Plus

Doorstart MC Slotervaart mislukt: 'Een gemiste kans'

Igor Tulevski, oprichter en bestuurslid van Cardiologie Centra Nederland (CCN), onderhandelde de afgelopen dagen koortsachtig over een doorstart van MC Slotervaart. 'Iedereen heeft zijn best gedaan.'

Igor Tulevski Beeld anp
Igor TulevskiBeeld anp

Dinsdag mislukten de gesprekken definitief. Gevolg is dat het ziekenhuis sluit. CCN heeft het nakijken.

U bent teleurgesteld, neem ik aan.
Tuleveski: "Ik ben bijzonder trots op wat mijn team in korte tijd heeft neergezet. We zijn een serieus alternatief geweest, uiteindelijk het enige dat in aanmerking kwam voor een doorstart. Het is een gemiste kans voor de Nederlandse zorg dat men de zorg niet substantieel wil veranderen maar meer van hetzelfde wil, terwijl gebleken is dat dat niet werkt."

Met name zorgverzekeraar Zilveren Kruis lag dwars.
"Dat weet ik niet, iedereen heeft volgens mij zijn best gedaan."

Klopt het dat is afgesproken met alle betrokkenen om niet te gaan zwartepieten?
"Haha.... Ik geloof oprecht dat alle partijen de intentie hadden eruit te komen en dat is helaas niet gelukt."

Welke substantiële verandering van de zorg beoogde u?
"We worden in de zorg steeds knapper en houden patiënten steeds langer in leven. Je krijgt steeds meer chronische patiënten en dat leidt tot enorme druk op de ziekenhuizen. Wij wilden dat probleem aanpakken door 80.000 patiënten met 2000 werknemers op een innovatieve manier zorg te bieden."

"We wilden met 60 bedden (een halvering ten opzichte van het oorspronkelijke aantal - red.) de wijkfunctie behouden en een achtervang vormen voor andere ziekenhuizen. We wilden meer samenwerking introduceren en patiënten meer thuis behandelen. Dat kan met moderne communicatiemiddelen. Zo ontlast je het ziekenhuis en maak je de zorg goedkoper."

Minister Bruins van Medische Zorg schrijft aan de Kamer dat er zowel wat betreft inhoud van de zorg als wat betreft het vastgoed te veel vraagtekens waren rond uw plan.
"Zorginhoudelijk waren er geen onduidelijkheden, dat is pertinent niet waar. Er waren geen enkele vragen over wat wij qua zorg voor ogen houden. Voor wat betreft vastgoed: daar heb ik geen belangstelling voor. Ik ben cardioloog, geen makelaar of zo. Mijn uitgangspunt is dat het vastgoed altijd in dienst van de zorg moet staan."

Het plan om het ziekenhuis op te splitsen in een zorg-bv en een vastgoed-bv wekte argwaan. De vrees was dat gelden uit de zorg naar het vastgoed zouden worden gesluisd.
"Het omgekeerde was het plan; ik wilde de opbrengsten van het vastgoed gebruiken voor de zorg. Maar ik heb me daar niet mee bemoeid bij de onderhandelingen. Dat was een zaak van Globitas (een investeringsmaatschappij waarmee CCN optrok - red.)."

Uw band met Loek Winter, tot het faillissement eigenaar van MC Slotervaart en via via aandeelhouder van CCN, speelde u parten. Zilveren Kruis had er moeite mee.
"Ik geloof niet dat het geholpen heeft. We hebben iedereen duidelijk proberen te maken dat we hem er niet bij zouden betrekken."

Het feit dat u hetzelfde splitsingsplan voor ogen had als Winter eerder tevergeefs bij MC Slotervaart wilde introduceren, met aparte bv's, versterkte de argwaan over uw connectie met Winter.
"Dat is dan niet terecht, want dat plan komt voort uit samenwerking van CCN elders en komt oorspronkelijk uit onze koker, niet die van Winter."

Er waren ook twijfels bij de zorgverzekeraar over de financiële onderbouwing van uw plan.
"Er stond een grote bank garant met meer dan genoeg geld. Dus dat kan het probleem niet zijn geweest."

Bent u uiteindelijk niet aangelopen tegen het feit dat Zilveren Kruis al jaren vindt dat er te veel ziekenhuizen zijn in Amsterdam en dat het wel zonder het Slotervaart kan?
"Dat kan. Maar u zal vanaf vandaag zien dat als 80.000 patiënten een nieuwe arts gaan zoeken in de stad, het heel druk wordt."

Meer over het faillissement van MC Slotervaart

Na dagen van druk overleg op het allerhoogste niveau, volgde dinsdag de kater voor de medewerkers en de patiënten die hoopten op een doorstart voor MC Slotervaart.

Het doek is nu dus gevallen voor het MC Slotervaart. Het nieuws kwam bij de artsen en verpleegkundigen keihard aan. 'We waren zo optimistisch over een doorstart.'

Volg alle ontwikkelingen op de voet in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden