Dorpsgevoel wint bij HBOK

Dennis Kaars (l) van HBOK probeert te ontsnappen aan Koen Hooijmakers . Zijn twee snelle doelpunten mogen niet baten voor de Zunderdorpers. Foto Marcel Israel

ZUNDERDORP - Voor HBOK zit de nacompetitie er na één ronde al op. Na in het uitduel al met 1-0 te hebben verloren van Breukelen, ging zaterdag ook de tweede wedstrijd verloren: 2-4. Al was vrijwel niemand bij HBOK bedroefd na het verlies. Bijna schouderophalend verlaten spelers en begeleiding van HBOK het veld na de verloren nacompetitiewedstrijd tegen Breukelen. Vrijwel iedereen bij de club heeft er vrede mee dat HBOK uit de nacompetitie ligt. Die was voor de club niets minder dan een onverwacht cadeautje.

Dat is vandaag op het sportpark te merken. Waar veel verenigingen deze datum van tevoren in de agenda's hebben genoteerd, heeft HBOK een toernooi gepland voor de lage elftallen. En om dat toernooi nou af te gelasten of te verplaatsen voor een promotiewedstrijdje, daar hadden ze in Zunderdorp niet zo'n trek in. De wedstrijd moest dus uitwijken naar vijf uur in de namiddag, zodat het 'vriendentoernooi' in alle rust kon plaatsvinden.

De bestuurskamer fungeert daarom vandaag in de eerste plaats als plek waar mensen muntjes kunnen omwisselen. Het doorgaans rustige praatje na de wedstrijd verloopt daardoor redelijk chaotisch, omdat de deur maar open en dicht blijft gaan en mensen in halfbeschonken toestand nog wat extra groene HBOK-muntjes kopen.

Gastheer Jan Hoeve van HBOK ziet er de lol wel van in. ''Je kan wel merken dat we een echte dorpsclub zijn. Iedereen loopt hier gewoon af en aan en iedereen kent elkaar. Ik heb er al een paar gezien, die ik vanavond niet in hun eigen auto laat stappen,'' verwijst hij naar de alcoholconsumptie van enkele van zijn dorpsgenoten.

Het dorpskarakter van de club zit er bij veel mensen ingebakken. Hoe het sportief gaat, is van minder groot belang dan hoe gezellig het naast het veld is. Promotie hoeft dan ook niet zo nodig. ''We zitten wel lekker in de tweede klasse,'' verklaart teamleider Frank Braspenning. ''We hebben in deze poule mooie derby's tegen Monnickendam, Marken en ZOB. Dat is voor onze club veel belangrijker.''

Los daarvan is de ploeg sportief gezien ook niet toe aan een stap hogerop. Behalve spits Dennis Kaars heeft HBOK geen uitblinkers. Over het geheel gezien, mist de ploeg de finesse, techniek en slimheid die veel clubs in de eerste klasse wel hebben. De spelers hanteren vaak de lange bal en gokken daarna vooral op de snelle Kaars. Maar een goede tegenstander heeft dat spelletje zo in de smiezen.

Daarnaast zullen eersteklassers als Huizen, Zuidvogels en Sportlust zich achter de oren krabben als ze op het complex van HBOK komen. Het hoofdveld ligt er weliswaar prachtig bij, maar als er op het landweggetje waar het terrein aan ligt een tractor voorbijrijdt, wil er vanzelfsprekend nog wel eens wat stankoverlast zijn.

Al heeft dat dan ook weer zijn charmes, vindt Braspenning. ''Dan sta je wel direct met 1-0 voor,'' grijnst hij. Zelfspot genoeg, in Zunderdorp. (HAYTZE TEERINK)

Foto: Marcel Israel, website: www.marisfo.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden