Doorbraak brandweer: OR staakt verzet tegen proeftuinkazerne

De ondernemingsraad van de Amsterdamse brandweer geeft het verzet op tegen 'de proeftuinkazerne' waarin commandant Leen Schaap en burgemeester Femke Halsema willen experimenteren met vernieuwingen - vooral met 'eigentijdse' dienstroosters.

Paul Vugts
Leen Schaap Beeld ANP
Leen SchaapBeeld ANP

Schaap en Halsema realiseren zo een belangrijke doorbraak. De ondernemingsraad had zich al sinds 2011 hevig verzet tegen het plan van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan en de korpsleiding. Nu kan die per 1 januari 2019 open, zoals beoogd.

Met name de uitrukdienst van de brandweer heeft zich altijd fel verzet tegen modernisering, de proeftuinkazerne voorop. De brandweermannen willen onder geen beding hun 24-uursdiensten opgeven. Van oudsher zijn ze per week gemiddeld twee keer 24 uur in dienst. De rest van de week zijn ze vrij.

Modernisering
In 2011 tekende ook de ondernemingsraad een overeenkomst met Van der Laan over moderniseringen waaronder de proeftuinkazerne, maar sindsdien is de invoering tegengehouden - tot uiteindelijke woede van Van der Laan. Die stelde politieman Schaap aan als commandant die een doorbraak moest forceren. Dat lijkt nu gelukt.

Het nieuws over de proeftuinkazerne werd maandagavond op het intranet van de Amsterdamse brandweer gezet, waarna verschillende brandweerlieden het bericht verspreidden.

In het bericht staat dat de ondernemingsraad op 23 augustus een kennismakingsgesprek had met burgemeester Femke Halsema en commandant Schaap. De proeftuinkazerne was één van de onderwerpen.

Groen licht
'Burgemeester Halsema heeft de OR gevraagd te overwegen de bezwaren tegen de start van de proeftuinkazerne in te trekken zodat de proef op 1 januari 2019 van start kan gaan'.

Vorige week heeft de OR aan Halsema laten weten zich niet meer te zullen verzetten. De korpsleiding heeft vervolgens het verzoek aan de rechtbank ingetrokken om 'vervangende instemming' (een procedure om de ondernemingsraad in speciale gevallen te kunnen passeren).

'De korpsleiding is blij met dit gebaar van de OR', vervolgt het bericht. 'Er is dus groen licht voor de start van de proeftuinkazerne.'

Peter Uhm
Burgemeester Halsema, commandant Schaap en de OR hebben binnenkort 'een vervolggesprek over een aantal vragen en zorgen die de OR heeft'.

De emoties binnen de brandweer lopen voortdurend hoog op en de weerstand tegen (de vernieuwingsplannen van) commandant Schaap is groot.

Schaap wil niet alleen nieuwe dienstroosters vergelijkbaar met die van de politie, maar hij wil ook meer vrouwen en allochtonen in zijn korps. Aan seksisme en racisme wil hij een eind maken. Eerdere korpsleidingen zijn daar nooit in geslaagd.

In augustus is oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm tijdelijk aangesteld als 'strategisch adviseur' die Schaap en Halsema moet adviseren over het versnellen van de modernisering. Hij zal in november rapporteren en vertrekt dan weer.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden