Doorbraak: geen straf voor coffeeshophouder met 100 kilo wiet

Een coffeeshophouder met honderd kilo softdrugs in huis is volgens de Amsterdamse rechtbank wel strafbaar, maar krijgt verder geen straf. Het is een doorbraak.

Een man rookt cannabis in een Amsterdamse coffeeshop. Beeld Archiefbeeld/ANP
Een man rookt cannabis in een Amsterdamse coffeeshop.Beeld Archiefbeeld/ANP

Ook de rechtbank Amsterdam heeft schoon genoeg van de spagaat in het Nederlandse softdrugsbeleid: coffeeshops die een grotere handelsvoorraad aanhouden dan wettelijk is toegestaan, zal geen straf meer worden opgelegd.

Zelfs als bij een coffeeshophouder zeer grote partijen wiet en/of hasj worden aangetroffen, is de rechtbank van oordeel - als de coffeeshop tenminste 'op economisch verantwoorde wijze' wordt geëxploiteerd - 'dat met de constatering dat dit een strafbaar feit is en verdachte daarvoor strafbaar is, kan worden volstaan'.

Dat standpunt staat haaks op het officiële coffeeshopbeleid, waarbij softdrugs wel mogen worden verkocht (de voordeur), maar coffeeshops geen grotere handelsvoorraad mogen aanhouden dan 500 gram (de achterdeur).

Achterdeurproblematiek
Niet rechters moeten die problematiek oplossen, maar politiek Den Haag, zegt de rechtbank Amsterdam bijna met zoveel woorden in een vonnis, vorige week, tegen coffeeshophouder Edo Landtman, lange tijd mede-exploitant van Superfly in Hoofddorp: 'Aansluitend bij uitspraken van andere rechterlijke instanties acht de rechtbank het een kwestie voor de wetgever om deze achterdeurproblematiek te reguleren,' aldus de tekst van het vonnis.

Zolang justitie dit soort zaken voor de rechter brengt, zal de rechtbank daar 'inhoudelijk op dienen te beslissen', maar straffen zullen niet meer worden opgelegd.

'De Amsterdamse rechtbank is het gewoon helemaal zat,' zegt Maurice Veldman, advocaat van diverse Amsterdamse coffeeshops; hij trad ook op voor Landtman. 'Het is voor het eerst in de geschiedenis van het gedoogbeleid dat een rechter zegt dat een coffeeshophouder een zeer grote voorraad in huis mag hebben zonder dat hij daarvoor wordt gestraft.'

In een bedrijfsruimte van Landtman in Amsterdam werd begin vorig jaar aanzienlijk meer dan de wettelijk toegestane 500 gram in beslag genomen: circa 100 kilo wiet en hasj. De rechtbank acht hem schuldig, maar legt dus geen straf op, onder meer omdat Landtman zijn bedrijf fiscaal en ook anderszins 'goed op orde' had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden