
Ook de allerkleinsten kunnen de circusartiest in zichzelf ontdekken.Beeld Noorderparkfestival

Afgelopen weekend stond de NDSM-werf afgeladen met techno-fans tijdens het Voltt Loves Summer Festival. Op vijf verschillende podia draaiden dj's plaatjes en het weer mocht er ook wezen dit jaar.

Bekijk hier de hele fotoserie.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

De grote muziekfestivals waren zaterdag voorbereid op de warmte. Voor de tienduizenden bezoekers was er vooral extra water geregeld.
Dancefestival Mysteryland, op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer, verwelkomde zaterdag 55.000 man, die volgens de organisatie uit zo'n negentig landen komen.

Op het terrein staan extra luifels (voor de schaduw) en zijn insmeerteams actief. Mysteryland biedt behalve driehonderd artiesten ook theater, kunst en cultuur. Het evenement duurt dit jaar voor de tweede keer een heel weekend, dus ook zondag nog.

Op de negende editie van Strandfestival Zand, in Almere, zijn zaterdag 25.000 mensen afgekomen. Het festival was in juni al uitverkocht, een nieuw record voor het evenement op het Almeerderstrand.

Op het programma staan onder meer Lil' Kleine & Ronnie Flex, Nielson, Douwe Bob, BLØF, Typhoon, Marco Borsato en Guus Meeuwis. Wegens de hitte zijn er extra waterpunten geregeld. Mensen mogen ook flesjes water meenemen zodat ze die kunnen bijvullen.

Sophie Ellis-Bextor komt op 1 oktober naar Amsterdam. Ze maakt haar opwachting tijdens De Nachttempel in Pakhuis West, dat wordt georganiseerd door Winq.

De line-up bestaat verder uit onder anderen popgroep 5IVE, Benny Rodrigues, Doppelgang, Valentijn de Hingh, Sharon Doorson en The G-Team.

Fetty Wap treedt zondag niet op tijdens het Encore festival. De rapper heeft een luchtweginfectie en last van zijn oor, zo blijkt uit een doktersverklaring die hij online heeft gezet.

Valtifest begint dit jaar al op de pont naar de NDSM-werf. De dj's van het label Animal Language draaien de hele dag plaatjes op het pontje dat vanaf het Centraal Station naar de NDSM-werf vaart. Het thema van het festival, dat op 3 september plaatsvindt, is On Fire.

Het uit het Amerikaanse Brooklyn overgewaaide festival heeft noodgedwongen de naam N-festival gekregen en is verplaatst naar volgend voorjaar.

Omdat in Denemarken al een festival actief was onder de naam Northside, bleek die naam niet te handhaven. Voor volgend voorjaar staat het festival gepland op 22 en 23 april. Het festival wordt gehouden rond het Hamerstraatgebied op de oude scheepswerf bij restaurant de Goudfazant en M-lab.

Leuk hoor, al die bierfestivals waar bebaarde lumbersexuals het ene speciaalbiertje na het andere van hun to do list strepen, maar het viertal vrouwen van drankblog Portrebels vonden het tijd dat er ook een festival kwam voor hun favoriete drankje: port. En dat komt er nu.

Zondag 28 augustus vindt het PortFestival plaats in Bret, naast Station Sloterdijk. Daar kan men vanaf 15.00 drie uur lang zonder gêne aan glaasjes rood nippen. En het is nog lekker vroeg afgelopen ook, mocht de benevelde bezoeker met een warm portbuikje vroeg in bed willen duiken.
Kijk hier voor meer info.

Behalve foodtrucks en muziekacts zijn er aankomend weekend 122 verschillende biertjes te drinken op het Kimchi Festival. Onder andere Amsterdamse brouwerijen, zoals De Prael, De Afleiding en Bruut Bier, presenteren hun flessen.

Behalve lokale biertjes zijn er ook internationale flesjes te bestellen: onder andere Noorse en Britse speciaalbiertjes zijn verkrijgbaar.

Het Kimchi Festival wordt voor de vijfde keer gevierd. Het bierfestival was vorig jaar nog te vinden op De Ceuvel, maar werd zó groot dat het dit jaar uitwijkt naar het Noorderlicht Café.

Zaterdag 13 en zondag 14 augustus, Noorderlicht Café, NDSM-plein 102, tickets €10,- online en €12,50 aan de deur, meer info.

De biertjes die aankomend weekend achterover te slaan zijn. Beeld Oedipus
De biertjes die aankomend weekend achterover te slaan zijn.Beeld Oedipus

Roef vindt plaats op zes hoge daken en brengt bezoekers hottubs en sauna’s, groene dakakkers en kassen, verrekijker-voorstellingen en ongekende uitzichten. Theater en muziek van jazz tot opera nemen je mee naar de indian summer van Amsterdam.

Initiatiefnemer Jesse Jorg hoopt dat er meer daken aanhaken bij Roef. "Uiteindelijk willen we de groene daken aan elkaar verbinden om zo een soort Amsterdamse Highline, een publieke luchtbrug tussen de gebouwen, te creëren waar je kan genieten van prachtige uitzichten over de stad."

Zoku, Nest, Badplaats van het Volkshotel, Benno Premselahuis, de Filmacademie en de Theatherschool openen op 9 september hun (lift)deuren naar de bovenste verdieping. De laatste drie zijn normaal niet voor publiek geopend.

Vrijdag 9 september, meerdere locaties, tickets € 12,50 aan de deur. Meer info op Facebook.

null Beeld Roef
Beeld Roef

Lowlandsgangers uit Amsterdam en omstreken moeten tijdens hun reis naar Biddinghuizen rekening houden met vertragingen en omleidingen op zowel de weg als het spoor.

ProRail werkt vanaf vrijdag 19 augustus 21.30 uur een week aan het spoor tussen Weesp en Almere Oostvaarders. Pendelbussen naar het festivalterrein rijden daarom vanaf station Lelystad tót vrijdagavond 22.00 uur. Daarna kun je alleen nog vanaf station Dronten met de pendelbus. Op de terugweg gaan pendelbussen alleen naar Dronten. Vanaf daar kun je met de trein naar Zwolle, om vervolgens de trein naar Amsterdam te pakken.

Had je besloten om vanwege de werkzaamheden aan het spoor met de auto te gaan? Rijkswaterstaat werkt datzelfde weekend aan de A1 en de A6. De A1 richting Amersfoort is vrijdagavond 19 augustus na 20.00 uur afgesloten, dus wie pas daarna naar Lowlands gaat, moet omrijden via Utrecht. Op de terugweg komen vooral mensen die vroeg naar huis gaan in de problemen. De A1 in de richting van Amsterdam is afgesloten van zondagavond 21 augstus 22.00 uur tot maandag 22 augustus 05.00 uur.

Fotograaf Amaury Miller was 6 augustus aanwezig bij het Dagdromen Festival bij Dok in de Houthavens, waar bezoekers konden ontsnappen aan de dagelijkse sleur in een surrealistische wereld.

Bekijk hier de hele fotoserie.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Goldfish Outdoor is van het stadspodium aan de Turbinestraat verschoven naar een binnenlocatie aan de Mekongweg. Bovendien begint het evenement dat als dagfestival bedoeld was nu pas om zeven uur 's avonds.

Onderbezetting bij de politie, die zaterdag de handen vol heeft aan de Canal Parade in de binnenstad, is volgens de organisatie aanleiding voor de veranderingen. Met de hoeveelheid politie die beschikbaar was, was de veiligheid op een buitenfestival niet te garanderen.

Hoewel de politie de lezing van Goldfish Outdoor grotendeels erkent, brengt een woordvoerder wel een nuance aan. "Goldfish Outdoor is vrij laat verlengd, het is zeker niet zo dat wij na maanden van voorbereiding en planning nu opeens onze handen er vanaf trekken."

Stadsdeel West laat weten dat de vergunning van het festival überhaupt niet is verlengd.

Fietsende toeristen, Nutellawinkels en grachten vol afval: er wordt veel over geklaagd. Maar volgens Valtifest is niets is zo erg als de witte driekwartlegging. Daarom organiseert het festival een grote 'leggingverbranding'.

Festivalgangers zonder kaartje worden opgeroepen hun witte leggings bij elkaar te schrapen en ze zaterdag 12 en zondag 13 augustus (tussen 16.00 en 19.00 uur) naar café Brandstof op de Marnixstraat te brengen.
Bezoekers die minimaal één legging inleveren, en zo zorgen dat er één witte legging minder in het straatbeeld te zien is, krijgen daarvoor bijna twintig euro korting op een hun kaartje, aldus de organisatie.

Lees hier meer.

Het Kipfestival gaat niet door. De organisatie maakte woensdag bekend dat het nieuwe foodtruckfestival dat op 27 augustus zou plaatsvinden bij Roest, noodgedwongen gecanceld moest worden. Het festival kreeg geen vergunning en kan niet op tijd uitwijken naar een andere locatie.

In een zwembadje van blauw plastic, gevuld met glijmiddel, kon worden geworsteld en bij de rodeopiemel keek een menigte geamuseerd toe hoe berijders er keer op keer werden afgeworpen.

Tijdens de vijfde aflevering van het Milkshake Festival veranderde het Westerpark zaterdag en zondag in een open minded spiegelpaleis. Een festival als een explosie van indrukken, kleuren, muziekstijlen en kleine verrassingen.

Lees verder: Milkshake Festival: suikerspinvermaak voor de vrije geest [+]

Bekijk hier de fotoserie van het festival.

Een bezoeker tijdens Milkshake Festival Beeld Amaury Miller
Een bezoeker tijdens Milkshake FestivalBeeld Amaury Miller

De laatste namen van de line-up van Appelsap zijn bekend. Kenny Dope (US), Loyle Carner (UK), Rejjie Snow (IE), Awanto 3, Edzon, Elias Mazian, Abstract, Grimeyard, Jeff Solo, Eaglemen, Mario Kartel, Drivah en FNMLAS zijn 13 augustus onder andere op het festival te zien.

Eerder werden o.a. Fat Joe, Jazz Cartier, Section Boyz, Benji-B, Yung Internet, Adje & Cho, Broederliefde, Noah's Ark Soldiaz en D.R.A.M. al aangekondigd.

Zaterdag 13 augustus, 12.00 - 23.00 uur, tickets €39,- verkrijgbaar via www.appelsap.net.

Line-up Appelsap Beeld -
Line-up AppelsapBeeld -

De organisatie van Mysteryland heeft voor de 23e editie van het festival, op zaterdag 27 en zondag 28 augustus, een aantal internationaal bekende kunstenaars gestrikt. Zij komen met speciaal voor Mysteryland vervaardigde werken of nemen installaties mee die eerder te zien waren op internationale festivals als Coachella en Burning Man.

De Amerikaanse kunstenares Kate Raudenbush werd bekend door haar werk voor Burning Man. Voor Mysteryland maakte ze in 2014 The Wishing Tree, een installatie die met het festival meereisde naar de Mysteryland-edities in Chili en New York. Dit jaar is ze verantwoordelijk voor het ontwerp van de mainstage.
Kunstenaars Marisja Smit en Thijs Trompert bouwen aan het zestien meter hoge werk Waterlelie dat een permanente plek krijgt op het festivalterrein. Het werk is een cadeau van Mysteryland aan de gemeente Haarlemmermeer en omwonenden. Florentijn Hofman komt eindelijk met zijn Feestbeest naar Mysteryland. Vorig jaar zou zijn megabeeld al te bewonderen zijn op het festival, maar dat ging op het laatste moment niet door.

undefined

De 23e editie van het dansfestijn vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 augustus. Beeld anp
De 23e editie van het dansfestijn vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 augustus.Beeld anp

Fotograaf Amaury Miller was dit weekend bij het Summer of Love Festival. Bekijk de fotoreeks.

Electronic Family, een van de grotere trancefestivals van Europa, breidt uit. Het evenement duurt vanaf volgend jaar niet één dag maar een heel weekend en verplaatst van Amsterdam naar Den Bosch. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend tijdens de zesde editie van het feest in het Amsterdamse bos.

'Electronic Family: The Gathering' gaat het vernieuwde trancefestijn heten. Het evenement vindt voortaan plaats op het terrein van de Autotron. Volgens organisator Allan Hardenberg is dat dankzij de camping en een bungalowpark de goede locatie.

Zaterdag kwamen zo'n 13.000 bezoekers af op Electronic Family, waar onder anderen Andrew Rayel, Cosmic Gate en Ferry Corsten optraden.

Hiphopfestival Appelsap, dat op 13 augustus plaatsvindt in het Flevopark, organiseert vrijdag 29 juli de eerste 'Nederlandse hiphop'-Boiler Room ooit. Boiler Room is een platform uit Londen dat optredens en dj-sets streamt, opneemt en via Youtube verspreidt. Het Youtube-kanaal van Boiler Room heeft ruim een miljoenen abonnees en video's worden in een veelvoud daarvan bekeken.

Tijdens de Appelsap-sessie van volgende week zijn er optredens van de Amsterdammers Adje & Cho, Yung Internet, Zwart Licht en Bokoesam & Idaly. Jarreau Vandal, FS Green, Drivah, Lion Kojo en Carista draaien een dj-set. Via de website van Boiler Room is het mogelijk aan te melden voor een beperkte gastenlijst. Het evenement is vrijdag 29 juli vanaf zeven uur 's avonds te volgen via Youtube en de site van Boiler Room.

Bella Hay doet deze zomer voor BNN verslag van een aantal festivals. De dochter van Golden Earring-zanger Barry Hay bezoekt Zwarte Cross, Solar Weekend en Mysteryland. Dat maakte BNN-VARA donderdag bekend.

"Ik voel me vereerd om namens BNN verslag te mogen doen van deze mooie festivals", reageert Bella. "De festivals zijn allemaal erg verschillend maar hebben één ding gemeen: het zijn fantastische evenementen waar ontzettend veel te zien en te doen is. Het wordt dus sowieso een mooie festivalzomer!"

Bella duikt niet alleen in het festivalgedruis. Ook presentatoren Lars Gierveld, Nathan de Vries en Emma Wortelboer gaan voor BNN op zoek naar de hoogtepunten van de festivalzomer.

Aangezien het festivalseizoen in volle gang is, is er ook dit weekend voldoende aanbod. Drie tips van Het Parool:

22fest
In het Diemerbos vindt zaterdag de tweede editie van 22fest plaats, het festival van muziekplatform 22tracks. 22fest kenmerkt zich als een festival waarbij aanstormend talent een podium krijgt.

Het volledige programma en tickets vindt je hier.

Electronic Family
In het Amsterdamse Bos vindt zaterdag weer een nieuwe editie van Electronic Family plaats. De line-up bestaat onder andere uit Ferry Corsten, Markus Schulz en Paul Oakenfold.

Kijk voor meer informatie en tickets hier.

Roze Zondag op Kwaku
Het jaarlijkse Kwaku Festival ging vorig weekend van start in het Nelson Mandelapark in Zuidoost. Net als de afgelopen twee jaar is er ook dit jaar weer een Roze Zondag. Met zang en performances wordt zondag op Kwaku de start van de EuroPride gevierd.

Kaarten kosten €5,- en zijn ook online verkrijgbaar.

undefined

Op broedplaats De Ceuvel wordt eind augustus de tweede editie van het Vitamine Z festival genaamd ‘Icarus Amsterdam’. Icarus symboliseert de jongvolwassene vol ambities en idealen, die lijdt onder een hoge werkdruk en keuzestress.

Door middel van muziek, comedy, lezingen, debatten en filosofisch speeddaten ontdekken de bezoekers hoe ze zich het beste kunnen wapenen tegen twintigersdips en dertigersdilemma’s. Zo zullen er Griekse filosofen rondlopen die hun wijsheden met bezoekers delen in Socratische gesprekken, valt er veel te leren over een alternatieve maatschappij in het debat over het basisinkomen, en kunnen bezoekers hun eigen falen vieren op het podium van FuckUp Nights Amsterdam.

Zaterdag 27 augustus, van 14.00 uur tot 02.00 uur, De Ceuvel, Korte Papaverweg 2, tickets vanaf €7,50, www.vitamine-z.nl/icarus.

Het voedselaanbod in De Hallen is in het weekend van 23 en 24 juli op zijn hoogtepunt. Behalve in de Foodhallen kan er volop gegeten worden in de passage van De Hallen, waar het plantaardige festival Viva Las Vega's Foodfestival wordt georganiseerd. Naast vegatarische en veganistische foodtrucks en pop-up restaurants, zijn er ook kookworkshops, sprekers, muzikanten en worden er films over gezonde en plantaardige voeding getoond.

Zaterdag 23 juli en zondag 24 juli, 10.00 uur tot 20.00 uur, De Hallen, entree gratis, meer informatie.

De organisatie van het driedaagse Magneet Festival op het Zeeburgereiland heeft een aantal namen aan de line-up toegevoegd. Tijdens de zesde editie draaien onder meer dj's Flug, Michel de Hey, Mickey Nice en Levi Verspeek. Daarnaast treden artiesten als Lucky Fonz III, Sef. Aafke Romeijn en Jungle By Night op.

Het festival wil dit jaar de bezoekers van een breed programma voorzien. Naast het muzikale programma met bands en dj's is er ook ruimte voor theatervoorstellingen, workshops én kinderen. Voor de kleine festivalganger is er een aparte stage waar ze workshops kunnen volgen, hoelahoepen en zandkastelen bouwen.

Voor meer informatie en kaartjes, bekijk de website.

Fotograaf Amaury Miller was bij A Day at the Park in het Amsterdamse Bos. Was jij erbij? Bekijk de fotoserie hier.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Lil' Kleine zal zaterdag een fan een lift naar en van We Are The Future geven met een helikopter. Belangstellenden kunnen zich tot en met donderdag aanmelden bij het festival; vrijdag maakt Lil' Kleine via Instagram de winnaar bekend.

We Are The Future, dat zaterdag 16 juli plaatsvindt in het Arenapark in Amsterdam, is naar eigen zeggen het allereerst outdoorfestival voor tieners.

"We bieden een volledig alcohol- en drugsvrij festival voor jongeren van twaalf tot achttien," legt organisator Philippe Hes uit. Andere grote festivals zijn vanwege het alcohol- en drugsgebruik, niet toegankelijk voor tieners.

Lil Kleine Beeld anp
Lil KleineBeeld anp

Het is vrijdag 410 jaar geleden dat Rembrandt van Rhijn werd geboren. Ter ere van de verjaardag van de meesterschilder wordt er in de Jodenbreestraat en Sint Antoniesbreestraat het Rembrandt Art Festival georganiseerd.

Van 10.00 uur tot 17.00 uur zijn er op het straatfeest kraampjes en gratis activiteiten en workshops voor jong en oud. Ook de Schutterij van Amsterdam is aanwezig.

De wekelijkse Rembrandt Art Market verhuist vrijdag voor deze gelegenheid van het Rembrandtplein naar de Jodenbreestraat.

undefined

Schrijfster Connie Palmen reist deze zomer af naar Biddinghuizen om zich voor het Lowlands-publiek te laten interviewen door literair redacteur Jasper Henderson.

Ook onder anderen Paulien Cornelisse, Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer, A.L. Snijders, Niña Weijers en Simone van Saarloos staan op het literatuurprogramma van het popfestival.

Het driedaagse festival slaat zijn tenten van 19 tot en met 21 augustus op in Biddinghuizen. Op het muziekprogramma staan onder meer Muse, Disclosure, LCD Soundsystem, Sigur Ros, The Last Shadow Puppets en Noel Gallagher's High Flying Birds.

Het Noorderparkfestival, het gratis cultureel festival voor en door bewoners uit Amsterdam-Noord, vindt dit jaar plaats op zondag 4 september. Zoals elk jaar is er en uitgebreid programma, vol straattheater, kinderactiviteiten en beeldende kunst.

De Tolhuistuin verzorgt dit jaar de muziekprogrammering. Onder andere Steal en de Syrische Wasim Arslan treden op, en er is een open podium voor iedereen die het aandurft.

Wie nog niet genoeg krijgt van al die Food Truck Festivals, kan volgende week zijn hart ophalen in het Amstelpark. Daar is van 14 juli tot en met 17 juli Trek. Tijdens het festival worden eten, drinken en live muziek gecombineerd met kleinkunst en theater.

Trek, dat onder meer ook Utrecht en Den Bosch bezoekt, is gratis toegankelijk. Er wordt wel een vergoeding gevraagd voor een milieuvriendelijk hard-plastic Trek-glas. Bij de eerste bestelling betalen bezoekers hiervoor eenmalig € 2,50 waarna het glas bij iedere bestelling af kan worden gegeven aan de bar voor een nieuw exemplaar bij het volgende drankje.

Er komt een einde aan Bungalup, het bungalowfestival dat ooit opgezet werd door de Amsterdamse ‘feestaannemers’ Meubelstukken, ook verantwoordelijk voor Valtifest op de NDSM-werf. De directie van Center Parcs De Eemhof, waar het festival de afgelopen vier jaar plaatsvond, heeft de samenwerking opgezegd.

Daarmee is Bungalup als festival verleden tijd want, zo zeggen organisatoren Michel Penders en Laura Vogelsang tegen 3voor12. "De Eemhof is het grootste bungalowpark van Nederland. Kleiner gaan kan niet, de druk op de kaarten is al zo groot." Ze zeggen verder dat De Eemhof de enige plek is waar je een nachtvergunning kunt krijgen. "Je moet op Bungalup en Nachtiville echt tot vijf uur door kunnen."

Ook de twee andere festivals die in de Eemhof plaatsvonden, technozusje Nachtiville en alternatieve popvariant Where the Wild Things Are, keren niet terug op het park. Voor de laatste geven Vogelsang en Penders aan nog wel een nieuwe locatie te willen zoeken.

Wat begon als het idee om de lustrums van twee roeiverenigingen (Skøll uit Amsterdam en Orca uit Utrecht) wat grootser te vieren, mondde uit met in het organiseren van een compleet festival: het Extase festival op Dok Amsterdam.

"On the go ontstond het idee om een festival te organiseren," vertelt Hilde Taverne, een van de organisatoren. Op het festival moeten vooral leuke en gekke dingen te doen zijn: "Er zijn twee podia: een met disco en house en bij de ander worden er vooral hitjes gedraaid. Daarnaast is er een Stef-Stase (een draaiende staaf die je springend moet ontwijken), silent disco en een party box, waar je niets ziet en gekke muziek wordt gedraaid.

"We kunnen 8 juli ongeveer duizend mensen kwijt, dus het is een relatief klein festival," zegt Taverne. Op de website vind je meer informatie en kun je kaartjes kopen.

Damaris Festival gaat dit jaar niet door. De organisatie schrijft in een bericht op de website dat de kaartverkoop tegenviel. "We zijn ervan overtuigd dat wij om deze reden niet de kwaliteit kunnen leveren die bij Damaris hoort."

Het festival zou op 31 juli plaatsvinden op de NDSM-werf in Noord. Mensen die een kaart hebben gekocht, kunnen hun geld terugvragen bij de organisatie.

Jezelf onder dompelen in chocola, worstelen in een bak met het bruine goud of een workshop met chocola koken, je kunt het zo gek nog niet verzinnen, maar bij Festella kan het allemaal. Festella richt zich op jong en oud publiek, zo zijn is er ook een zweefmolen, spelletjes en een kinderspeelhoek. Maar ook kan er tot 23:00 uur gedanst worden op urban en house muziek. En als je nu genoeg hebt van de zoete meuk, kun je ook langs bij een van de foodtrucks waar burgers en gezonde hapjes verkocht worden.

Voor meer informatie en kaarten, kijk op de website.

Het is weer maandag. Wij blikken terug op het weekend met foto's van het Verknipt Festival in de Riekerhaven.

Bezoekers van het festival Beeld Amaury Miller
Bezoekers van het festivalBeeld Amaury Miller

Bezoekers van A Day At the Park kunnen dit jaar trouwen. "Bij andere festivals kun je wel voor de grap of op een ludieke manier trouwen, maar bij A Day At The Park kun je écht trouwen," zegt David Wagemaker, een van de organisatoren van het festival. "We kwamen erachter dat er een trouwvergunning is voor het Amsterdamse bos, dus als je trouwt is het ook echt voor de wet."

Het stel mag vijftig gasten uitnodigen, na afloop is er een borrel, een ambtenaar van de gemeente is aanwezig en de festivalorganisatoren zorgen ook voor twee ringen. "Vooraf moet het stel ook al in ondertrouw gaan. En daarna kunnen de newlyweds met hun gasten het festivalterrein op om het feestje te vieren."

Mocht je geen trouwaspiraties hebben, dan is er ook genoeg te doen. Zo komt Fedde le Grand draaien en treedt Rudimental met een zevenkoppige band op. Wagemaker: "Dit jaar is er ook een nieuw foodplein. Bekende Amsterdamse zaken als Ron Blaauw, de Koffiesalon, het IJsmanschap en de Butcher staan op dit plein."

Voor de complete line-up check de website.

Het festivalseizoen is in volle gang. Fijn, maar waar moet je heen? We zetten de vijf leukste festivals van deze week op rij. Bekijk het overzicht hier.

Strafwerk heeft een nieuwe locatie gevonden. Het festival verhuist voor de komende editie van sportpark Riekerhaven naar Blijburg aan Zee. Volgens de organisatie zorgt de nieuwe locatie voor meer bewegingsvrijheid.

De vierde editie van Strafwerk vindt plaats op 20 augustus. Onder andere Joris Voorn en Tom Trago zullen die dag optreden.

Dit weekend was de fotograaf van Het Parool op het Nomads Festival in de Riekerhaven. Was jij erbij? Bekijk de fotoreeks.

Kensington is toegevoegd aan de line-up van Dutch Valley. Daarmee is het programma compleet. Tijdens Dutch Valley treden meer dan 115 Nederlandse artiesten en acts op. Er zijn negen podia. Kensington staat op de Main Stage, net als De Jeugd van Tegenwoordig, Within Temptation, Waylon, Nielson, Lange Frans, Xander de Buisonjé, Gerard Joling, 3JS, Gers Pardoel, Glennis Grace en André Hazes Junior.

Dutch Valley vindt op 20 augustus tussen 13.00 - 23.00 uur plaats in Velsen Valley Spaarnwoude. De vorige editie was met 35.000 feestgangers uitverkocht.

Amsterdammers Timo Spruitenburg en Paul Niezen begonnen zeven jaar geleden het succesvolle festival Into the Woods. Deze zomer komt er een nieuw festival: Wildeburg, in de Noordoostpolder. 'Dit gaat keihard slagen.'

Wildeburg vindt plaats van 15 t/m 17 juli. Lees hier het interview met de organisatoren.

In de Czaar Peterstraat, dit jaar verkozen tot 'Leukste Winkelstraat van Nederland', wordt zondag 11 september het jaarlijkse Czaar Peterfestival gevierd. Omdat Ciske de Rat is opgenomen in en rondom de Czaar Peterstraat wil de organisatie van het straatfestival met zoveel mogelijk mensen Verdomd Alleen zingen, het bekende lied uit Ciske de Rat.
Kijk voor meer info hier.

Akwasi en Zwart Licht zijn de headliners van Worst Day, het eendaagse food- en muziekfestival van worstenmakers Brandt & Levie.
Eerder was al bekend dat Dylan Lucky, Ome Ad, Marcel Barlag en Hishaam Eldewieh de muziek verzorgen.

De organisatie meldt verder dat het vermaak een licht absurde inslag heeft: zo kun je er sumowórstelen, worsthappen en je laten schminken als worst.
Het festival vindt op 9 juli plaats. Kijk voor meer info hier.

Amsterdamse rapper Akwasi worstelde niet met de aanvraag: hij komt. Beeld anp
Amsterdamse rapper Akwasi worstelde niet met de aanvraag: hij komt.Beeld anp

Het iTS Festival is van start gegaan. Een week lang kun je op verschillende locaties in Amsterdam de afstudeervoorstellingen van Europese dans- en theaterstudenten zien. Het festival duurt tot en met donderdag 30 juni. Kijk voor meer informatie hier.

Het speciaalbier festival BierWest is dit jaar uitgebreid: in plaats van één dag nu twee dagen. Op 24 en en 25 september staat het Rembrandtpark helemaal in teken van bier.

Op de zaterdag is de festivaleditie: er verschillende dj's en live artiesten op, is er markt en zijn bierspelletjes te doen tot 23:00 uur. Op zondag zijn kinderen ook welkom bij de familie editie. Voor de jonkies, die onder de achttien jaar gratis naar binnen mogen, is er genoeg te doen springkussens, schminken en spelletjes.

De kaartverkoop start 29 juni en hier vind je meer informatie over het festival.

Viola Holt maakt dit jaar haar opwachting op het Milkshake Festival in het Westerpark in Amsterdam. Ze gaat op de beide festivaldagen, 30 en 31 juli, bingo presenteren, zo maakt de organisatie bekend.

De presentatrice kijkt uit naar haar deelname. "Je maakt er nieuwe vrienden mee, iedereen kan winnen en hoewel het spel al bijna zo oud is als de weg naar Rome, is het nog steeds erg hot." Alle bezoekers kunnen meedoen.

Het festival heeft verder de Amerikaanse Bearnaked Chef aan het programma toegevoegd. De kok die in slechts een kookschort eten bereidt, gaat op zondagmiddag een hangover-lunch klaarmaken.
Milkshake Festival wordt voor de vijfde keer georganiseerd door de Amsterdamse clubs Paradiso en AIR. Het wordt door de organisatie omschreven als een dance-festival waar ''niets moet, alles mag'' en waar een sfeer heerst ''die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest''.

null Beeld anp
Beeld anp

In de wirwar van festivals licht Het Parool per week twee festivals uit waar je nog naar toe kan. Deze week Nomads Festival en Viva Brasil Food Festival.

Nomads Festival op 25 juni in Sportpark Riekerhaven
Dit weekend strijkt het Nomads Festival neer bij Riekerhaven, achter het Olympisch Stadion. "Een intieme plek in het groen die toch dichtbij de stad ligt," aldus organisator Joppe Muller.

De organisatoren willen ouderwetse housemuziek weer een plek geven in de zomerse festivals. House wordt dan ook verspreid over de vier area's gedraaid. Muller: "We willen niet per area een andere muzieksoort, dus je kunt overal op zowel house, techno als disco dansen."

Er is ook een markt waar verschillende prullaria te koop zijn, maar het doel is vooral de mensen bij elkaar te brengen en ze een leuk feestje te laten beleven. Na afloop gaat het feestje verder in Radion. Hier kun je kaartjes kopen voor het festival en de afterparty.

Viva Brasil Food Festival in Muziekgebouw aan 't IJ op 26 juni
In en om het Muziekgebouw aan 't IJ vindt zondag het Viva Brasil Food Festival plaats. Dit is de afsluiting van het Viva Brasil Festival en gratis toegankelijk. In de zalen vinden concerten plaats, daarvoor moeten bezoekers wel een kaartje kopen.

In het Muziekgebouw en daar omheen komen verschillende foodtrucks te staan. Daar kunnen bezoekers kennismaken met verschillende Braziliaanse gerechten. Feijoada bijvoorbeeld, een bonengerecht. Met verschillende visgerechten of Brigadeiro, de Braziliaanse zoetigheid.

In het naastgelegen restaurant Zouthaven werken de chef van het restaurant en een Braziliaanse chef samen om de gasten gerechten voor te schotelen. Bekijk het facebookevenement voor meer informatie.

Appelsap heeft een nieuwe lading artiesten toegevoegd aan de line-up van het festival, dat dit jaar op 13 augustus in het Flevopark plaatsvindt. De bekendste daarvan is Fat Joe. De veteraan uit New York scoorde in het verleden wereldhits met onder meer Lean Back en What’s Luv, en heeft met de single All The Way Up nu hernieuwd succes.

Ook bijzonder is het optreden van Noah’s Ark Soldiaz: een selectie van artiesten van platenmaatschappij Noah’s Ark, opgericht door Jiggy Djé. Daaraan doen onder meer Hef, Murda en Def Major mee. Uit Amsterdam komen de groep Zwart Licht, rappers Ray Fuego, Adje & Cho en dj FS Green.

De volledige line-up tot dusver ziet er daarmee als volgt uit:
Fat Joe (US) - D.R.A.M. (US) - Jazz Cartier (CA) - Section Boyz (UK) - Lil Silva (UK) - J. Rocc (US) - Benji-B (UK) – Cinnaman - Adje & Cho - Noahs Ark Soldiaz (Hef, Murda, Jonna Fraser, Def Major, Mario Kartel) - Josey Rebelle (UK) - Martelo (UK) - Zwart Licht - Yung Internet - Elf Kid (UK) - AJ Tracey (UK) - Veldentaal (Bokoesam, Idaly, Yung Nnelg, Garrincha, Grgy) - Rotjoch United – Broederliefde - Mula B & Louis – Boef – Josylvio – Poke – Jozo - Vic Crezée - Fs Green - Mairo Nawaz - Bea1991 - Radical Hifi - Sir OJ – Appiah - Lion Kojo

Kaarten zijn te koop via de sitevan Appelsap.

Amsterdam krijgt een burgerfestival. Het Amsterdam Burger Festival vindt zaterdag 20 augustus plaats.

Op het festival zijn niet alleen de traditionele hamburgers te vinden, maar ook allerlei variaties daarop. Zo worden er kreeftburgers, vegaburgers, glutenvrije burgers en sushiburgers verkocht. Daarnaast is er eten en drinken dat goed bij een burger past, zoals friet, shakes, bier en cocktails.

Lees verder

- Beeld Ruocaled via Flickr
-Beeld Ruocaled via Flickr

Vrijdag 10 juni start het zesdaagse Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos. Uiteraard staat het festival in het teken van wijn, maar er is meer te doen. Vijf tips van de organisatie:

1. Dansen
DJ Joost van Bellen is een van de acts tijdens het festival. Andere acts die de muziek tijdens het festival verzorgen zijn Chicago Social Club, Disco Dolly, 22Tracks, Festimi, Frits en Vrijmibodisco.

2. Proefpanel
Doe mee aan het Proefpanel van Harold Hamersma (bekend uit PS) met 100 man live. Welke wijn past het best bij een charcuterie van Brandt en Levie en de pasta pesto van Renzo's? Schreeuw met z'n allen, de decibelmeter bepaald de uitslag.

3. Zoet en hartig
Proef de kazen van Fromagerie Kef of de zoetekauw gaat voor Patisserie Tout. Bij iedere wijn vind je bijpassende spijzen.

4. Masterclass
Doe mee aan aan masterclass of proeverij. Ontdek je zwakte bij Guilty Pleasure's en combineer een port met gele M&M's. Of ga voor Crazy & Klassiek en kom erachter dat meelwormen perfect gaan bij een Rosé.

5. Drinken
Uiteindelijke draait het toch echt om de wijnen. Er is keuze uit 300 wijnen. Zelfs extreme wijnen zoals een Chateau Petrus uit '96 (€180 per glas) of een Corton Grand Cru van Domaine de la Romanée Conti a €120,- per glas. Gelukkig ook heel veel wijnen vanaf €3,- per glas.

Kijk hier voor meer informatie over het Bacchus Wijnfestival.

Het Milkshake Festival bestaat dit jaar vijf jaar en dat wordt gevierd met een speciale Mini Milkshake voor jongeren met een beperking. Het Mini Milkshake Festival staat voor 29 juli gepland, een dag voor de start van 'het grote Milkshake'.

Voor Mini Milkshake werkt de organisatie samen met de Amsterdamse instellingen Philadelphia en Cordaan. Philadelphia helpt mensen met een handicap of speciale behoeften en Cordaan werkt aan langdurige zorg in de stad.

Mini Milkshake belooft net zo'n spektakel te worden als het gewone festival. Zo is er muziek, entertainment en decor. De organisatie hoopt het aanbod net zo uitgebreid te maken als tijdens Milkshake zelf. Het Milkshake Festival en Mini Milkshake is in het Westerpark in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

4 juni was het tijd voor Flying Dutch, het grootste eendaagse festival van Nederland met 's lands grootste dance-artiesten.

Een echt Amsterdams feestje was The Flying Dutch niet, bleek ook wel uit de nagenoeg lege fietsenstalling. De grote namen trokken bezoekers - met een gemiddelde leeftijd van veertig - tot diep uit de provincie naar de stad.

Ondanks die grote namen bereikte Flying Dutch pas laat z'n hoogtepunt.

Lees hier de hele recensie van Flying Dutch [+]

Van een vuig feestje in een kelder van een Turks eethuis met driehonderd vrienden een beetje gek doen op je sloffen, is Shoeless in negen jaar gegroeid naar een volwaardig tweedaags festival.

Shoeless vindt op 4 en 5 juni voor het laatst plaats, maar de organisatie gaat door. Met een nieuw festival, een nieuwe naam, en een andere locatie. "We gaan ons best doen om het afscheid heel bijzonder te maken," zegt Bas Engels, organisator van Shoeless.

Lees het hele interview met Bas Engels hier.

null Beeld Nanna Lodewijkx
Beeld Nanna Lodewijkx

Het wemelt van de foodfestivals deze zomer in de stad. Daarom brachten we ze allemaal in kaart. Zo begint 2 juni Taste of Amsterdam in het Amstelpark waar je gerechten van chefs uit verschillende Amsterdamse restaurants kunt proeven. Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag in de keuken bij een masterclass en wijn en koffie proeven.

Mist jouw favoriete foodfestival? Stuur ons een mailtje!

De volledige line-up van het Edelwise Festival is bekend. Artiesten en acts die op 30 juli tijdens Edelwise in het Rembrandtpark onder andere zullen aantreden zijn: Mr. Belt & Wezel, Joshua Walter, Cleavage, Fiesta Macumba, Brass Rave Unit, Aiscream en Dicky Disco.

Daarnaast zijn er allerlei actvitieten en area's zoals de zentuin, de datingcamping, een ping pong toernooi, mega Twister xxl en het NK Lummelen.

Bekijk hier de volledige line-up.

Bekijk welke festivals je deze maand in Amsterdam kunt bezoeken. Zoals The Flying Dutch op 4 juni, het Happy Feelings Festival op 11 juni en Nomads Festival op 25 juni.

In het weekend van 4 en 5 juni vindt de laatste editie van festival Shoeless plaats. Na 9 jaar en 25 edities vindt organisator Alter Ego het tijd voor wat anders. In een persbericht meldt het bedrijf al bezig te zijn met de organisatie van een nieuw festival.

Mysteryland heeft dit jaar een aantal verrassingen in petto voor de festivalgangers die op de camping overnachten. Daar staan een paar dj's die op het festival draaien met een bijzondere set. Zo speelt Afrojack een exclusieve technoset met Benny Rodrigues. De campinggasten van Mysteryland worden ook verrast door technolegende Seth Troxler, die zijn 'Big Tittie Surprise' meeneemt, Psycho Punkz en Dirtcaps. Onder anderen Laidback Luke en Dave Clark zijn ook van de partij op de camping.

Mysteryland vindt op zaterdag 27 en zondag 28 augustus plaats op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

Bekijk welke festivals je deze maand in Amsterdam kunt bezoeken. Zoals BierOost, dat 28 mei plaatsvindt op de Jaap Edenbaan.

Op zondag 29 mei vindt Frank en Vrij, het eerste glutenvrije foodfestival van Nederland plaats in Amsterdam Noord. Dit complete festival met kramen, optredens en workshops, zal volledig in het teken staan van glutenvrij voedsel. Lees verder

Fotograaf Amaury Miller was dit weekend bij Park Am See bij Sloterdijk. Bekijk de fotoreeks.

Park Am See Beeld Amaury Miller
Park Am SeeBeeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden