Doorbraak in zaak-tattoo killers

Boneka Belserang is slechts dertig jaar geworden, maar dat was genoeg om een indrukwekkende reputatie op te bouwen in het Amsterdamse criminele milieu. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Boneka Belserang is slechts dertig jaar geworden, maar dat was genoeg om een indrukwekkende reputatie op te bouwen in het Amsterdamse criminele milieu. Foto ANP/Valerie Kuypers

AMSTERDAM - Justitie denkt over een cruciale getuige te beschikken in de zaak tegen de zogeheten 'tattoo killers', volgens justitie een moordcommando dat verscheidene liquidaties en moordaanslagen heeft gepleegd.

Hun medeverdachte L.K. (30) uit Schiedam heeft verklaringen afgelegd die voor de anderen zeer belastend kunnen zijn. Het Landelijk Parket is bezig bescherming voor hem te regelen, omdat hij en zijn naasten represailles vrezen als bekend wordt wat hij heeft verteld over de hoofdverdachten - de broers Cor en Brian P., Jeroen S. en de voortvluchtige Evert Sijahailatua.

K. is een goede bekende van de hoofdverdachten. Hij zou zijn Schiedamse woning aan hen ter beschikking hebben gesteld als safehouse: een onderduikadres waar ze hun wapens en andere benodigdheden konden bewaren en die ze als uitvalsbasis zouden hebben gebruikt, van waaruit ze moorden pleegden.

Zelf is K. vorig jaar twee keer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag die drugshandelaar Marlon Dalfour zwaar verwondde. Die aanslag was op 10 augustus vorig jaar in de Andries Vierlinghstraat in Amsterdam-West. Hij wordt ook verdacht van medeplichtigheid bij de liquidatie van de Amsterdamse criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor, die op 5 februari vorig jaar zijn doodgeschoten achter een pannenkoekenhuis aan de A4 bij Leiderdorp.

Daags na de aanslag op Dalfour werd hij voor het eerst opgepakt, en snel weer vrijgelaten. De rechtbank heeft hem ook na zijn tweede arrestatie, op 16 november vorig jaar, al na twee weken vrijgelaten, maar het Openbaar Ministerie verdenkt hem nog wel van beide aanslagen.

In K.'s woning zijn bij een huiszoeking onder meer drie pistolen en munitie gevonden. Het is nog onduidelijk of die wapens in verband zijn te brengen met moordaanslagen. De groep gebruikte overigens ook een tweede safehouse in Amstelveen, waar eveneens allerhande wapens en andere benodigdheden voor liquidaties lagen.

In afgeluisterde telefoontjes zou K. hebben gezegd dat hij de schuld op zich had genomen van de aangetroffen wapens in zijn huis, waaruit de recherche afleidt dat die niet van hem waren. Met de recherche zou hij de achtergronden van de aanslagen hebben besproken. Zo zou hij hebben gezegd dat de inmiddels ook gearresteerde Jurgen T. uit Rotterdam gestolen auto's heeft geleverd aan Brian P. Die auto's zouden bij de aanslag op Dalfour zijn gebruikt.

Advocaat Kerem Canatan van K. is 'nogal verbaasd' dat officier van justitie Joris Belien gisteren op een inleidende zitting zei dat justitie nog bezig is bescherming voor 'deze bijzondere getuige' te regelen, voordat hij diens volledige verklaringen in het dossier wil voegen. ''Als je bezig bent bescherming voor iemand te regelen, moet je dat eerst afmaken, voordat je in het openbaar uitspraken doet,'' zegt Canatan.

Zowel justitie als Canatan bezweren dat K. geen onderhandelingen voert over een rol als kroongetuige.

Aanklager Belien: ''Wij zijn geen overeenkomst met K. aan het sluiten en er liggen geen verklaringen in een kluis of zo. Onze besprekingen gaan over heel andere zaken dan over een deal.''

Canatan: ''Van een deal in wording is geen sprake. Ik zou mijn cliënt altijd afraden justitie enige medewerking te verlenen. Wat zijn veiligheid betreft, maak ik me wel zorgen over het een en ander, maar daarover kan ik nu geen mededelingen doen.''

Waar K. momenteel verblijft, wil zijn raadsman niet zeggen. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden