Door sluiting school mogen coffeeshops overdag weer open

Het vertrek van De Amsterdamsche School heeft voor een klein feestje gezorgd bij coffeeshophouders rond de Nieuwezijds Voorburgwal: ze mogen overdag weer open.

Jiske van Haga
Coffeeshop 420 kan na vier jaar weer open op schooltijden. Beeld Mats van Soolingen
Coffeeshop 420 kan na vier jaar weer open op schooltijden.Beeld Mats van Soolingen

Het gezegde 'waar een deur dicht gaat, opent altijd een andere deur' is in dit geval meer dan waar. Toen eind juli de deuren van de particuliere middelbare school De Amsterdamsche School sloten, gingen die van de zes nabijgelegen coffeeshops na vier jaar eindelijk weer open.

"Officieel zijn we sinds maandag weer de hele dag open," zegt Michael Veling, eigenaar van coffeeshop 420 in de Oudebrugsteeg trots. Vier jaar lang moest hij zijn deuren overdag gesloten houden.

Veling: "Ik zit dan nog bijna op het Damrak, maar voor de wat achteraf gelegen shops was het een financiële aderlating. Vooral dat cruciale uurtje, tussen vijf en zes 's middags, was wel even wennen. Normaal gesproken komen de mensen vanuit hun werk toch nog even gauw een stickie halen."

Dat ging de afgelopen jaren dus niet op, want zolang er een middelbare school op minder dan 250 meter afstand stond, moesten de coffeeshops hun deuren tot zes uur 's middags dichthouden.

Zware klap
Sinds De Amsterdamsche School is gefuseerd met het eveneens particuliere Winford is dat voor de coffeeshophouders in die buurt niet meer nodig. Door de fusie heeft De Amsterdamsche School namelijk haar monumentale pand op de Nieuwezijds Voorburgwal ingeruild voor Zuid.

Gelukkig voor Veling zag hij zijn omzet sinds de invoering van het afstandscriterium niet meteen kelderen. "Tijdens schoolvakanties en in de weekenden kon ik natuurlijk wel gewoon mijn deuren vroeg openen."

Dat betekent niet dat zijn coffeeshop er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen. "Vooral voor het personeel was het een zware klap dat er geen diensten meer waren te vergeven. Plotseling stonden ze op straat, ik kon ze niet houden."

Openbare orde
Volgens Veling zijn naast de coffeeshophouders ook de andere ondernemers in 'zijn steeg' blij met de verruimde openingstijden. "De bakker, de winkels en cafés, alle ondernemers hebben er baat bij. Zo'n coffeeshop trekt toch aardig wat publiek."

Hij stipt toch ook nog even het punt van de openbare orde aan. "We moesten weg omwille van de openbare orde. Maar wat ook weleens gezegd mag worden is dat de coffeeshop juist het perfecte instrument is om de openbare orde te handhaven."

"De ondernemers, het personeel, iedereen zet zich in om de boel hier op orde te houden. Netjes het stoepje vegen, onaangename gasten weren: zo'n gedoogverklaring is toch een gunst, dat kan elk moment weer worden ingetrokken. We moeten dus op onze tellen passen."

Tegen de wietpas

In 2011 wilde de gemeente Amsterdam koste wat het kost de invoering van de wietpas voorkomen. Die omstreden pas zou een klap zijn geweest voor het toerisme.

Burgemeester Eberhard van der Laan sloot daarom een deal met het ministerie van Veiligheid. In ruil voor afstel van de pas moest rond de Amsterdamse coffeeshops wel het 'afstandscriterium tot scholen' worden nageleefd: binnen een straal van 250 meter van een middelbare school mag geen coffeeshop zijn.

Dit werd vanaf 2014 in vier fases ingevoerd, waarbij 27 coffeeshops rond scholen werden getroffen. Op de zes bij de Nieuwezijds Voorburgwal na, zijn de andere coffeeshops sinds 1 januari 2017 dicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden