Doorstroom Amsterdamse noodopvang gestagneerd

De doorstroom van asielzoekers uit de Amsterdamse noodopvang is gestagneerd. In een maand tijd zijn nog geen honderd vluchtelingen vertrokken naar Ter Apel.

In totaal zitten nog 689 asielzoekers in de locaties Flierbosdreef, Havenstraat, Schiluidenlaan en Groenhof. Beeld Rink Hof
In totaal zitten nog 689 asielzoekers in de locaties Flierbosdreef, Havenstraat, Schiluidenlaan en Groenhof.Beeld Rink Hof

De hoop was dat op 1 april alle bewoners weg zouden zijn uit de vier noodopvangen in Amsterdam, maar dat is niet gelukt. In totaal zitten nog 689 asielzoekers in de locaties Flierbosdreef, Havenstraat, Schipluidenlaan en Groenhof.

Dit blijkt uit de nieuwe sfeerreportage, die de gemeente heeft gemaakt over de periode medio februari-medio maart. De lange procedure leidt tot onvrede onder de asielzoekers, met opstootjes tot gevolg.

Ook zijn demonstraties geweest nadat voorlichting over de procedure was uitgesteld. In de noodopvang is prake van 'grote moedeloosheid en depressiviteit', 'verveling en overmatig alchoholgebruik.'

Vijftien incidenten
In de maand waarover de reportage gaat, is de politie ingeschakeld bij vijftien incidenten, vijf meer dan een maand eerder.

De recherche doet onderzoek naar een vluchteling die mogelijke foto's van extremistische partijen en strijders heeft geplaatst op Facebook. Drie vluchtelingen zijn buiten de noodopvang aangehouden vanwege diefstal van fietsen.

Een minderjarige asielzoeker is zwaargewond geraakt bij een aanrijding. Voor oplopende spanningen tussen religieuze groepen zijn geen aanwijzingen. De situatie op de speciale afdeling voor homovluchtelingen is rustig.

Inmiddels krijgen alle kinderen tot zes jaar onderwijs. Op alle noodlocaties worden dagelijks taallessen gegeven door gekwalificeerde vrijwilligers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden