Doorbraak nucleaire onderhandelingen Iran nog niet in zicht

De ministers van Buitenlandse Zaken van Iran en van de westerse mogendheden Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zijn er gisteren opnieuw niet in geslaagd de meningsverschillen over het Iraans nucleair programma uit de weg te ruimen. Dat bleek na een dag van overleg op hoog niveau in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Er is geen doorbraak vandaag', zo zei de Britse minister William Hague na afloop van de gesprekken, waaraan ook de Chinese en Russische viceministers van Buitenlandse Zaken deelnamen.

De westerse landen wilden Iran dwingen tot toezeggingen, om zo voor 20 juli tot een akkoord te komen. Iran en de 5+1 groep (VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Duitsland en China) hebben die dag als deadline aangemerkt om tot een akkoord te komen over het indammen van het nucleair programma van Iran.

Vreedzame doeleinden
De 5+1-groep wil de garantie van Iran dat het nucleaire programma vreedzame doeleinden heeft en dat het land niet in het geheim aan een atoombom werkt. Iran wil op zijn beurt het recht om een nucleair programma met burgerlijke doeleinden te voeren, inclusief de verrijking van uranium.

Maar de onderhandelaars slagen er niet in om overeenstemming te bereiken over enkele cruciale thema's, zoals de omvang van het nucleaire programma en het tempo waarin de sancties kunnen worden opgeheven.

'Een enorme kloof'
'Er is nog altijd een enorme kloof', aldus Hague. Zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif benadrukt dat er langs beide kanten wel geprobeerd wordt om die kloof te overbruggen. 'Niet noodzakelijk door elkaar ergens halverwege te ontmoeten, maar vooral door te kijken naar een nieuwe manier om het probleem aan te pakken', klinkt het.

De ministers van Buitenlandse Zaken William Hague van Groot-Brittannië (links) en John Kerry van de Verenigde Staten. Beeld afp
De ministers van Buitenlandse Zaken William Hague van Groot-Brittannië (links) en John Kerry van de Verenigde Staten.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden