Dossiers doorgelicht op advocatengesprekken

AMSTERDAM - Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie houdt momenteel alle lopende zaken tegen het licht om te zien of er volgens de regelen der kunst is omgesprongen met zogeheten geheimhoudersgesprekken. Aanleiding hiervoor zijn de geconstateerde misstanden in de lopende strafzaak tegen de Hells Angels.Dat verklaarde de zogeheten rechercheofficier van justitie van het landelijk parket, Rolf Eigeman, maandag als getuige in de Hells Angelszaak voor de rechtbank in Amsterdam. Eigeman deed een feitenonderzoek naar de onzorgvuldige omgang met de geheimhoudersgesprekken (afgeluisterde gesprekken waaraan advocaten hebben deelgenomen) in die zaak.

Volgens de richtlijnen moeten afgetapte gesprekken tussen advocaten en hun (verdachte) cliënten vernietigd worden. In de zaak tegen de Angels blijkt bij een reeks gesprekken met deze regels de hand te zijn gelicht. Eigeman kreeg van hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen de opdracht de misstanden in kaart te brengen en hierover te rapporteren. Hiervoor kreeg hij slechts drie dagen de tijd. Eigeman concludeerde dat er ''slordig en onachtzaam'' met deze gevoelige materie is omgesprongen.

Vooral voormalig zaaksofficier van justitie Gert Oldekamp lijkt hierbij blaam te treffen. Hij liet de hem door de recherche aangeboden map met gesprekken maandenlang liggen, ondanks herhaald aandringen zijn licht erover te laten schijnen en gepaste maatregelen te nemen, zoals het uitvaardigen van bevelen om de uitgewerkte gesprekken te vernietigen.

Oldekamp moest enkele weken geleden al als getuige komen opdraven om tekst en uitleg te geven over zijn nalatig optreden, maar toen bleek hij zich verrassend weinig te kunnen herinneren. In een nadien door hem opgemaakt proces-verbaal zegt de officier een aantal op elkaar gelijkende onderzoeken waarin Hells Angels een rol spelen door elkaar te hebben gehaald. Dinsdag (donderdag als een ander getuigenverhoor uitloopt) zal Oldekamp andermaal als getuige in de rechtszaal moeten verschijnen.

''Het OM wordt niet blij van dit soort zaken'', zei collega-officier Eigeman tijdens zijn getuigenis. De gevolgen van de onzorgvuldigheid kunnen wat hem betreft beperkt blijven als justitie geen kwade opzet zou hebben gehad en er met de inhoud van de gesprekken niets ten nadele van de 22 terechtstaande Hells Angels is ondernomen.

Dat de advocaten in de zaak daar anders over denken, begint zich steeds sterker af te tekenen. Bram Moszkowicz zei maandag dat hij ''verregaande conclusies'' voorbereidt, die erop neer zouden komen dat het Openbaar Ministerie zijn vervolging moet staken. Moszkowicz wil vermoedelijk een snel oordeel van de rechtbank. Daarmee zou het OM niet meer aan het formuleren van strafeisen toekomen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden