Doorstart RAF onzeker

De RAF-winkel aan de Rijnstraat. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Alle 75 personeelsleden van elektronicaketen Raf hebben een ontslagbrief thuis gekregen. De curator van de keten, die deze week failliet werd verklaard, onderhandelt over een doorstart, maar het is onduidelijk of die zal slagen.

"Raf bevindt zich in een lastige positie," zegt een woordvoerder namens de curator. "Als gevolg van de crisis zijn de verkopen 30 tot 35 procent teruggelopen, terwijl de kosten op hetzelfde niveau bleven. Dat is voor geen bedrijf vol te houden."

In hoeverre het besluit van de Rabobank om de kredietverlening te stoppen en de rekening te blokkeren een rol heeft gespeeld, wil hij niet zeggen. "We kunnen zien dat er tot het laatste moment gesprekken zijn gevoerd tussen bank en eigenaar. Daar is men blijkbaar niet uitgekomen. Op een gegeven moment kan zo'n situatie ook voor een bank niet vol te houden zijn."

De curator voert momenteel onderhandelingen over een doorstart, maar de woordvoerder wil niet zeggen met wie. Eerder liet Raf-eigenaar Amnon Rafalowicz weten het bedrijf met hulp van de curator en een nieuwe financier te willen vootzetten. Of er andere gegadigden zijn, is niet duidelijk.

"Het is nog te vroeg om een uitspraak te doen over de kansen op een doorstart en een termijn daarvoor. De kans bestaat. Het is zaak dat zo snel mogelijk duidelijk te krijgen, ook in verband met de imagoschade die het bedrijf oploopt naarmate een faillissement langer duurt."

Het personeel is inmiddels door de curator ontslagen, maar zal nog vier tot zes weken in dienst blijven. "Als het tot een doorstart komt, is het de vraag of en hoeveel personeelsleden daarin mee kunnen. Vaak vindt een doorstart in afgeslankte vorm plaats, met minder personeel. Men moet zich in ieder geval beschikbaar houden."

Over de schuldeisers van Raf kan de curator nog niet veel zeggen. "Het is duidelijk dat de bank een grote schuldeiser is, evenals de fiscus. Die heeft, met het UWV voorrang bij uitkering. Of er daarna geld overblijft voor andere schuldeisers, is twijfelachtig."

Onder het faillissement, dat woensdag werd uitgesproken, blijken zich overigens wel alle activiteiten van Raf te bevinden. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden