Plus

Door stoeptegels kunnen dementerenden veilig winkelen

Het is nog geen 300 meter lopen van ontmoetingscentrum Odensehuis in Noord naar winkelcentrum Boven 't IJ. Toch raken dementerenden er ­geregeld de weg kwijt. Om hun richting te geven, opende de stadsdeel­voorzitter van Noord woensdag een dementievriendelijke winkelroute.

Stoeptegels die demente bejaarden de weg moeten wijzen Beeld
Stoeptegels die demente bejaarden de weg moeten wijzenBeeld

De Hema wel voor je zien, maar de weg ernaartoe niet meer weten. Het is een van de vele situaties waar mensen met dementie mee te maken kunnen krijgen. Om hen op weg te helpen, bedacht Odensehuis Het Schouw, een inloophuis voor dementerenden, een dementievriendelijke looproute.

Stoeptegels beschilderd met een boodschappenwagentje wijzen de weg naar winkelcentrum Boven 't IJ. Die met een huisje erop markeren de weg terug naar het Odensehuis. Bij de oversteekplaats staat: 'Let op!'

Dementievriendelijk
Amsterdam telt volgens Alzheimer Nederland ruim 8600 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren toenemen. "Er is geen medisch antwoord op de ziekte, dus moet er meer aandacht komen voor hoe we er als samenleving mee omgaan," vindt Jonne Meij van het Odensehuis.

De winkelroute is daar een voorbeeld van. Dankzij de bewegwijzering kunnen dementerenden langer zelfstandig boodschappen doen en dus zelfstandig leven. Dat is hard nodig in een relatief grijze buurt als Noord, meent Meij.

De gemarkeerde stoeptegels moeten winkelbezoekers en winkeliers bewustmaken van de aanwezigheid van dementerenden. Hun onverwachte gedrag roept soms irritaties op. Vijftien winkeliers van Boven 't IJ volgden een online training om goed te leren omgaan met dementie. Zij kregen gisteren het officiële keurmerk 'dementievriendelijk'.

Frank Reijgwart is een van die dementievriendelijke winkeliers. Hij heeft in zijn boekwinkel weleens te maken met ouderen die niet meer weten wat ze willen kopen. Een vaste klant van hem vergeet soms dat ze een bepaald nummer van haar favoriete magazine al heeft. "Door alert te zijn, weet ik het als die vrouw al is geweest voor dat tijdschrift."

Stress voorkomen
Lia Prins van de dementievriendelijke Blokker herinnert zich een man die drie keer terugkwam met hetzelfde koffiezetapparaat. Ze kon maar niet aan zijn verstand brengen dat het apparaat het wel deed, maar dat er een timer op zat. Uiteindelijk raadde ze de man een eenvoudiger model aan.

Het zijn onschuldige voorbeelden, maar Meij kent ook situaties waarin dementerenden zonder te betalen spullen in hun tas stopten. "Die moesten dan in het kantoortje van de supermarkt wachten op de politie."

In de training leerden winkeliers om in alle gevallen vriendelijk en rustig te blijven, want door stress raken ­dementerenden alleen maar meer in de war.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden